Vytisknout tuto stránku

Průzkum video obsahu v ČR: 6 % nemá televizor, 3 % jedou jen DVB-T2 a 91 % už k němu má alternativu

Průzkum Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) ukazuje, čemu dávají Češi při sledování video obsahu na hlavním televizoru v domácnosti (o něj šlo) přednost. Grafika: APMS

Internet je, obecně vzato, co do zdroje přenosu videa, nejčastější (40 %), následuje obsah z klasické antény, tedy DVB-T2 (32 %), a zbývajících 28 % času strávených před televizorem si dělí satelit a kabelová televize. Průzkum APMS také udává, že 91 % domácností v Česku už má k DVB-T2 alternativu. Vedle toho pak televizor vlastní, a sleduje, více než 9 z 10 obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ:

Televizní příjem s tzv. širší nabídkou programů (IPTV, satelitní, nebo kabelový) využívá podle průzkumu 7 z 10 domácností, nějakou streamovací službu pak má již téměř 6 z 10 domácností. Data APMS také ukazují, že například ve věkové skupině 18 až 24 let pocházelo z internetu už 75 % video obsahu sledovaného na hlavním televizoru v domácnosti, 15 % šlo z klasické antény a 10 % ze satelitu nebo kabelového vysílání.

Průzkum se také dotazoval, jak lidé plánují video obsah přijímat v budoucnu. U klasické antény zněla odpověď „méně či vůbec“ (24 % stávajících diváků DVB-T2), přes satelit 27 % a kabelovou televizi označilo 23 %. Podle všeho nejvíce posílí streamovací služby, které plánuje více než dnes sledovat pětina diváků. Více se rovněž lidé hodlají zaměřovat na „červené tlačítko“ HbbTV (14 %), pořady sledované přímo na internetu, např. na YouTube (13 %), a na IPTV hodlá více spoléhat 12 % stávajících diváků. Dalších 10 % českých domácností navíc zvažuje pořídit si v blízké budoucnosti tzv. televizi s širší nabídkou programů.

V zaslané tiskové zprávě se také píše, že… „Příjem ´přes anténu´bude ztrácet, lidé plánují víc sledovat přes internet…“

Data vyplývají z průzkumu, který pro APMS zpracovala agentura NMS Market Research. Průzkum proběhl na vzorku populace 15-75 let (1.520 respondentů) za pomoci on-line dotazování v Českém národním panelu v období od 28. 4. do 7. 5. 2023.

Poznámka autora: „…má k DVB-T2 alternativu“ – internet podle mého názoru touto alternativou být z principu nemůže. Průzkum sice podle mého něco vypovídá, ale toto postrádá smysl. Na můj vkus také zaslaná tisková zpráva pomalu nerozlišuje mezi pojmem „televize“ a „televizor“. Například, cituji: „Televizi připojenou k internetu…“

 

Číst 615 krát Naposledy změněno středa, 21 červen 2023 17:15