Vytisknout tuto stránku

Pár video kousků z Canal+: nezvyklý Premiér a „tvrdší“ Lovci hlav

Pokud se zajímáte o svět kolem vás, včetně té absurdity, která nám dnes vládne (jak jinak nazvat levičáky spojené s „kdysi pravicí“ a „křesťanskou demokracií“, což je sám o sobě nejen jazykový protimluv) a líbí se vám věci jako Vláda, Dům z karet (alespoň z počátku), či excelentní francouzský Černý baron, pak zkuste dva seriály na Canal+. Možná budete překvapeni stejně, jako já… Ilustrace a foto: archiv autora

Nová videotéka, v podstatě jakýsi nástupce Skylink Live TV, se „…soustředí nejen na filmy a seriály, ale také na unikátní sportovní obsah. Za 189 korun měsíčně nabízí například kompletní přenosy z fotbalové Premier League.“ Tolik článek kolegy Potůčka z Televizního webu (externí odkaz, nové okno). Teď nastal čas upozornit na některé zajímavé počiny, které tu najdete, ale nechtějte po mě „čutálisty“. Na ty já opravdu nejsem!

K TÉMATU:

 

Lovci hlav: parádní nová verze

Po čtyřech dílech nebývale svěží a i když to jednu chvíli vypadalo, že se seriál půjde tak říkajíc do kytek, tvůrci z toho vybruslili skvěle!

Novinka podle románu Jo Nesbø (v roce 2011 byl podle něj natočen film) není kriminálním seriálem, jak můžete občas číst. Je to „něco mezi“. Něco mezi dramatem a thrillerem okořeněným krimi zápletkou a pár mrtvými nebo skoro mrtvými (rozumně). Cítit je z toho dokonce i politický thriller, protože „lovec hlav“, „head hunter“, o kterého tu jde, je na jednu stranu tvrdý a nekompromisní (a stejně tak žije), na stranu druhou nezvykle striktně dodržuje svá pravidla. A nejen svá, protože například bytostně nesnáší, když kandidáti na nová pracovní místa podvádějí, takže je místy skoro až čestný!

Řeknu vám ještě něco: kdyby tohle točili Američani a nikoli Norové, ani zdaleka by to nebylo tak dobré!

Hodnocení: 2 (recenze po 4 dílech)

 

Premiér: Rozumný politik? No to snad ne i když…

Politický thriller, nebo politické drama, chcete-li, jako vystřižený. A ještě se z něj něco dozvíte o kultuře na Islandu a ta se poněkud liší. Inu jiný kraj, jiný…

Seriál pojednává o člověku v čele partaje, který je poněkud jiný. A samozřejmě patřičně šílený, protože jakého politika by napadlo, že bude dodržovat své sliby? V Česku samozřejmě žádného…

„Premiér“ je svižně pojatý seriál o člověku, který do světa politiky v podstatě ani nepatří. Představuje jen takovou iluzi, nebo ideál, který nikdy nenastane, protože „moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně“, což jsme jasně viděli v závěru seriálu Vláda. Tahle věcička je ale pojatá jinak, ale určitě také patří k nutnému „životnímu minimu“. Tak jako máme povinnou četbu, byť dnes opět podivně vybíranou, tak by měl existovat povinný seriál a povinný film.

Zkrátka: Běžte do toho!

Pro české provedení mám vzkaz: v názvu máte Premiér, hlas ovšem říká Ministr a pár věcí se najdete i uvnitř. Jinak ale dabing slušný.

Hodnocení: 1- (po pěti dílech)

P. S.: A jak to s panem premiérem dopadne? Inu zcela jinak, než bychom úvodem čekali.

 

Číst 748 krát Naposledy změněno pondělí, 05 únor 2024 11:47