pátek 29 březen 2024
Text Size

Co je to Matter

Matter je nový protokol, komunikační standard, určený zejména pro tzv. chytrou (IQ) domácnost, který byl vyvinut ve spolupráci celé řady firem (pracovní skupina má přes 300 členů) jako jsou například Apple, Amazon, Google, Ikea, Samsung, Signify, Texas Instruments či TP-Link s cílem spolupracovat s produkty napříč výrobci i platformami. Foto: CSA

Matter je aplikační protokol založený na IPv6, který využívá stávajících síťových technologiích, jako jsou Wi-Fi, Ethernet či Thread.

Tzv. IQ domácnost byste si s jeho využitím mohli (můžete) sestavit podle svého z různých kompatibilních výrobků, přičemž protokol Matter je bude propojovat a dovolí je i ovládat. Do jednoho systému by se tak dala integrovat všechna možná zařízení a cílem je sjednocení doposud hodně roztříštěného trhu a také sjednocení ekosystémů internetu věcí.

Nový standard slibující nám bezproblémovou komunikaci nejrůznějších prvků nejen IQ domácnosti zaštiťuje organizace Connectivity Standards Alliance (CSA), externí odkaz, nové okno, která také bude jednotlivé výrobky certifikovat. Standard byl ve své základní verzi uveden říjnu 2022. Propojit s ním můžete (budete moci) celou řadu zařízení, včetně například prvků IQ domácnosti, rozbočovačů, žárovek a dalšího osvětlení, která ale zároveň dokážete obsluhovat přes Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Samsung Smartthings nebo Tuya.

 

Číst 960 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 09:31

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.