pátek 29 březen 2024
Text Size

Vakuovačka Catler VS 8011 (test): řada funkcí a také excelentní poměr cena/výkon

AKTUALIZOVÁNO: Že je tohle „jiná vakuovací liga“ je vidět už z většiny parametrů, a to je ani nemusíte porovnávat s cenovkou, kde to k mému překvapení prakticky vidět není! Mé odhady na pět, šest tisíc šly totiž zcela vniveč… Foto: autor a Fast

AKTUALIZOVÁNO, 25.5.2022: Dokoupil jsem sadu dóz, Catler CG3. Jsou skleněné a s výjimkou víka se dají mýt v myčce. Bohužel výrobce na obalu (a ani uvnitř) v tomto směru neuvádí jedinou informaci a mohl to udělat alespoň dovozce, společnost Fast. navíc sada tří dóz není nejlevnější i když se podle mého bohatě vyplatí. Práce s nimi je bezproblémová a vakuování jednoduché. Stačí je jen dodávanou hadičkou propojit (na straně dózy je nutné nasadit mezikus) a na vakuovačce zvolit režim Canister (Bocal). Zkoušel jsem marinovat krůtí prsa a už po třech hodinách byly naprosto excelentní a tak, jak jsem ani neznal.

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: excelentní kombinaci cena/výkon, spousta možností, včetně regulace výkonu, až neuvěřitelné funkce (např. nafouknutí), skvěle udělaná řezačka sáčků, funkční „Rychlé marinování“, výtečně vybraný spotřební materiál v základu, jasná kompatibilita s marinovacími nádobami, kompaktní provedení i přes práci se sáčky o šířce 28 cm, hodit se může i manuální odsávání (Pulse)
  • proti: někdy obtížné zavírání, resp. zajišťování (možná problém kusu), přivítal bych tužší otočný volič

Můžete očekávat: naprosto skvělou výbavu a excelentní možnosti, jaké hned tak neuvidíte, včetně „nafouknutí sáčku“ a manuálního odsávání vzduchu. Připravte se na trochu odlišný styl práce (dokud vakuovačku nezavřete, nezajistíte, nepracuje, resp. nezapne displej) a velmi kvalitní – a překvapivě kompaktní – provedení. Potěší ale i velmi rozumná cena!

K dokoupení jsou dózy z borosilikátového skla označené jako Catler GC3. Přijdou na 1.090 Kč, což je cena běžná i u jiných značek. Uplatní se třeba i v mrazničce, mají zvládat teplotní změny od -20 °C do +300 °C a lze je také mýt v myčce. Více na stránkách dovozce (externí odkaz, nové okno).

 

Catler  VS 8011 zvládá sáčky široké nějakých 28 cm, ale provedení je nebývale kompaktní, bytelné a budící důvěru. Na kuchyňské desce zabírá v porovnání s mojí výbornou vakuovačkou Sencor SVS 4010SS méně místa a přitom se dovnitř stále ještě vešla role se spotřebním materiálem. Tohle je jiná liga, ale stále není nijak drahá, protože za ni zaplatíte pouhých (a top myslím vážně!) 3.490 Kč. A to je vzhledem k možnostem a provedení, skutečně excelentní!

Nabídka funkcí je hodně široká. Od klasického vakuování a zavařování sáčků, přes tzv. Rychlé marinování spočívající v kombinaci vakuování a napouštění vzduchu, až po nastavení výkonu ve třech stupních. Unikátní je pak možnost vyražení datumu a typu potraviny na sáček (zkratkou), což se při uchovávání v mrazničce nepochybně hodí!

Uvnitř je místo pro jednu třímetrovou roli na sáčky a šikovnou řezačku, která se sama sklopí, takže si ji nepřivřete. Prostor pro vakuování (hadička pro dózu se zapojuje z vnějšku) a jednu nahřívací lištu pro zavaření sáčku najdete v přední části. Jestliže chcete udělat druhý svar, je třeba pytlík ručně posunout. Tak vysoko zjevně ještě nejsme a platí to i o nutnosti vakuovačku manuálně zavřít a zajistit.

ČTĚTE TAKÉ: Test vakuovačky Sencor SVS 4010SS

Vakuovací uzávěr na láhev dostanete v ceně. Třeba na čerstvý džus…

 

U tzv. Rychlého marinování máte k dispozici několik režimů a systém, jak je zvykem, spočívá cyklech typu vysátí vzduchu, jeho napuštění a nějaké té pausy. Nemohu si pomoci, ale na rozdíl od Sencoru to zde bylo tak nějak chutnější. A to jsem to na jednom typu výrobku (vepřová žebra) vyzkoušel několikrát, navíc jednou v přímém porovnání s takto neupravenou verzí (to samé koření, ten samý olej). Výsledkem bylo skutečně chutnější a senzoricky lahodnější jídlo. Nejvíce se osvědčil nejvyšší stupeň s následným zavařením pytlíku a odpočinutím 30, 50 min. v pokojové teplotě. Vepřovému to neškodí u kuřecího bych se takto dlouho trochu bál (spíše patnáct, dvacet minut).

