pátek 19 duben 2024
Text Size

Reproduktory Sencor Hype (test): poněkud ukecané, ale slušné

Zapůjčeny jsem dostal dvě verze – nejmenší „S“ a střední velikost označenou jednoduše jako Hype. Obě mají několik věcí společných, v některých se však dosti liší. Jak vidíte, hodnotit je nakonec bylo nutné zvlášť. Foto: autor a Fast

 

Hodnocení – Hype S (SSS 6202): 65 %

  • pro: výborné zpracování, efektové osvětlení lze vypnout, spousta profilů Bluetooth (připojíte k prakticky každému mobilu), kodek SBC
  • proti: bez indikace stavu akumulátoru, hodilo by se také jasnější oznámení dobíjení, někoho může znervózňovat případné kutálení po stole

Můžete očekávat: Velmi skladný a kompaktní reprosystém s efektovým osvětlením na místě pasivních měničů, který připojíte v podstatě ke všemu a který má být odolný i vůči krátkodobému ponoření (nezkoušeno). Škoda nevýrazné indikace dobíjení skoro skrytou LED a absence indikace stavu akumulátoru.

Hodnocení – Sencor Hype (SSS 6502): 75 %  

  • pro: výborné zpracování, spousta profilů Bluetooth (připojíte k prakticky každému mobilu), kodek SBC, výborně indikovaný stav akumulátoru a dobíjení, ale…
  • proti: ...LED by měly v druhém případě svítit červeně, někoho může znervózňovat případné kutálení po stole

Můžete očekávat: Vyspělejší a také větší reprosystém, který připojíte ke všemu možnému a který vyhoví i nárokům na tvrdší zacházení, včetně krátkodobého ponoření (nezkoušeno). Deště se ale určitě nelekne.

Všechny modely řady Hype. Zcela vpravo je pak Hype L. Dva zapůjčené (zleva) kupodivu šly propojit přes funkci TWS do stereo systému. Nebylo to sice nic přehnaně uchvacujícího, ale funkční to bylo.

 

Sencor Hype budu srovnávat s mým odolným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test), který používám několik let a který, po aktualizaci firmwaru vykazuje výborné chování i v okamžiku dobíhání kapacity akumulátoru. S tím byly po uvedení drobné problémy, ale firmware to vyřešil a vidíte to i na hodnocení tohoto reproduktoru. Nový Hype má stejnou koncepci, ale pracuje už s USB-C, což je samozřejmě podstatně pohodlnější než u Siria použitý nejpitomější konektor v této části galaxie (microUSB). Liší se i v nově zavedených hlasových komentářích (pouze angličtina), které nelze vypnout a které někdy mohou obsluhu trochu zděsit. U malého Hype S, který má obecně vzato méně funkcí, najdete i něco navíc: doplňkové efektové osvětlení na obou koncích audio systému, kde jsou pasivní zářiče. A jde ho dokonce i vypnout, což je dobré pro ty z nás, které to třeba irituje. Jako mě…

Značka Sencor nabízí v řadě Hype tři modely:

  • Hype S (SSS 6202) – 799 Kč, zkoušeno
  • Hype (SSS 6502) – 1.299 Kč, zkoušeno
  • Hype L (SSS 6602) – 1.499 Kč
Střední Sencor Hype s dobře viditelnými indikačními LED a modrou LED pro Bluetooth. Potěší velmi kvalitní zpracování, které bylo znát i u menšího modelu Hype S.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: v podstatě kruhový odolný audio systém (krytí IPX7) se dvěma pasivními a dvěma aktivními zářiči, zbytek povrchu pevný, část potažena tkaninou. Světelné efekty na obou koncích Hype S přes LED s automatickou změnou barvy, možnost vypnout celé osvětlení. Poutko u „S“ pevné u středního Hype SSS 6502 vyjmutelné. Krytka rozhraní u SSS 6502 příliš mělká, u Hype S podstatně hlubší a robustnější. Zpracování vždy výborné. Jistá tendence kutálet se po stole, nutno citlivě najít správnou polohu, opřít ho o poutko nebo zavěsit.
  • Propojení, další zdroje audia: automatické přehrávání MP3 z paměťové karty (nutný FAT32), přehrávání ze zařízení přes kabel a Bluetooth (kodek SBC, spousta profilů). Možnost propojení dvou zcela totožných zařízení přes TWS (True Wireless Stereo). Zkoušeno se zapůjčenými kusy, většinou funkční s občasným výpadkem. Propojení přes Bluetooth (zkoušeno se čtyřmi mobily od Android 6 do Android 12) vždy bezproblémové, párování rychlé, provoz bez výpadků na cca deset, možná jedenáct metrů.
  • Reakce na příchozí hovor bezproblémová. Přerušení přehrávání vždy správně provedené, k navázání někdy nutné zmáčknout tlačítko. Na funkci hands-free příliš nespoléhejte, protistrana vždy řekla, že zním „jako ze sudu“ nebo „z haly“. V praxi jde spíše o nouzový doplněk třeba v okamžiku, kdy máte třeba mokré nebo zašpiněné ruce.
Sencor Hype S s efektovým osvětlením. Stejně jako Hype má výrazná tlačítka hlasitosti, ale ve skutečnosti musíte vždy mačkat drobné mikrospínače uprostřed.

