Vytisknout tuto stránku

Digitální obce aneb Přínosy 5G mimo velká města

Ericsson uspořádal webový seminář na téma zavádění 5G mimo aglomerace a nakousl především vymazání rozdílu v rychlosti internetového připojení, což se ovšem týká i jádra velkých měst, kde jsou s tím podstatně větší problémy. Snímky: Ericsson

Známý výrobce infrastruktury hovořil ale také například o uplatnění 5G (a IoT, tedy internetu věcí) v zemědělství. Podle Christiana Leona, viceprezidenta a ředitele pro sítě a managed services Ericssonu pro Evropu a Latinskou Ameriku celkový ekonomický přínos přechodu mobilních sítí na standard 5G pro český venkov, tedy nejen v zemědělství, ale při zohlednění všech faktorů, odhadován odborníky Analysys Mason na 59 miliard Kč. Předpokládané investiční náklady ve výši 10,5 miliard se tak mnohonásobně vrátí.

ČTĚTE TAKÉ: Test mobilu Motorola Moto G 5G plus (4G a 5G)

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu nemá přibližně 470 tisíc českých domácností k dispozici širokopásmové připojení k internetu. Ten tak nejspíše zajistí až přechod na mobilní sítě páté generace.

Řeč je o připojení typu FWA (Fixed Wireless Access), což jsou bezdrátové spoje směřující na stabilní a tudíž pevně umístěná přijímací zařízení v domácnostech a firmách, která by měla přemostit pomyslnou poslední míli mezi větším uzlem infrastruktury a pevným připojením domácnosti namísto kabelu. Dnes jde v podstatě o 4G/LTE a zejména o nastupující 5G. Ericsson předpovídá jejich velmi rychlý, dalo by se říci až raketový nástup!

Výhled pokrytí 5G v roce 2025 (zdroj: Ericsson).

 

Zatímco 4G/LTE nabízí běžné rychlosti 30 až 100 Mb/s u 5G to bude až 500 Mb/s a u těch nejpropracovanějších až 1 Gb/s.

Předpověď Ericssonu na rok 2025 je, že obecně vzato FWA zabývá asi 55-65 % připojených domácností. Firma také odhaduje, že v roce 2026 bude 5G celosvětově představovat asi 40 % připojení výše charakterizovaného typu, tedy FWA. Mimochodem pro konec letošního roku je celosvětový odhad na asi 60 mil. připojení FWA.

Rychlost zavádění FWA 5G v jednotlivých regionech.

 

Připojení k internetu typu FWA 5G se vedle běžného rozvoje ve velkých aglomeracích zaměřuje i na náhradu DSL, na nepřipojené domácnosti a díky lepšímu pokrytí plochy i na domácnosti v menších a malých obcích a odlehlých lokalitách. To platí i pro chaty a chalupy a uplatní se i tam, kde je momentálně internetové připojení pomalé nebo hůře dostupné.

Všem má nabídnout stabilní. robustní a případně i podstatně rychlejší připojení k internetu využitelné jak pro běžnou práci, tak pro internetovou televizi (IPTV) a on-line videotéky (VoD).

V zemědělství jde především o spolupráci se zařízeními typu IoT, tedy nejrůznější k internetu připojitelné věcičky, jako čidla, čerpadla, atd. Tady jsou tři různé projekty.

 

Číst 1958 krát Naposledy změněno čtvrtek, 10 červen 2021 22:27