Při tzv. mokrém marinování vám do vakuovačky, jako obvykle, zateče trochu marinády. Díky nastavení výkonu (rychlosti) vakuování ve třech stupních to můžete částečně omezit, ale nevyhnete se tomu ani zde. Více informací na toto téma i v recenzi Sencor SVS 4010SS.

Mimochodem po testech dvou vakuovaček jsem si uvědomil, že miska do které je umístěna vakuovací trubice, a kam někdy zatéká marinovací směs, by mohla být vyjímatelná a tudíž snadněji čistitelná. Nevím zda by to vůbec šlo, ale nám „grilovačům“ by to hodně pomohlo!

V ceně Catler VS 8011 dostanete fólii na sáčky („trubka…“) v roli o délce 3 m, pět už připravených sáčků, vakuovací uzávěr pro láhev a hadičku pro vakuování lahví a dóz. Výbava je to nad míru výborná nemluvě o tom, že tu jsou dvě šíře pytlíků (někdo myslel hlavou), takže si můžete vyzkoušet i ty rozměrnější o šířce 28 cm. S nimi se i zde pracuje pohodlněji.

A ještě drobnost: délka napájecího kabelu je 95 cm a dá se stočit (a ukrýt) ve spodní straně zařízení.

Trocha vakuovaného a následně zmrazeného medvědího česneku. Velkou výhodou je, že vakuováním nemusíte narušit strukturu a hlavně že poznáte, co v sáčku vlastně je.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: návrh a provedení kompaktní, elegantní a bytelné, při otevřeném víku stále stabilní. Displej pohodlně čitelný, zpracování výborné. Páka vpravo, která zajištěním vakuovačku i spouští, ale někdy nepracovala na první pokus (nezajistila víko) a bylo třeba ručního domáčknutí ve spodním levém rohu. Prakticky v jakémkoli okamžiku používání, včetně řezání pytlíků, máte pocit kvalitního výrobku, který nekupujete na pár let. Pro úschovu je možné Catler postavit na zadní stranu na níž samovolně drží. U zapůjčeného vzorku byly popisky kolem LCD ve francouzštině.
  • Funkce jsou následující (bráno v pořadí na displeji zleva a shora, foto níže). Uvádím anglické popisky (standardní dodávka) a v závorce ty na zapůjčeném výrobku s českým vysvětlením: Vacuuming & Sealing (Sous-vide, vakuování plus zavaření sáčku), Sealing (Soudure, zavaření sáčku), Blow (Ballon, nafouknutí sáčku pro křehké potraviny), Canister (Bocal, odsátí vzduchu z lahve, nebo dózy), Marinate (Marinade, tzv. Rychlé marinování potravin ve třech rychlostech, resp. na tři způsoby v době od 5 do 15 min.), Vacuum Speed (Vitesse, nastavení rychlosti, výkonu, vakuování), Dry & Wet (Humide, suché nebo vlhké či vlhčí potraviny), Pulse (Pulse, vakuování bez vytvoření spoje, které máte pod kontrolou – manuální). Jak vidíte, je tu možnost vakuovat nebo jen hygienicky zabalit s částečným vakuem, apod. Sáček s potravinou lze rovnou použít k rozmrazení v mikrovlnce.
Jednotlivé funkce v angličtině z české příručky (standardní dodávka). Zařízení zapůjčené k testu je mělo popsáno ve francouzštině (jedna dodávka dorazila v této podobě).

 

  • Ovládání: podsvícená tlačítka, velký a jemně přeskakující otočný volič (pohyb možná až příliš snadný) s OK/Enter uprostřed. Rozměrný a dobře čitelný displej s ikonami na kterém se ukazují vybrané funkce či třeba nastavený odsávací výkon. Tlačítkem Cancel kdykoli funkci přerušíte, Favorite slouží k uložení té nejoblíbenější, včetně jejích parametrů.
  • Kvalita vakuování: tohle si netroufám posoudit, ale vše drželo, včetně jednoho více měsíčního vakuování medvědího česneku (foto z mrazáku výše), který byl nejprve v chladničce a pak šel do mrazničky. Pokud si nejste jisti, jde snadno udělat druhý svar posunutím sáčku. Maximální šířka svaru (měřeno) je něco přes tři milimetry.
Otevřená vakuovačka odhalí místo pro uložení jedné role na sáčky, řezací nůž, který si do ní nepřivřete (vynikající) a trochu je vidět i přední vakuovací prostor s nahřívací lištou. Vpravo nahoře pak vidíte vyjímatelný datumový modul (měsíc, rok plus kód druhu potraviny). Ve víku ještě vidíte popisky funkcí (a datumovky – je vpravo nahoře) v angličtině.

