Vytisknout tuto stránku

Nové 4K v českém DVB-T2 spuštěno: tentokráte je tu regulerní stanice NASA TV UHD

 AKTUALIZOVÁNO, 20:45: Testovací verzi pozemního digitálního vysílání v rozlišení Ultra HD (4K) dnes ráno spustila společnost České Radiokomunikace (CRA), která se v roce 2014 podílela i na zkušebním 4K vysílání satelitním.

Foto: archiv autora

 AKTUALIZOVÁNO, 20:45: vyzkoušeno a plně funguje se 4K set-top boxem VBox Android TV XTi 4144 (recenze zde), a to jak přímo připojeným k televizoru přes HDMI, tak při streamování na mobil.

 

Dnes v 9:00 hod. ve finálním multiplexu 23 odstartovala stanice NASA TV UHD (Co je to Ultra HD?). Jde o kanál amerického Národní úřadu pro letectví a vesmír, který se před několika lety objevil i v Evropě a poté se dostal i k nám do vysílání internetového. Nyní je, nejspíše dočasně, umístěn i na pozemní vysílání v DVB-T2 jako ukázka toho, co bychom mohli mít, kdyby…

K TÉMATU: Ultra HD – Jak vypadá česko-slovenské zkušební vysílání 4K v praxi (z roku 2014, via satelit)

Stanice NASA TV ve 4K není určena jen pro fanoušky astronomie a kosmonautiky, ale pro všechny, kteří se chtějí podívat na unikátní a neobvyklé záběry světa kolem nás. Zachytíte ji v pozemním Multiplexu 23, který momentálně vysílá v Praze, ve Středočeském a v Jihočeském kraji. CRA vysíláním ve 4K veřejně deklarují technické možnosti své vysílací sítě, nicméně upozorňují, že pilotní vysílání může být kdykoli ukončeno.

Na straně diváka je k zachycení NASA TV UHD zapotřebí televizor s rozlišením minimálně Ultra HD (4K) se schopností přijmout v DVB-T2/HEVC vysílání v tomto rozlišení.  Mohou toho ale být schopny i některé set-top boxy. Není zapotřebí žádné úpravy anténního systému a další infrastruktury.

V případě nekompatibilního přijímače se objeví pouze černá obrazovka i když se kanál objeví v seznamu naladěných (zkoušeno se Strong SRT82).

Další informace, video a pokrytí signálem na Televizním webu.

 

Číst 1788 krát Naposledy změněno čtvrtek, 04 červen 2020 04:23