Vytisknout tuto stránku

Kupujete Wi-Fi mesh? Tady je vše, co jste o ní chtěli vědět, ale báli jste se zeptat : )

O systémech „mesh Wi-Fi“, nebo „Wi-Fi mesh“, tedy o tom nejlepším, co si můžete do většího bytu, domu nebo menší firmy pořídit platí, že vám za rozumné peníze zajistí podstatně více muziky než obyčejný směrovač, router. I na to se, vedle dalších věcí, podíváme a níže najdete nejčastější otázky a odpovědi a jak sami uvidíte, také nějaká doporučení. Foto: TP-Link a archiv autora

 

Technologie Wi-Fi Mesh (co to je) je dalším vývojovým stupněm sítí Wi-Fi. Od té běžné se liší už vizuálně tím, že typicky nepředstavuje jednu jednotku (router/směrovač), nýbrž dvě a více. Klasický Wi-Fi směrovač totiž nedokáže postihnout vše, jeho dosah je omezený a nejde jen o to, že síla bezdrátového signálu s narůstající vzdáleností slábne. Omezují ho třeba železobetonové zdi a stropy či různá zákoutí, atd. A ostatně také to, že jde pouze o jednu jednotku na jednom místě.

U systému typu mesh tradiční omezení neplatí, nemusíte ho pracně rozšiřovat dodatečnou opakovací jednotkou, řešit novou síť s novým jménem, atd., atd. Život máte tudíž podstatně jednodušší, meshovém systému ani nevíte a pokrytí může být až bezešvé. Navíc, pokud jednotky dobře rozmístíte (v tom vám někdy pomůže i dodávaná aplikace), dostanete kvalitní signál třeba i do garáže, dílny či různých zapadlých míst a také klidně i na větší zahradu i když dnes je problém najít venkovní jednotku tohoto typu.

K TÉMATU:

Jednoduše řečeno: zapomeňte na tzv. opakovače (jinak řečeno „rozšiřovače pokrytí“), které se často problematicky instalují a vytvářejí paralelní síť se kterou jsou jen starosti. Wi-Fi přes mesh je to nejlepší, co si můžete pořídit. Ostatně sám už ho přes dva roky používám k naprosté spokojenosti.

Na úvodním snímku vidíte typickou jednotku Wi-Fi mesh. Vedle napájení, které je externí, jsou tu tři konektory RJ-45 (Ethernet) pro napojení kabelem. Uvědomte si, že každá jednotka může sloužit jednak jako směrovač (router), a jednak jako člen bezdrátově meshové sítě. Jakou si na co vyberete, záleží na vás.

V testu Wi-Fi směrovače typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200, najdete i dva možné způsoby instalace, takovéhoto systému. Buď jím původní router nahradíte, nebo ho na ten stávající napojíte. První možnost je ovšem výrazně lepší i když pro první přiblížení stačí i ta druhá.

Řešení meshové Wi-Fi s modemem typu DSL (může být samozřejmě jakýkoli jiný). Zdroj: TP Link

 

Výhody a nevýhody sítě typu Wi-Fi mesh

  • pro: při dobrém řešení, zcela bezproblémový chod s maximální rychlostí/kvalitou v daném místě, vytvořena je jedna bezešvá bezdrátová síť, jak co jména (SSID), tak co do frekvence a hesla (nemusíte se přepínat); výrazně lepší a vyrovnanější pokrytí prostoru, není nutné používat problematické opakovače, apod., možnost protáhnout „bezdrát“ přes problematická místa ethernetovým kabelem, jednotky můžete dokupovat postupně (pozor na kompatibilitu)
  • proti: nic (někdo uvádí vyšší cenu, což může být iluzorní)

 

Aplikace Strong Atria mesh vám pomůže třeba i s lepším umístěním jednotky. Pokud je uzel šedý, je dobré ho přesunout jinam. Na snímku vidíte i odpojené a už nevyužívané jednotky.

 

Instalace a co k ní budete potřebovat

Využít můžete jakéhokoli připojení k internetu bez ohledu na druh, včetně 5G, DSL, atd. Z jednoho zařízení typu mesh uděláte směrovač (jedno které vyberete), další jednotky rozmístíte tak, aby vám co nejlépe pokryly požadovanou plochu.

Některé meshové systémy jsou už vybaveny nějakým druhem modemu, jako například TP-Link Deco X80-5G (datový modul pro příjem 5G) nebo Deco X50-DSL (DSL, ADSL, VDSL…). Odpadá tak nutnost dalšího zařízení. Jiné, jako testovaný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 v sobě příjem internetu nemají a stačí je na něj napojit; řešení u mě doma, příjem internetu přes „bezdrát“ je vnější straně domu s napojením na přímo viditelný přístupový bod.

 

Jak systém Wi-Fi mesh rozšíříte?

