Vytisknout tuto stránku

TechniSat DigitRadio 10 IR (test): šikovné a vybavené rozšíření vašeho A/V systému nejen o digitální rozhlas

Není to sice žádná „žhavá“ hitovka, ale nějaký čas tu ještě s námi pobude. A protože jsem se poslední dobou rozšíření stávajících analogových přijímačů, potažmo domácích kin a receiverů, například o DAB a Bluetooth moc nevěnoval, přijde mi to i jako vhodné téma. Foto: autor a Technisat

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný zvuk (v rámci autorova A/V řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výkon, spousta místa pro uložení stanic a jejich jednoduché ukládání i vyvolávání (u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen trochu perou dvě funkční tlačítka), výborná výbava a provedení, ale…
  • proti: …příliš lehké (možné samovolné posouvání zařízení po připojení kabelů), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (chybné řazení stanic, pomalejší běh i náběh), VKV bez AMS, zatím si moc nerozumí s meshovou Wi-Fi sítí

Můžete očekávat: výbornou a dobře vybavenou věcičku, která bude pomalu univerzálním doplňkem (chybí zejména přístup na síťové médium) a bude také – po napojení na slušný řetězec domácí elektroniky – výborně hrát, pochopitelně při dobrém zdroji signálu. Někoho potěší i Bluetooth pro streamování muziky z mobilu, mě rozhodně potěšila internetová radia, která ovšem potřebují dotáhnout stejně, jako spuštění Spotify. Tady ale přístup nemám, třeba to nakonec bude snadné.

 

Displej má výrazné znaky a výborné rozložení. Na DAB zvládá i prezentaci obrázků.

Na výšku navrženému přijímači dominuje rozměrný displej typu LCD (TFT) a velikosti 7,1 cm (2,8") a rozlišení 240 x 320 bodů. Je dobře čitelný a v pohotovostním režimu ukazuje výrazné hodiny dobře viditelné i na tři, čtyři metry. Celek pak zvládne, vedle tří tunerů (VKV, DAB, internet), i napojení mobilu přes Bluetooth, připojení ke službě Spotify (komplikovanější) a je tu i funkce Podcast, což je u nás vcelku k ničemu (ostatně celé podcasty byly a jsou k ničemu). Daleko více by se hodil přístup na médium na domácí síti, ale to tu chybí. Ostatně Wi-Fi přes kterou tento Technisat připojujete, zvládá i 5 GHz, takže našlápnuto má.

Připravte se ovšem na to, že celek je příliš lehký (160 g) a ryze plastový a tohle – vzhledem k zaměření, digitálnímu audio výstupu a napojení klasické antény – rozhodně chtělo trochu vyšperkovat! Ostatně při zaměření přijímače a ceně 3.199 Kč je zcela jedno, zda bude stát tolik, nebo o pět set korun víc! Ten, kdo něco takového potřebuje (zdůrazňuji, že jde o rozšíření vašeho stávajícího audio řetězce, nemá repro) vydal za elektroniku nejspíše několikrát či spíše mnohokrát víc!

Instalace doplňku, včetně například volby českého jazyka (či slovenštiny) a také nastavení připojení k internetu, kde to jde i přes tlačítko WPS, je snadná a nezvykle kompletní (na DAB rozhodně!). Řadu nastavení si ale musíte provést – a zkontrolovat – sami. Hodilo by se sice na závěr jejich shrnutí, ale takhle daleko u přijímačů DAB, resp. internetových rádií, nejsme. Nemluvě o tom, že ani zde u VKV nenajdete funkci AMS, tedy automatické proladění celého pásma se stejně automatickým uložením všech nalezených stanic do paměti (podle nastavení silné, nebo všechny) a chybí také USB a přehrávání muziky ze síťového serveru. To druhé by se – po pravdě řečeno – hodilo daleko více než nějaké nesmyslné podcasty, které tu ještě také jsou.