 

Australské vakuování v českých ručičkách

Catler je australská značka a už i u nás dosti proslulá. Není divu! Osobně používám parádní pákový kávovar s mlýnkem, který nabídne v podstatě profi úroveň i když vám nic neodpustí. Vynikající je i „čajovar“ TM 8010 a kamarád si nemůže vynachválit oboustranný kontaktní gril. Nic z toho není levná záležitost, ale minimálně kvalitní zpracování, „namakané“ funkce a dlouhá životnost jsou společné. Tady se ovšem Catler ukázal ještě více! Vakuovačka VS 8011 je totiž – vzhledem k nabízeným funkcím – doslova za pár korun! Ovšem i mistr tesař se někdy utne. Jak můžete vidět ze snímků reálně dodaného zařízení, nemá anglické, nýbrž francouzské popisy a logistika v tomto případě poněkud selhala. Francouzi navíc musejí mít vždy něco speciálního (nejen paměťové karty TF místo MicroSD…), jak ostatně můžete sami vidět. Nicméně jsem se po chvíli bezproblémově orientoval podle ikon i když mě to pochopitelně ze začátku zarazilo a musel jsem si to ověřit u dovozce.

Pokud jde o trvanlivost vakuovaných potravin, výrobce ve slušně udělané příručce (PDF, dá se v ní i vyhledávat) přehledně uvádí skladovací doby v chladničce i v mrazničce. A zejména v druhém případě to vypadá hodně zajímavě! To ale vypadá i skladování v pokojové teplotě, například u chleba, kde se běžný den, dva může prodloužit na šest až osm dnů (nezkoušeno). I to je výhoda vakuování a můžete ji, stejně jako já, objevit i v okamžiku, kdy máte chladničku s nulovou zónou a šuplíkem s řízenou vlhkostí. Co jsem zatím zjistil, příjemně se doplňují.

 

Sáčky jsou kvalitní a navíc prý máte možnost je mýt v myčce nádobí (říká příručka…?!) a ohřívat v nich potraviny v mikrovlnné troubě. Jsou třech druhů (šv): 15 x 20 cm (50 ks, 260 Kč), 20 x 30 cm (50 ks, 340 Kč) a je tu i vakuovací folie v roli (28 x 300 cm, 150 Kč).

 

Pokud budete chtít, vedle sáčků, využít i nějakou tu dokoupitelnou dózu (Catler nabízí vlastní) výhodou pochopitelně je opakovatelné použití s možností důkladného umytí klidně i v myčce (u té zapůjčené to šlo také, ale bez víka).

Dózy nejsou nejlevnější (to nikdy) a jedna malá skleněná byla taktéž zaslána, takže jsem vyzkoušel i tohle. Vše probíhá tak, že hadičku, kterou dostanete v ceně, nasadíte do otvoru vakuovačky, na dózu dáte nejprve adaptér (taktéž v ceně) a teprve do něj hadičku. Na vakuovačce zvolíte režim Canister (Bocal) a odmáčknete.

Takto se dá vakuovat třeba i domácí zálivka na salát, silný vývar či třeba nějaká ta omáčka k masu. Pokud si pořídíte rozměrnější dózu, je ideální na marinování na gril. Sáček v podstatě vyhodíte (asi bych to neriskoval), dózu ale využijete opakovaně. Navíc ta dodaná šla rovnou dát i do mikrovlnky (bez víka).

P. S.: O víkendu mě soused požádal, zda bych mu do dvou pytlíků „nezavakuoval“ zbylé travní semeno. Fantazii se zjevně meze nekladou a tady to může být vlastně i dost užitečné!

 

Výsledek tzv. rychlého marinovaní. Jednak tu máte několik režimů a jednak si sáček můžete nechat na závěr zavařit. Čistě senzoricky vzato se mi zdálo, že je ve srovnání s mou jinak výbornou vakuovačkou Sencor SVS 4010SS lepší a rozdíl znatelný! Jen pamatujte – ideálně naplnit do poloviny sáčku (mokré marinování) a rozhodně nedávat maso na sebe.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 3393 krát Naposledy změněno středa, 25 květen 2022 10:02

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig sobota, 22 květen 2021 17:04 napsal(a) Bohumil Herwig

    ad Novak
    souhlas
    u mě se to projevovalo pravidelne
    tohle uplne nevymysleli i kdyz konstrukce je dosti tuha

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Novák čtvrtek, 20 květen 2021 19:12 napsal(a) Novák

    mám. výborné. jen to někdy nejde dovřít bez přitlačení

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.