Vytisknout tuto stránku

Nová zelená úsporám 2023: renovace, pasivní domy i Oprav dům po babičce, až 100 % na solární ohřev TÚV

Vlastníci rodinných domů mohou od dneška žádat o dotace ve třech oblastech: na renovaci vlastního domu, na výstavbu pasivního domu a na podprogram „Oprav dům po babičce“. Tady je pak dotace prováděna zálohově, takže peníze máte dostat předem. Odchycená obrazovka: autor

Nové programy opět zahrnují podporu tzv. znevýhodněných regionů a také ty, jejichž nemovitosti leží v obcích a regionech podporovaných státem. V platnosti má zůstat i bonus 10.000 Kč za kombinaci úsporných opatření.

K TÉMATU:

Jednoduše vzato, co můžete mít…

Nová zelená úsporám Standard: celkové i dílčí renovace stávajících rodinných domů. Dotace bude vyplacena po realizaci a může pokrýt až polovinu výdajů. Požádat lze o finanční příspěvek na…

  • zateplení,
  • výměnu zdrojů tepla,
  • instalaci obnovitelných zdrojů energie,
  • systémy na efektivní využívání vody,
  • zelenou střechu,
  • dobíjecí stanici pro elektromobil.

Nová zelená úsporám Standard: výstavba tzv. pasivních domů. Jde nejen o dotace na výstavbu, ale také o, cituji, „…nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností využívající energii z obnovitelných zdrojů“.

„Oprav dům po babičce“: dotace předem všem, kteří se rozhodnou pro komplexní zateplení, přičemž ho ještě lze doplnit o další podporovaná opatření. Bonus 50.000 Kč na každé nezaopatřené dítě (současné i budoucí – podle rozhovoru ministra životního prostředí na ČT24 26. 9. 2023).

Jinak stále běží, od ledna 2023, program pro domácnosti s nižšími příjmy Nová zelená úsporám Light v němž můžete získat až 100 % na solární ohřev TUV. Určen je ale také na jednoduché zateplení, výměnu oken či vchodových dveří. O tento program si mohou požádat příjemci starobního či invalidního důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Poznámka autora: solární, nebo jak se dnes také říká „termický“ ohřev TUV, tedy teplé užitkové vody, je samozřejmě o třídu lepší než ohřev fotovoltaický. Nedegraduje vám, takže jeho životnost je pomalu neomezená (mění se pouze kapalina), prakticky nevyžaduje údržbu, funguje třeba i v zimě a v praxi je nenáročný na provoz a naprosto minimálně poruchový (pomalu nemá co se porouchat).

 

Číst 634 krát Naposledy změněno úterý, 26 září 2023 13:44