pátek 29 březen 2024
Text Size

Co je to potlačování hluku okolí ve sluchátkách (ANC, NB, NC, NM)

Společnost Bose zaslala hezký materiál o různých přístupech používaných ve sluchátkách k potlačení okolního hluku. Tady je malá rekapitulace. Foto: Bose

Jde o pojmy ANC (Active Noise Cancelling – aktivní potlačení hluku, šumu), Noise Blocking (blokování zvuků okolí), Noise Cancelling (vyrušení) a Noise Masking (maskování).

Co jsou, jak se liší a k jakým účelům se hodí?

 

ANC (Active Noise Cancelling – aktivní potlačení hluku, šumu)

Sluchátka doslova odposlouchávají zvuk kolem vás a zabraňují jeho průniku do uší. K tomu jsou využívány miniaturní mikrofony zabudované do sluchátek nebo koncovek do uší. Ty snímají frekvence a intenzitu hluku okolí a do uší posílají opačný signál. Vnější hluk se tak vyruší a ANC automaticky vytváří aktivní elektronickou „bariéru“. Společnost Bose použila ANC ve sluchátkách už asi před 20 lety!

 

NB (Noise Blocking – blokování zvuků okolí)

Blokování hluku je v podstatě to samé, jako když si prsty zacpete uši. Tento způsob je také označován jako pasivní redukce šumu a není k němu zapotřebí žádné elektroniky a žádného napájení. Nejde zapnout a ani vypnout, prostě je součástí sluchátek. A protože existuje nespočetné množství tvarů a velikostí lidského ucha, je třeba studovat, měřit a testovat a podle toho pak ochranu navrhovat.

 

NC (Noise Cancelling – vyrušení hluku, šumu)

Od pasivního odhlučnění se liší tím, že využívá aktivní elekroniku. Dnes se spíše hovoří o ANC, tedy Active Noise Cancelling – aktivním potlačení hluku (viz výše).

NM (Noise Masking – maskování hluku, šumu)

Někdy označované také jako Sound Masking. Namísto použití elektroniky pracuje maskování s tím, jak zvuky vnímá váš mozek. Maskování tak do uší pouští další zvuk, jehož úkolem je odvést pozornost od skutečného hluku okolí. Tento způsob kombinace dvou zvuků se ukazuje jako velmi efektivní, tvrdí Bose, a správně zvolená konstantní zvuková kulisa může způsobit to, že mozek bude méně vnímat nepravidelné rušivé elementy. Příkladem maskování hluku jsou přístroje vydávající takzvaný bílý šum, tedy uklidňující konstantní zvuk.

 

Kdy zvolit NM a kdy ANC?

Vše záleží na tom, jaký druh ruchů potřebujeme potlačit a při jaké příležitosti. Zároveň je třeba, podle společnosti Bose, vzít v úvahu, že žádná technologie nemůže zvuk okolí eliminovat stoprocentně.

ANC je velmi vhodné pro poslech nebo lepší soustředění v prostředí s množstvím nízkofrekvenčního zvuku, jako je například hluk letadla, motoru autobusu nebo ruchu kanceláře. Pro eliminaci nepravidelných zvuků, jako je třeba chrápání, se více hodí maskování tak, jak je to implementováno například do aktivních špuntů Bose Sleepbuds II. Špunty pak kombinují blokování hluku s uklidňujícími „maskujícími“ zvuky. Výsledkem je, že mozek ignoruje hluk, který by jinak uživatele rušil. Použití popsaných špuntů má být, podle Bose, „mnohem účinnější než efekt zvukového automatu s bílým šumem, protože kýžený zvuk jde přímo do uší.“

 

Číst 2014 krát Naposledy změněno neděle, 20 březen 2022 10:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.