Vytisknout tuto stránku

Přenosné rádio Sharp DR-P420 Tokyo Portable Digital Radio (test): citlivější DAB, u VKV i skvělá automatická AMS

Malý přijímač digitálního a analogového rozhlasu poslouží i jako reproduktor k mobilu a počítat můžete, subjektivně vzato, i s lehkým nadprůměrem co do citlivosti na signál u DAB. Foto: autor a Fast

Hodnocení: 80 %

  • pro: funkce AMS u VKV/FM, solidní výkon zesilovače, včetně minimálního tlumení u výstupu přes Bluetooth, intuitivní ovládání, pohodové ukládání i vyvolávání stanic z paměti, i bez baterií si sám, po připojení k 230 V, nastavil datum a čas
  • proti: chování tlačítka přepnutí vstupu

Můžete očekávat: nelokalizovaný přijímač (1.399 Kč) se základní tunerovou výbavou VKV/FM a DAB/DAB+ plus audio přes Bluetooth. Ovládání bylo jednoduché a intuitivní, a to včetně ukládání (a vyvolávání) stanic do paměti. Potěší i solidní výkon zesilovače, a to i v okamžiku využití jako Bluetooth reproduktor (to není ani zdaleka zvykem) a zobrazení českých znaků u doprovodných informací z DAB bez výpadků. Naopak se připravte na zvláštní chování tlačítka pro přepnutí vstupu, který se měnil hned po stlačení a nikoli, jak je zvykem, až na další zmáčknutí.

Plně plastový přijímač za 1.399 Kč zakoupíte i u nás v několika barvách (viz výše).

 

Sharp DR-P420, nebo také Sharp Tokyo Portable Digital Radio DR-P420 je malý přijímač s napájením buď přes mobilový zdroj (není v ceně) a konektor microUSB, nebo přes čtyři klasické „tužky“ typu AA, které je taktéž zapotřebí dokoupit. Dále tu najdete teleskopickou anténu, jeden reproduktor napojený na zesilovač o slušném výkonu 2 W (RMS – co to je) a na zadní straně ještě vidíte zmiňované připojení napájení a stereo výstup na sluchátka (prověřeno). Potěší i slušné gumy na spodní straně a rozumné ovládání na straně čelní doplněné o výrazný displej. Vedle Bluetooth můžete využít i dva všestranně nastavitelné budíky s buzením jak tónem, tak stanicí (VKV i DAB) a buzení také můžete odložit. Automatické vypnutí po zvoleném čase, tedy usínání při rádiu (Sleep, Spánek), jde skokově nastavit od 15 do 90min. a vše najdete v části menu zvané System (přijímač není lokalizován ani do češtiny, ani slovenštiny).

Ovládaní na přijímači je snadno pochopitelné a jde opět o kombinaci krátkého stlačení a stlačení s přidržením. Je to o zvyku.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: plně plastový mono přijímač. Zpracování velmi dobré, návrh klasický s ovládáním na čelní straně, teleskopickou anténou a rozhraními na zadní. Dvouřádkový displej výrazný a dobře čitelný.
  • Ovládání: až na chování tlačítka pro přepnutí vstupu (mění ho na první stlačení) pohodové a intuitivní. Řada tlačítek na přijímači má druhou funkci (delší podržení, např. vstup do menu), a to včetně uvedení do pohotovostního režimu. Rovnou k dispozici tři tlačítka pro uložení stanic. Listování v menu, hlasitost či výběr z uložených kanálů obstará multifunkční otočný volič s OK/Enter uprostřed.
  • Tunery a možnosti: příjem rozdílný, u DAB subjektivně vzato citlivější. Velmi krátké vlny (VKV/FM) s funkcí AMS, která sama proladí pásmo a uloží stanice (jejich frekvence) automaticky do paměti od pozice jedna, přičemž ladění lze nastavit na „všechny“ nebo „jen silné“ kanály. U DAB možnosti skoro kompletní, pouze bez řazení automaticky vytvářeného seznamu stanic. Ty se ukládají do paměti stejně, jako u VKV a je to velmi snadné; buď rovnou podržením tlačítka na panelu (krátkým zmáčknutím stanici vyvoláte), nebo přes stlačení a podržení tlačítka se srdíčkem, což jsou tzv. oblíbené položky. Krátké stlačení pak opět slouží k vyvolání uložených kanálů. U DAB jako obvykle vidíte jména stanic, u VKV se ukládají jen frekvence.
Čeština jdoucí s vysílání byla vždy úplná a bez výpadku znaků.

