čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

„Laserový“ televizor Samsung The Premiere SP-LSP9T (test): výtečný obraz, problémy s ochranou zraku a pár dalších komplikací

Projekce pracující na velmi krátkou vzdálenost, takže není zapotřebí žádná stavební připravenost, zabudované tunery a vyspělý audio systém. Novinka korejského výrobce právě v těchto dnech vstupuje na domácí trh. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 75 %

  • pro: výborný obraz překvapivě i v dosti světlé místnosti, ovládání à la televizor, standardní operační systém Tizen a aplikace známé z televizorů Samsung, obousměrné Bluetooth Audio, výtečný větrák s velmi nízkou hlučností (za provozu prakticky neslyšitelný)
  • proti: problematické seřizování lichoběžníkového zkreslení, prakticky nefunkční režim ochrany zraku (laser!), který byl navíc po instalaci vypnut (!), chybí mechanika přístupové karty, není tu žádný šetřič obrazovky a ani přechod do eko módu, v EPG problém se skokem na další dny

Můžete očekávat: výtečný obraz společně s obří úhlopříčkou, kterou můžete, ale také nemusíte využít. Pokud se ale necítíte, nechte si raději vše nainstalovat, a to včetně projekčního plátna, resp. projekční plochy (může to být třeba jen stěna). Počítejte však s tím, že The Premiere má ještě nějakou cestu před sebou i když operační systém se choval spolehlivě. Pozor na fakticky nefunkční ochranu zraku. Pokud máte malé děti, rozhodně od nákupu upusťte, a to platí pro jakýkoli (!) projektor s laserem ať má ochranu sebelepší.

Repro jsou po stranách a vpředu, vlevo jsou rozhraní a tímto směrem také míří k projekční ploše. Elegantní kousek nábytku…

 

Řada The Premiere se momentálně skládá ze dvou modelů – Samsung LSP7T za 89.990 Kč se světelným tokem 2.2000 lumenů (skutečně to není jas, jak často můžete číst – ten je udáván cd/m2) a z podstatně dražšího Samsung LSP9T. Ten se prodává za 169.990 Kč a nabídne 2.800 lm. Právě ten jsem dostal na vyzkoušení, výrobce nižší model bohužel na zápůjčky nevyhradil.

V tomto okamžiku je dobré si říci, v čem dalším se ještě obě projekční TV liší. Předně v audio systému (2.2 vs. 4.2, tedy vždy dva samostatné basové reproduktory) a zejména v zabudovaném laserovém zdroji světla. Ten je v prvním případě jeden, v druhém případě jsou tu tři, každý pro jednu barvu modelu RGB.

Audio systém LSP9T má dva reproduktory pro středy, dva pro výšky a dva basové. Celkový výkon zesilovače dělá 40 wattů RMS, rozložení na jednotlivé kanály k dispozici nebylo.

Reproduktory jsou po stranách za nesnímatelnými plastovými mřížkami, další jsou na čelní straně (směrem k vám) za taktéž nesnímatelnou tentokráte ale textilní a akusticky dobře prodyšnou tkanina Kvadrat. Vše je ještě obohaceno o systém zvaný Acoustic Beam, který upravuje a reprodukuje zvuk tak, aby působil, že vychází přímo z místa dění na obrazovce.

ČTĚTE TAKÉ: test projektorového televizoru Hisense Laser TV

Projekční televizory jsou u firmy zařazeny mezi tzv. lifestylové produkty, kam rovněž patří televizory The Frame, The Serif a The Sero s otočnou obrazovkou. Pokud se umístí nějakých 24 cm od projekční plochy (není v ceně) nabídnou obraz o úhlopříčce až 305, resp. až 330 cm (vyšší model).

Samsung The Premiere má být postaven na čipové sadě a verzi operačního systému Tizen z roku 2020. Nicméně při srovnání s televizory nejvyšších tříd z této kolekce chybí minimálně adaptivní obraz nastavitelný podle místnosti (zvuk tu částečně je) a umělá inteligence AI, která se u nich v testech ukázala jako naprosto výtečná. Mimochodem obrazový procesor u řady The Premiere je označen jen jako „UHD procesor“.

