sobota 27 duben 2024
Text Size

Nová zelená úsporám 2023: renovace, pasivní domy i Oprav dům po babičce, až 100 % na solární ohřev TÚV

Vlastníci rodinných domů mohou od dneška žádat o dotace ve třech oblastech: na renovaci vlastního domu, na výstavbu pasivního domu a na podprogram „Oprav dům po babičce“. Tady je pak dotace prováděna zálohově, takže peníze máte dostat předem. Odchycená obrazovka: autor

Nové programy opět zahrnují podporu tzv. znevýhodněných regionů a také ty, jejichž nemovitosti leží v obcích a regionech podporovaných státem. V platnosti má zůstat i bonus 10.000 Kč za kombinaci úsporných opatření.

K TÉMATU:

Jednoduše vzato, co můžete mít…

Nová zelená úsporám Standard: celkové i dílčí renovace stávajících rodinných domů. Dotace bude vyplacena po realizaci a může pokrýt až polovinu výdajů. Požádat lze o finanční příspěvek na…

  • zateplení,
  • výměnu zdrojů tepla,
  • instalaci obnovitelných zdrojů energie,
  • systémy na efektivní využívání vody,
  • zelenou střechu,
  • dobíjecí stanici pro elektromobil.

Nová zelená úsporám Standard: výstavba tzv. pasivních domů. Jde nejen o dotace na výstavbu, ale také o, cituji, „…nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností využívající energii z obnovitelných zdrojů“.

„Oprav dům po babičce“: dotace předem všem, kteří se rozhodnou pro komplexní zateplení, přičemž ho ještě lze doplnit o další podporovaná opatření. Bonus 50.000 Kč na každé nezaopatřené dítě (současné i budoucí – podle rozhovoru ministra životního prostředí na ČT24 26. 9. 2023).

Jinak stále běží, od ledna 2023, program pro domácnosti s nižšími příjmy Nová zelená úsporám Light v němž můžete získat až 100 % na solární ohřev TUV. Určen je ale také na jednoduché zateplení, výměnu oken či vchodových dveří. O tento program si mohou požádat příjemci starobního či invalidního důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Poznámka autora: solární, nebo jak se dnes také říká „termický“ ohřev TUV, tedy teplé užitkové vody, je samozřejmě o třídu lepší než ohřev fotovoltaický. Nedegraduje vám, takže jeho životnost je pomalu neomezená (mění se pouze kapalina), prakticky nevyžaduje údržbu, funguje třeba i v zimě a v praxi je nenáročný na provoz a naprosto minimálně poruchový (pomalu nemá co se porouchat).

 

Číst 613 krát Naposledy změněno úterý, 26 září 2023 13:44

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.