 

  • Další výbava: zmiňována už byla, to nejdůležitější, přehrávání přes Bluetooth, jsem zkoušel s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6), TCL Plex (Android 10, test) a TCL 30+ (Android 12). Párování mobilu a rádia bylo vždy rychlé a bezproblémové, zvukový výstup prakticky netlumený. Hlasitost se vždy regulovala na obou propojených zařízeních současně, nejlépe si (co do podání audia) vedlo Sony.
  • Práce na baterie a 230 V: chování vynikající, po připojení k 230 V (uvnitř nebyly baterie) si rádio samo nastavilo datum a čas (je tu i volba v menu). Na displeji jsou v případě napájení z 230 V vidět hodiny a datum (vše v našem správném formátu – foto u konce článku), u baterii displej zcela zhasne. Rádio sice vypíše „Power Off“, ale skutečné vypnutí (fyzické oddělení od 230 V) tu není.
  • Provoz, zvuk a zesilovač: audio podání vcelku standardní, poměrně často cítíte výkonovou rezervu, a to i u Bluetooth i když tady hodně záleží na napojovaném zařízení. Provoz jak na baterie, tak – kupodivu – i pouze na síť (zcela bez baterií) překvapivě pohodlný (baterie nejsou dobíjeny!). Citlivost na rušení vyšší, u mě vadil fyzicky vypínatelný pětipes s dvojicí USB pro nabíjení dalších zařízení. Po asi půl metru cyklický zvuk slyšitelný při ztlumení rádia slábl a následně zcela zmizel.
Zadní strana s teleskopickou anténou, napájením (microUSB) a stereo výstupem na sluchátka. Vidíte i místo pro uložení tužkových baterií. Pokud použijete skvělé akumulátorové Varty, jako já, nebudou po připojení na 230 V dobíjeny, což je nepochybně správně.

 

Možná citlivější, ale stále dobrý

Vyšší citlivost na signál u DAB byla pozorovatelná, ale pochopitelně o ní mluvím jako o subjektivní. Nic jsem neměřil a ani nemám jak. Citlivost na rušení byla také nadstandardní (o ni jde výše…) a v případě zmiňované zásuvky jsem ji nikdy dříve nepozoroval, a to mi projde rukama slušná řádka rádií. Netroufám si ji ale přijímači moc vytýkat, protože ji lze těžko identifikovat. V každém případě se například u mého Technisatu DigitRadio BT 1 (test) nikdy neobjevila, což není myšleno jako srovnání. Bavíme se tu o jiné třídě i když ceny jsou dnes poněkud pomatené.

Přenosný Sharp DR-P420 Tokyo Portable Digital Radio potěšil jak možnostmi DAB, kde je příjem i citlivější, než je běžně zvykem, tak funkcí AMS u VKV, která vám stanice sama naskládá do paměti, aniž byste se o cokoli starali. Ale nemylte se! Funkce to není zcela běžná ani u „velkých“ značek i když podle mého u přenosného přijímače patří k těm nejdůležitějším.

Zejména dnes, když nám „strana a vláda“ pěkně zakonzervovaly analogové rozhlasové vysílání. A řekněme si po pravdě: to už, co do kvality, zdaleka není to, co bývalo v osmdesátých a devadesátých letech.

Nezdá se vám, že jde vše tak nějak do kytek?

Takovýto obrázek uvidíte po přepnutí do pohotovostního režimu, jestliže máte přijímač napájen z 230 V. Pokud jede z baterií, displej automaticky zhasíná a na dané verzi firmwaru s tím nešlo nic dělat (tu a tam je to možné ovlivnit).

 

Obsáhlejší recenzi jsem připravil pro Televizní web.

Tabulka vlastností

Číst 1356 krát Naposledy změněno středa, 16 listopad 2022 14:15