Vytisknout tuto stránku

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 (test): vybavený, za výtečnou cenu a s vyladěným Android TV

AKTUALIZOVÁNO: Od předchozího Strong SRT 202 Ematic, mimochodem stále vynikajícího, se v parametrech docela podstatně liší. Jiná je i verze operačního systému Android TV a dobrou zprávou je i to, že tu není Google TV, ale stabilní a známé prostředí u kterého si můžete dovolit trochu víc než jen tupé cvakání (úpravu domovské obrazovky). Foto: autor a Strong

AKTUALIZOVÁNO, 19. 8. 2023: přehrávač dostal aktualizaci na Android TV 12.

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, síťový vypínač
  • proti: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy (pouze tvrdý plast), proč je otočený konektor HDMI?

Můžete očekávat: dobře vyladěný přehrávač s Android TV 10 pracující prakticky bezproblémově, tedy pokud k němu ještě připojíte nějaké polohovací zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Očekávat ale můžete i výtečnou výbavu a vysokou aplikační kompatibilitu, včetně například HBO GO či Skylink Live TV i když aplikace ještě nějaký čas na dozrání potřebují. Škoda nemastného neslaného provedení jakého je do tuctu dvanáct a chybně navržených a zvláštně signalizujících LED na čelní straně.

Škoda, že s novým jménem nepřišel i trochu jiný formát zařízení. Stále jde o maličkou a lehoučkou plastovou krabičku, tady navíc bez gum na spodní části. Na snímku to sice vypadá, jakoby intenzita tří LED byla zcela stejná, bohužel tomu tak není. Signalizace zapnutí/vypnutí byla zcela nevýrazná a obsluhu jen plete.

 

Od předchozího Strong SRT 202 Ematic oceněného titulem „Produkt roku 2020“ se liší zejména novou verzí Android TV (desítka), dále zabudováním USB 3.0 a výstupem na externí infračidlo, takže můžete využít skryté instalace. Je tu také síťový vypínač, což je hodně příjemné, a na místo Wi-Fi 4, byla použita nesrovnatelně lepší Wi-Fi 5. A co je taktéž důležité, je tu i zcela nové jméno „Leap-S1“ a nižší cena 1.999 Kč (ta prodejcům moc radosti neudělá).

K TÉMATU: Co je to Google TV?

Další věci už nejsou tak pozitivní. Na spodní straně jsme tentokráte zcela bez gum a vidíme tu jen tvrdý plast. Na přední straně je trojice informačních LED, které ale signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. I po více než 14 dnech provozu jsem měl stále potíže pohledem zjistit, zda je přijímač zapnutý nebo vypnutý a musel jsem nad tím zcela zbytečně přemýšlet.

Jinak jde stále o malinkatou plastovou krabičku, která je dosti lehká (170 g), takže s ní zamává i jeden neposlušný kabel. Možná se ale počítá s tím, že ji někam přiděláte napevno, vytáhnete si externí čidlo infra paprsku (IR) a tudíž se o tohle nebudete muset starat. To ale absenci gum neomlouvá!

Prostředí Android TV 10 vypadá stejně, jako u předchozí verze. Stejně tak můžete mazat celé vodorovné lišty anebo v nich ikony přesouvat na nové pozice, případně se jich zcela zbavit, což ale nemusí jít vždy. I tak je to víc, než umí nová nadstavba Google TV (více zde) implementovaná už i u nás do televizorů Sony.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední bezproblémové, vnější design už horší. Návrh, resp. provedení se třemi LED je matoucí. Jedna je pro napájení (za vypnutého stavu svítí málo výrazně), druhá pro kabelové připojení k internetu (svítí nejvýrazněji) a třetí je pro Wi-Fi (taktéž…). Design zaoblený, ryze plastový, a to včetně spodní strany, kde nejsou žádné gumy. Rozhraní na zadní straně a vpravo, konektor HDMI je otočený vzhůru nohama. Krabičku lze zcela skrýt a vytáhnout jen IR čidlo pro ovládání. To zajišťuje kombinace s ovladačem pracujícím i přes Bluetooth.
  • Ovládání: menu nastavení pouze v domovské nabídce Google Android TV, obrazové volby zcela zasuté. Menu nastavení zjevně není primárně koncipováno pro obrazovo-zvukové zařízení, což je ale věc Googlu. Dálkový ovladač velmi zjednodušený, bez řady tlačítek, včetně vstupu do nastavení. Některé aplikace s ním nerozchodíte a jiné nebudete moci zcela ovládat; je nutné pořídit si klasické polohovací zařízení à la myš, což je u zařízení s Androidem běžné. Základní ovládání aplikací (viz dále) už bylo většinou v pohodě, pochopitelně například ty, které používají barevná tlačítka řídit nemůžete, nebo jen částečně. „Myšový“ kurzor je tak naprostou nutností, doporučuji buď bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 (externí odkaz, nové okno), nebo novější a vybavenější Tesla Device D8 mini (externí odkaz, nové okno) se kterou byl přehrávač testován. Obě polohovací zařízení jsou spolehlivější než drtivá většina tzv. Air Mouse, které jsem v poslední době vyzkoušel.
Zjednodušený dálkový ovladač si nebude rozumět s některými aplikacemi. Hlasové ovládání vpravo nahoře v češtině moc neuplatníte. A to nám ho Google slibuje kolik? Pět let?