Úplně jednoduše! V základu jsou vždy dvě jednotky (bavíme se o minimálně tomto základním řešení) a jak bylo řečeno, jedna pracuje jako router, modem, směrovač, apod., druhá je doplňková a napojitelná buď kabelem, nebo bezdrátově. Stejně se pak napojují zařízení – bezdrátově nebo ethernetovým kabelem.

Rozšíření o třetí a další meshovou jednotku je často jen otázkou naskenování kódu QR v aplikaci výrobce, případně o zmáčknutí tlačítka a následné napojení na centrální jednotku. Pak se nové zařízení stane integrální součástí jednotné sítě a nemusíte provádět žádná dodatečná nastavení a úpravy. Integrace by měla být automatická i když samozřejmě záleží na konkrétním řešení a zejména kvalitě dotyčné mobilní aplikace. Tady už záleží na vás…

Upozorňuji, že při koupi rozšiřující jednotky bude (nejspíše…) nutné zakoupení modelu stejné značky nebo dokonce, jak upozorňuje TP Link, konkrétní modelové řady. Konkurenční zařízení mezi sebou běžně nekomunikují. Standardizace bohužel ještě tak daleko nedošla a tady nejsme třeba u systému Matter (co to je) nebo DTS Play-Fi.

 

Popis jednotky TP-Link Deco X80. Jak vidíte, jde o zařízení s modemem pro příjem 5G, externí anténou, což se vždy hodí (ne všechna ho mají), a dokonce i připojením pro stacionární telefon. Na spodu jsou dva konektory RJ-45 (LAN i WAN) ke kterým můžete připojit zařízení typu notebook, televizor, atd. À propos TV připojená kabelem do systému Wi-Fi mesh se takto skutečně i hlásí.

Jaké jsou náklady na provoz systému Wi-Fi mesh?

Nulové, pokud nepočítáme cenu elektrické energie. Jako obvykle platíte pouze za internetové připojení a samozřejmě za počáteční, vstupní náklady na celý systém.

 

Jaká je rychlost připojení k síti typu Wi-Fi mesh, jak ji lze zabezpečit

Taková, jaká je rychlost vašeho internetového připojení a tady se nic nemění. Wi-Fi mesh pak dokáže zajistit, aby se ve vaší lokální bezdrátové síti patřičně projevila a nebyla utlumena, což se v případě tradičního řešení klidně může stát. Rychlost v rámci vnitřní sítě může být, a také nejspíše bude, vyšší než u klasického řešení i kvůli vyrovnanějšímu spojen, resp. pokrytí. Tady ale záleží na tom, jaké technologie byly k dispozici u klasického řešení a řešení nového. 

U zabezpečení platí stejná pravidla, jako u „klasiky“ a v podstatě jsou tu i stejné možnosti (záleží ale na konkrétním řešení). Samozřejmostí by opět mělo být silné síťové heslo, které potřebujete k povolení přístupu.

 

Jaká zařízení můžete připojit k systému Wi-Fi mesh?

Jakákoli, která jsou vybavena Wi-Fi, včetně počítačů a televizorů nebo třeba LED žárovek, jako jsou Philips hue; podívejte se třeba na test Philips Hue Play Gradient Lightstrip.

Protože vnějškově jde o stejnou síť Wi-Fi, jakou je ta klasická s jedním routerem, lze napojit cokoli kompatibilního. Technologie Wi-Fi mesh je používaná pouze uvnitř, tedy na straně směrovačů/routerů a jednotek a vůči koncovému zařízení se síť chová stejně, jako kterákoli jiná.

 

V mobilní aplikaci Strong Atria mesh například vypnete LED diody základních jednotek nebo pro aplikaci nastavíte přístup přes heslo.

Jak se systém mesh Wi-Fi nastavuje

V základu prakticky vůbec, jinak jednoduše a vlastně lépe, než u běžné sítě i když tady samozřejmě záleží i na provedení a tom, co po požadujete. Je ale nutno říci, že u dobrého řešení, je zprovoznění Wi-Fi mesh obecně snazší, což ukazuje i moje vlastní praxe.

Ve finále jde u meshe hlavně o nastavení (a propojení) jednotky, aplikace/software vám pak často ukáže jaké mají aktuální pokrytí a jak je tedy umístit nejlépe, aby bylo vyvážené a pokud možno bezešvé. Aplikace na mobilním telefonu někdy nabízí i průvodce, který vás vede krok za krokem, ale tady pochopitelně opět záleží na konkrétním provedení.

Obecně vzato mohu říci, že nejdůležitější je to, že není zapotřebí žádných speciálních technických znalostí, ale opět zdůrazňuji, že jde opět o konkrétní provedení a hlavně základní nastavení tak, jak ho udělá výrobce. A to není vždy zcela ideální.