Čeština je v menu, ale jak vidíte, nebyl s ní problém ani při vysílání. A to včetně „ř“, které na snímku chybí.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: provedení na výšku s dominujícím displejem a rozhraními na zadní straně. Celek nepřiměřeně lehký (hlídejte umístění kabelů!), displej mírně nakloněný vzad. Materiál plastový, kvalitní, zpracování výborné. Na spodní straně výrazné, jemné gumy. Vzhledem k určení přijímače by se hodilo podstatně těžší provedení, hodil by se i kvalitní nerez!
  • Tunery a možnosti: Ladění VKV i DAB automatické i manuální. Po prvním přepnutí na DAB se vytvoří seznam dostupných stanic (setřídit nejde, neaktivní stanice vymazat jdou). U VKV se podle nastavených parametrů provede automatické ladění přes tlačítko Scan (nebo OK), jde ale pouze o nalezení jedné další stanice, funkce AMS chybí. Internetový rozhlas nabídne obvyklé funkce, včetně vyhledávání, filtrování podle žánrů, atd., atd., Operace jsou však někdy pomalejší, lokalizace místy zvláštní („Nabijí se“) a je tu i špatné řazení stanic v některých položkách (zejména ne-abecední). K dispozici je speciální volba „Česko“ pro lokální kanály, včetně nejoblíbenějších a Českého rozhlasu. Ukládání stanic do paměti je pro všechny tunery stejné a také snadné. Například u tlačítek přímé volby stačí jen zmáčknout a podržet a je uloženo. Jinak se jde přes FAV a delší podržení. U VKV se ukládá pouze frekvence, jméno se případně dotáhne z RDS.
Bluetooth je na mobilu TCL Plex jednoduše použitelné stejně, jako u Samsung Galaxy S20 FE.

 

  • Další výbava: K dispozici dva budíky (výborné možnosti, buzení třeba jen ve všední dny), dále Spánek (Sleep, usínání při rádiu, 5 až 90 min.) a hlavně ekvalizér, ve skutečnosti basy a výšky. Funkce se vyvolávají buď tlačítky dálkového ovladače, nebo přes menu. Bluetooth zkoušeno se Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Vše s výjimkou Sony bezproblémové. Sony se jednou napojilo podruhé nikoli. Při propojení sice Technisat ukazoval přehrávání skladby, ale na výstup zjevně nic nepustil. Problém nejspíše bude v hodně „nízkém“ Androidu.
Dálkový ovladač se podobá ovladači od slušného mikrosystému. Vidíte například tlačítka přímé volby stanic, vyvolání ekvalizéru (jde to i přes menu) a ladění stanic.

 

  • Ovládání: pouze přes dálkový ovladač a menu na displeji. Intuitivní a jednoduchá práce s nabídkou i snadný pohyb v ní (šipková tlačítka, Back, Menu), a to včetně kolování. Potíže pouze u internetových stanic, kde přijímač někdy nabíhá opravdu hodně pomalu (většinou sice cca 11 s, někdy ale i 20…). Přepínání stanic se provádí šipkou nahoru/dolů, hlasitost reguluje šipka vpravo/vlevo. Ta druhá ale také často skáče o menu výše a někdy se to trochu tluče s hlasitostí. Mode pak zajišťuje přepínání u hlavních funkcí, například vyvolání některého z tunerů, nebo Bluetooth. Přijímač se má také dát řídit přes aplikaci TechniSat Connect (nezkoušeno).
  • Zvuk a zesilovač: bez zesilovače a reprosystému, pouze s analogovými a digitálním výstupem audia na patřičně vybavené zařízení. Zvuk je tak hodně závislý na něm. V případě digitálně napojeného receiveru Pioneer (THX…) byl výborný, při kvalitním zdroji plný detailů, ale i horší či špatný zdroj dokázal zesilovač vylepšit (není divu). Velmi slušné bylo podání jak u VKV, tak zejména u DAB a internetových stanic (těch kvalitních). VKV už ovšem není takové (co do kvality), jako bývalo před patnácti, dvaceti roky.
Rozhraní na zadní straně, včetně digitálního audio výstupu. Skvěle!

 

Výborné i když internetové stanice…

Výbava je výborná a až na absenci práce se síťovým médiem v podstatě kompletní. Ovládání v drtivé většině případů snadné a intuitivní. Trochu komplikovanější je práce s internetovými stanicemi, které zpravidla nabíhají až za 11, 12 s (obvykle, někdy ale i 20), protože se zpočátku ověřuje připojení a teprve poté se rádio začne připojovat ke konkrétní stanici. Informace průběžně vidíte na displeji, lokalizace je však někdy zvláštní a například při pohybu v menu se dozvíte, že… „nabíjí se“. Celkově vzato je práce v této části pomalejší, což je vidět i v menu. To by rovněž mělo být provedeno pečlivěji, stanice bohužel byly v seznamech často setříděny hala bala, takže se zbytečně ztrácel přehled.

Co se týče práce s DAB a VKV, ta byla svižná a pohodová, u Bluetooth to s novějšími mobily bylo zcela bezproblémové. Pouze u staršího telefonu Sony s Androidem 6 byly potíže a zjevně podpora má své hranice. Tomu se ale dnes divit nemůžeme.

 

Tabulka vlastností

Číst 4306 krát Naposledy změněno pondělí, 21 únor 2022 17:26