 

  • Kompatibilita aplikací: aplikace jako HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledováníTV, VLC Player, Youtube či Youtube Kids fungovaly velmi dobře až výborně, některé jen s výše zmiňovanými ovládacími problémy při použití dodaného ovladače. Po zapojení klávesnice Tesla Device D8 mini, která zde mohla jet i přes Bluetooth, nebyl s ovládáním problém u žádné z nich. HBO GO na závěr testu vykazovalo potíže s chováním aplikace, která občas z neznámých důvodů přerušila práci a jednoduše se zastavila. Zprovoznit se nedala jinak než kompletním restartováním boxu. Pak opět nějakou dobu fungovala. Kompletní přehled aplikací pro televizory s o. s. Android TV (a i pro další systémy, včetně tohoto) najdete v samostatném článku (externí odkaz, nové okno).
Menu nastavení je bohužel jen Googlu a Strong nešel do vlastního. Než se dostanete typicky k obrazu, chvíli to potrvá, resp. tady ještě déle (proč je v pokročilých volbách?).

 

  • Zrcadlení obrazovky z mobilu, Bluetooth: klasické zrcadlení (Miracast) zařízení nenabízí, je tu pouze Google Chromecast. Stejně jako u předchozího modelu ho ale žádný mobil nenašel. Využít se totiž dá pouze přímo z aplikace, která ho musí podporovat. Například pokud jsem na mobilu spustil HBO GO, mohl jsem klepnout na ikonu externí obrazovky a obraz se objevil na TV. V případě Bluetooth je možné využít jednak párování s polohovacími zařízeními, jako například s bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini (test, externí odkaz, nové okno), jednak třeba s externím reprosystémem. Zkoušen byl výtečný Sencor Sirius SSS 6400N (více zde) a i ten spolupracoval bez problémů, a to včetně párování.
  • Obraz a zvuk: oboje výborné, počítejte jen s poměrně výrazným utlumením audio signálu v případě napojení přes HDMI, ale tady bude nejvíce záležet na napojovaném přijímači. Strong byl zkoušen zejména se špičkovým Full HD televizorem Panasonic VT20 (THX) a 4K TV Samsung QE55Q80A (test, externí odkaz, nové okno). Box bylo vždy zapotřebí vytočit někam ke 100 % a televizory také. Obrazový výstup byl buď Full HD nebo Ultra HD (4K), a to i při velmi krátkém napojení na Samsung QE75QN900A s rozlišením 8K (zde se ovšem zvuk přes HDMI choval výrazně lépe). Výstup přes digitální optické audio už pracoval, ve spojení s THX zesilovačem Pioneer, zcela bezproblémově. Box umí nechat projít signál 7.1, volbu je pouze zapotřebí povolit v menu nastavení (nezkoušeno, můj zesilovač je pouze 5.1).

 

Sada rozhraní je oproti předchůdci rozšířená. Příjemný je nový síťový vypínač zcela vlevo a USB 3.0. Méně příjemné je otočené rozhraní HDMI.

 

A máme tu překvapení. A nikoli jen jedno!

Ve vnějším designu se podle mého nový box původnímu Strong SRT 202 Ematic (test tady), nevyrovná. U něj byl návrh dotaženější. Výbavou ho pochopitelně předčí, stabilita a aplikační kompatibilita jsou na stejné úrovni. Opět se tak jednoznačně ukazuje, že zabudování mobilového Androidu do takovýchto boxů postrádá smysl a že „televizní“ Android TV je řádově lepším řešením. Sice řešením pro výrobce náročnějším, ale pro zákazníka jednoznačně lepším.

Zarazí zejména cena. Ta je bohužel nižší než u Strong SRT 202 Ematic a výrobce zjevně tlačí na pilu. Osobně bych přivítal tento box s Android TV dražší a v kvalitnějším ne-plastovém provedení. Tedy jako kousek solidního hardwaru s ideálně hliníkovou čelní stranou, alespoň dvojicí HDMI to pro ty, kteří chtějí oddělit zvuk od obrazu a řešit u moderních zesilovačů takto. A také třeba i s digitálním koaxiálním audio výstupem, abyste ho uplatnili i tam, kde optika chybí. To bychom se ale dostali do jiné kategorie a tam se Strongu zjevně nechce i když na ni – podle mého evidentně – má! Zatímco drtivá většina sází na „mobilový“ Android, Strong se vydal náročnější (a zjevně i dražší) cestou. Rozhodně ji však zvládá!

Řeknu to ještě jinak: i přes nižší výbavu se mi Strong SRT 202 Ematic pořád líbí více. Tahle novinka, ale bude přijata velmi dobře. Ostatně si to i zaslouží. Mimochodem Strong SRT 202 Ematic se stále ještě prodává za asi 2.400 Kč a do své nabídky ho pro internetovou Skylink Live TV zařadil i největší domácí satelitní operátor, čímž ho vlastně pro svou aplikaci posvětil. A zařízení kompatibilních s touto aplikací je na trhu pomalu jako prstů na jedné ruce.

Tabulka vlastností

 

Číst 5227 krát Naposledy změněno sobota, 19 srpen 2023 07:49