Projekční televizor Samsung LSP9T jsem zkoušel s výborným mobilním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26 (dnes kolem 4000 Kč) se kterým si výborně rozuměl. Pro dokreslení: situace u mě doma, což je určující nejen pro slova o obrazové kvalitě, vypadá následovně – představte si obdélníkovou místnost o ploše asi 25 m2 jejíž jednu delší stěnu zabírají jednodílné balkónové dveře (tedy úzké) a okno s pevným zasklením o šířce 2,5 m. Vše je orientováno na jižní stranu, tedy světla nad míru obvyklou i když v současných podmínkách jen tu a tam. Za dnes běžného počasí se dal projektor sledovat bez zatemnění, pokud ale vysvitlo Slunce, nebylo vidět skoro nic. V tomto okamžiku má ale problém i s naprostou většinou televizorů.

Projekční televizor z boku. Vlevo se skoro přisadí k projekční ploše, vpravo laser a optika.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: zaoblený a elegantní tvar zapadající do snad každého jen trochu moderněji pojatého interiéru. Zabudován je projektor s laserovým zdrojem pracující s velmi krátkou vzdáleností od projekční plochy (10, 20 cm) a velmi tichý a prakticky neslyšitelný větrák (udáváno typických 32 dB) fungující pomalu neustále. Na spodu je trojice kvalitních nožiček (rozhodně nábytek nepoškrábe) z nichž dvě jsou výškově regulovatelné. Zpracování bylo výtečné, barva bílá, většinou ve vysokém lesku. Čelo kryto akusticky prodyšnou tkaninou (výdech reproduktorů).
  • Tunery a EPG: kompletní osazení v základní podobě (nezdvojené tunery), bez mechaniky přístupové karty PCMCIA (CI+), takže i u DVB-S2 pouze neplacené stanice. Programová nabídka bez zvukových výpadků při vstupu a odchodu, při zadání upozornění na pořad se z pohotovostního režimu neprobudil. Skok na nabídku pořadů pro další dny možný pouze postupným posunem přes půlnoc.
Dálkový ovladač a detail akusticky prodyšné tkaniny.

 

  • Ovládání: klasický dálkový ovladač známý z televizorů Samsung ve zjednodušené podobě. Sdružená tlačítka (numerická a barevná), změna hlasitosti a postupná volba kanálů s OK/Enter uprostřed (krátké stlačení a stlačení s přidržením). Tradiční kurzorový kříž s OK/Enter uprostřed, domovská nabídka (Home, domeček) pro přístup k aplikacím, vstupům a výstupům, menu nastavení, atd., atd. Ovládání vyžaduje zvyk, pro toho kdo volí TV stanice číslicemi či hodně využívá barevná tlačítka je ovladač poněkud nevhodný. Menu nastavení bez kolování, domovská nabídka upravitelná pouze v části aplikace (přesun, odstranění ikony).
  • HbbTV a aplikace: v prvním případě Nova a ČT funkční, problémy s FTV Prima. Tady opět nefungovalo přihlášení přes webové stránky „ipri.ma“ a následně byl problém i s iprima.cz/TV, takže jsem ztratil chuť to řešit. S Primou a jejím překomplikovaným HbbTV ale ztrácím poslední dobou chuť úplně. „Červené tlačítko“ nicméně naběhlo a části bez potřeby přihlašovat se vypadaly funkčně (práce jen pomalejší než obvykle). Zrcadlení obrazovky přes Wi-Fi funkční a skoro v kvalitě zdroje, k dispozici i obousměrné Bluetooth Audio s možností vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Z aplikací fungovalo mj. Youtube a Skylink Live TV,  Lepší.TV s drobnými komplikacemi (nic zásadního). HBO GO k dispozici nebylo (je to v řešení).
Domovská nabídka s nastavením, resp. tzv. rychlými volbami. Je jich bohužel spousta a změnit, nebo smazat některé z nich, nejde. Volba „Přizpůsobit obrazovce“ představuje základní nastavení projektoru (potlačení zkreslení).