Následně pak pro kupříkladu pozdější přepnutí sítě třeba na jiné zabezpečení nebo typ protokolu, už jisté znalosti potřebujete (potřebujete často i specializovaný software, nikoli aplikaci v mobilu) a tady se podívejte na ukázku instalace u testu Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 a také u klasického směrovače Wi-Fi, například TP-Link AX10 (AX1500, test).

Nicméně zdůrazňuji, že při prvním přiblížení, resp. základním zprovoznění, u meshového zařízení zcela odpadá jakékoli přepínání na jinou frekvenci či síť. Jednou se typicky s mobilem připojíte a kdekoli, kde se v rámci pokrytí budete pohybovat, nepotřebujete dělat nic jiného. Síť vás například sama přepne z 5GHz na 2,4 GHz, pokud budete odházet z jejího dosahu, změní si rychlost, atd.  Vše je plně automatické a veskrze pohodlné. Síť typu mesh Wi-Fi, tak podle mě představuje skutečnou revoluci a nikoli evoluci.

 

Tipy na systémy Wi-Fi mesh

Jasně mohu doporučit můj Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 – test je zde, současná cena kolem 1.900 Kč. Používám ho, k naprosté spokojenosti, už více než dva roky a vyzkoušel jsem na něm spoustu zařízení všech druhů. Aplikace v mobilu se stále vylepšuje a i když jsem na počátku měl vůči ní námitky, nyní je určitě slušná a nad průměrem.

Další tipy pocházejí od společnosti TP-Link s jejímž přispěním článek vznikl. Cituji:…: „Pro ukázku použijeme řešení od značky Mercusys, které zde nabízí řada operátorů a jejíž produkty jsou dostupné i ve volném prodeji. Např. sada tří jednotek Halo H80X dokáže zajistit kvalitní signál pro 650 m² ve volném prostranství, což je výkon dostačující i pro firmy. Oproti tomu dvě jednotky Mercusys Halo H50G pokryjí až 350 m², a to je více než dostatečné pro většinu domácností. Navíc tento prostor můžete vždy navýšit o další jednotky. Obě zmíněná řešení pracují v pásmu 2,4 i 5 GHz, podporují technologii Wi-Fi 5 (H50G), nebo Wi-Fi 6 (H80X) a je k nim k dispozici aplikace Mercusys pro Android nebo iOS.“

 

Připojení meshového systému Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 bez integrovaného modemu. Nákup takovéhoto zařízení je podle mě výhodnější. Při změně připojení u meshe nic neřešíte a pouze obměníte vnější „modem“ (nebo jak tomu budeme říkat). Tlačítko na jednotce vpravo dole slouží například jako WPS pro snadné připojení externího zařízení.

Jaká je nabídka systémů Wi-Fi mesh na domácím trhu

Podle čeho vybírat, nemá smysl řešit. Tady půjde zejména o cenu, standard Wi-Fi (více zde), přitažlivost té které značky, vaše zkušenosti, atd.

„Meshový základ“ by měl být všude stejný, co stejné není a při nákupu to vezměte v potaz, je to, že prodejci mají často mezi systémy typu mesh zařazeny i prvky z klasické infrastruktury a vidět je to na jejich webových stránkách zcela jasně. U meshe opakovač vůbec nepotřebujete. Pokud je třeba rozšířit dosah, jednoduše připojíte další jednotku.

Když tedy například na alza.cz vytřídíme nabídku, nejlevnější systém typu Wi-Fi mesh uvidíme někde kolem 1.500 Kč (beru v úvahu minimálně dvě jednotky, nikoli samostatné kusy). Obvyklá cena u „lepší“ značky je někde kolem 1.800, 2.000 Kč.

Mějte na paměti, že ideální je, koupit si celý systém najednou a tudíž dopředu odhadnout, kolik budete potřebovat meshových jednotek k pokrytí „vašeho území“. Není to ale pochopitelně podmínkou. Nicméně masovější značky mohou mít zajištěnu delší podporu produktu a teď narážím na dokoupení další jednotky po nějakém čase. Naprosto bez problémů by to mělo být v rámci roku, spíše dvou, pokud se tedy bavíme o novinkovém produktu, protože u „síťařiny“ je trochu jiný životní cyklus výrobků.

A ještě poznámka k Wi-Fi 6. Pokud neřešíte peníze, je samozřejmě nejlepší jít touto cestou. Kompatibilita vzhledem k zařízení například s Wi-Fi 5 je zaručena a tady mít žádné obavy nemusíte. Zařízení s Wi-Fi 6 (bavíme se opět o alespoň dvou jednotkách) jsou k mání od nějakých 2.500 Kč. Vybírejte ale opatrně. To ale u „síťařiny“ platí vždy!

 

Tento článek vznikl s použitím materiálu společnosti TP-Link.

 

Číst 2736 krát Naposledy změněno úterý, 24 leden 2023 06:04