 

  • Ovládání: rozměrná tlačítka hlasitosti jsou pouze imitací, nutno stlačit tuhý mikro spínač ve středu, což v rukavicích asi nepůjde nejlépe. Možnost přeskoku skladeb přidržením jednoho z tlačítek hlasitosti. Tlačítko „Play/Pause/TWS/přijetí či odmítnutí hovoru“ označeno pouze jako funkce TWS, což je chyba, protože rozhodně více lidí využije reprosystém samostatně než v páru s druhým; lepší by bylo „Play/Pause“ se symbolem třeba telefonku nebo trojúhelníkem TWS. Hype S (SSS 6202): dvě tlačítka plus hlasitost. Zapnutí/vypnutí světelných efektů přes současné stlačení obou hlasitostí. Hype (SSS 6502): tři tlačítka plus hlasitost. Tlačítko Bluetooth zmáčknuté 2x rychle po sobě přepíná tři režimy ekvalizéru.
  • Provoz a kvalita zvuku: pozor na samovolné kutálení reprosystémů, které zastaví až šňůrka (možná proto je už připevněna). Možný pád třeba ze stolu a spolehlivější je repro zavěsit; opatrným položením na dvě určitá místa se nekutálel. Kvalita zvuku obdobná s celkově silnějšími středy a minimem basů, celkově nic vybočujícího z kategorie a ceny. U většího Hype (SSS 6502) dobře odlišené režimy ekvalizéru, příjemná signalizace stavu akumulátoru (a dobíjení) čtyřmi LED s postupným zapínáním (svítí pouze modře). Pro dobíjení doporučen USB adaptér 5 V/2 A, funkční i s USB (PD) přes výbornou dobíječku Sencor SCH660 (test) se kterou byly také  měřeny časy dobíjení: u Hype S dobito za asi 4 hod. 15 min. (dobíjení oznamuje miniaturní, špatně viditelná červená LED), u většího Hype za 2 hod. 15 min. Vše zkoušeno při vypnutých reprosystémech, oficiální časy v tabulce. Vypadá to, jako by Hype podporoval USB (PD), Hype S nikoli.
Obrazovky odchycené přes Bluetooth pro Hype S, ale platí i pro druhý model.

 

Dobré, ale raději Sirius…

Sencor Hype, resp. dva modely které jsem měl k dispozici určitě nejsou špatné. To říci nemohu! Pokud bych si ale mohl vybrat, vzal bych si spíše Sencor Sirius SSS 6400N (test). Lépe drží na stole, protože má jednu část plochou a Hype má snahu se kutálet, takže se několikrát stalo, že mi málem skončil na zemi. Zvuková kvalita je sice obdobná a taková, jakou byste zřejmě v této relaci očekávali, ale návrh mi prostě vyhovuje méně.

Pravdou je, že mi vadil spíše Hype S kvůli neindikování stavu akumulátoru a nesrovnatelně horšímu oznámení dobíjení, které bylo skoro neviditelné. To ostatně vyjadřuje i hodnocení. Tohle je u středního Hypu uděláno nesrovnatelné lépe a nejdůležitější je, že jasně vidíte, kdy vám, tak říkajíc, docházejí baterky. Proto doporučuji jen tento, ale samozřejmě záleží na vás a na vašich preferencích. Na obou, a zřejmě i na celé řadě Hype, je nejúžasnější počet profilů Bluetooth, takže je nejspíše připojíte ke každému mobilu, a to ani zdaleka není obvyklé! A pokud byste je čirou náhodou nepřipojili (už to je divné…), je tu ještě kabel.

Tabulka vlastností

 

Číst 1419 krát Naposledy změněno čtvrtek, 08 prosinec 2022 18:19

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.