čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Gartner: 10 technologických trendů pro rok 2016

Na čele jsou fenomény související s „internetem věcí“, „uživatelským zážitkem“ a „3D tiskem“. Analytici společnosti je představí podrobněji na konferenci Symposium/ITxpo 2015, odehrávající se 8.-12. listopadu v Barceloně. 

Grafika: Gartner

 

Společnost Gartner vybrala deset hlavních technologických trendů, které mají v roce 2016 hrát strategickou roli a formovat obchodní příležitosti až do roku 2020.

David Cearley, viceprezident společnosti Gartner blíže vysvětluje: „První tři trendy souvisejí s prolínáním fyzických a virtuálních světů a vznikem takzvané digitální sítě (digital mesh). Zatímco dnes se firmy soustředí zejména na digitální business, začínají se objevovat první příklady algoritmického businessu. Algoritmy, společně se vztahy a propojeními, budou určovat budoucnost…“

 

Podle Gartneru má jít o následující oblasti:

  1. Provázaná zařízení (Device Mesh) – Nejen připojená, ale zároveň mezi sebou komunikující zařízení typu mobilní přístroje, elektronika, připojená auta, senzory, atd.
  2. „Ambientní uživatelský zážitek“ – Aplikace a služby, které dokáží uživatele bez přerušení „provázet“ při přechodu od jednoho zařízení na jiné a pohybu z místa na místo. O klíčovou konkurenční výhodu se má jednat už v roce 2018.
  3. Materiály pro 3D tisk – Nové materiály a způsoby 3D tisku nebo sestavování kompozitních součástek umožní jeho využití v dalších odvětvích a zásadně ovlivní výrobu a dodavatelské řetězce.
  4. „Informace o všem“ – Všechna zařízení provázaná v digitální síti vytvářejí, používají a přenášejí informace. Koncept „informací o všem“ zahrnuje nové strategie a technologie propojující data ze všech těchto rozličných zdrojů.
  5. Pokročilé strojové učení – V tomto případě jde zejména o posun technologií hlubokých neurálních sítí (DNN – Deep Neural Networks) z oblasti výpočetní techniky a správy informací směrem k systémům, které se dokáží nezávisle učit a vnímat svět.
  6. Autonomní agenti a věci – Strojové učení přinese řadu způsobů, jak nasadit chytré stroje v praxi. Počínaje roboty, autonomními automobily, virtuálními osobními asistenty (VPA) a chytrými poradci. Všechny navíc budou schopny fungovat v autonomním, nebo částečně autonomním, režimu.
  7. Adaptivní bezpečnostní architektura – Vedení IT se musí zaměřit na detekci a odezvu na hrozby a zároveň na blokování a další prevenci útoků. Postupy jako je sebeochrana a analýza chování uživatelů a dalších entit jsou dalšími důležitými prvky pro vytvoření tzv. adaptivní bezpečnostní architektury.
  8. Pokročilá systémová architektura – Uspokojit výrazně vyšší výpočetní nároky digitální sítě a chytrých strojů by měly vysoce výkonné a efektivní neuro-morfní architektury. Jejich základem budou především programovatelná hradlová pole FPGA, tedy speciální zákaznické obvody, které jsou konfigurovány na míru.
  9. Architektura pro aplikace a služby digitální sítě – Monolitické lineární aplikační modely (například třívrstvá architektura), ustupují volněji provázanému iterativnímu přístupu: architektuře aplikací a služeb. Dalším rodícím se typem architektury pro tvorbu distribuovaných aplikací jsou mikroslužby (Microservice Architecture). Novou klíčovou technologií pro podporu agilního vývoje a mikroslužeb jsou tzv. kontejnery.
  10. Platforma (platformy) internetu věcí.

 

Strategické technologické trendy jsou ty, které mají potenciální možnost zásadně ovlivnit podniky a organizace, koncové firemní uživatele IT, nebo mohou vyžadovat významné investice, případně hrozí, že je společnosti podcení a opomenou se jim věnovat. Jedná se o technologie, které mají dopad zejména na dlouhodobé plány, programy a iniciativy firmy.

 

Číst 4397 krát Naposledy změněno středa, 28 únor 2024 12:12

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.