 

  • Obraz a zvuk: obrazově výtečný až vynikající, včetně pohybové ostrosti, takže je vhodný i pro sledování sportu. Resamplování sice není z nejnižších rozlišení ideální (v porovnání s lepšími TV 2020 neodpovídá), ale v případě, že dodáte alespoň rozlišení HD Ready, vše se výrazně zlepší a u projektoru to navíc nemusíte tolik řešit jako u televizoru. Obraz byl na překvapivě vysoké úrovni i při DVB-T2 a rozlišení SD (dnes většina stanic). Vše je pochopitelně závislé i na projekční ploše. V případě zvuku, pokud opět dodáte kvalitní zdroj, uslyšíte slušné domácí kino, včetně znatelných basů a výšek. Při poslechu z mobilu přes Bluetooth nebylo třeba hlasitosti obou zařízení nijak vytahovat k maximu (utlumení bylo minimální). Opět výborné!
Základní instalační pokyny.

 

Jaký je? Obraz je výborný, ale pozor…

Opět nejspíše pluji proti proudu, ale jsou tu věci, které mi vadí a v jiných recenzích je nevidím. To naprosto nejzásadnější je prakticky nefunkční ochrana zraku. Hisense Laser TV ji možná má udělánu až přehnaně, ale to je stále nesrovnatelně lepší než praktické nic (alespoň u mě doma). Přiznám se dobrovolně: i přes výtečný obraz, ještě lepší než u taktéž testovaného přijímače Hisense, bych si tento projekční televizor nekoupil zejména z tohoto důvodu. Nejspíše nejde o žádné opominutí, ale o přístup, což vyjadřuje i to, že ochrana zraku nebyla po instalaci zapnuta. Velká škoda i absence mechaniky PCMCIA (CI+), takže typicky přístupovou kartu k satelitu nevyužijete, a to může být v Česku a na Slovensku při stále poměrně značné oblibě Skylinku problém.

Počítejte také s náročnější instalací, protože tohle rozhodně není televizor, ale to určitě nevytýkám, protože k těmto věcem prostě patří. Pokud se na ni necítíte, kupujte tam, kde vám ho dokážou nainstalovat. Určitě si také dopředu rozmyslete jakou projekční plochu budete chtít tak, abyste vše měli připraveno ještě před instalací, nebo rovnou zakupte celé řešení a nechte si ho nainstalovat kompletně.

Samsung sice věří, že instalaci uživatel zvládne, ale podle mého se s ní drtivá většina zájemců nevypořádá, resp. projekční TV nevyladí. Připomínám ještě, že jediná faktická konkurence na domácím trhu, tedy Hisense Laser TV, se dodává včetně pevného plátna (využít ho nemusíte) a hlavně – s instalací! Při použití levného mobilního plátna Epson Silk Screen ELPSC26 (externí odkaz) se sice jasně ukázalo, že bohatě dostačuje, ale na trvalou instalaci pochopitelně vhodné není.

A udávaná životnost 20.000 hodin? Výrobce neříká za jakého režimu „lampy“ je, ale dá se předpokládat, že jako snad vždy bude udávána při nějakém významně sníženém světelném toku, který tu ovšem fyzicky neovlivníte (na výběr jsou pouze obrazové režimy, které jsou slušně rozlišeny). Pokud bychom udávanou životnost převedli – podle pravidel pro televizory, tedy při sledování 4 hodiny denně – na roky, dospějeme k nějakým 13, 14. A to je pochopitelně v naprosté pohodě.

„Nastavení zařízení Projector“ – jediné místo kde najdete úpravu projekce. Menu jako takové je klasicky „televizní, což je jen dobře, protože nikoho nevystraší…

 

Tabulka vlastností

 

Možná je i takováto instalace….

 

Rozhraní – vpravo byl u zapůjčeného modelu anténní konektor i pro pozemní televizní příjem DVB-T2. V případě satelitního připojení počítejte s tím, že tu není modul přístupové karty.

 

Přenosné plátno Epson Silk Screen ELPSC26 se kterým byla projekční TV zkoušena.
Číst 3268 krát Naposledy změněno čtvrtek, 18 únor 2021 12:34

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.