čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Žárovky Philips LED Classic 40 W a 60 W (test) jsou ukázkou skvěle odvedené práce. Ale ten marketing…

Společnost Signify, vyrábějící osvětlení pod značkou Philips uvádí na náš trh LED žárovky zcela nové generace a hlavně zcela nového stupně úspory a takové nikde jinde nenajdete! Dvě jsem dostal na vyzkoušení a podle nového energetického štítku EU jde o „A“. Tedy o vrchol! Foto: Signify

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: kvalitní a elegantní návrh s průhledným provedením (čiré sklo), okamžitý náběh, vysoká účinnost a naprosto minimální zahřívání (!), ke koupi všechny varianty, tedy bílá, teplá bílá i studená bílá
  • proti: špatně provedené a nejasné informace o žárovkách (včetně těch na obalech), vzhledem k přelomovosti by si zasluhovaly zcela nový název (!)

Můžete očekávat: značné úspory a vysokou udávanou životnost, což pochopitelně smrtelník neprověří. Je tu i skutečně elegantní návrh v otevřené formě, který navíc nijak neurazí, naopak spíše zaujme (hezky se na ně dívá i ve vypnutém stavu). Očekávat můžete i naprosto okamžitý a očima nesledovatelný náběh. Stupeň oslnění (a případné blikání) je při přímém pohledu nepostřehnutelný.

Philips LED Classic 2021 a jasně viditelná osvětlovací tělíska.

 

Signify, nebo chcete-li Philips Lighting, má v označení žárovek chaos a netýká se to jen těchto. Na novém energetickém štítku EU, který je na obalu žárovky najdete označení „Philips 9290030664“ (40 W) a „Philips 9290030668“ (60 W). Na oficiálních webových stránkách, ale výrobky takto k nalezení nebyly, resp. ty které se objevily, byly jiné.

A teď babo raď! (Signify ovšem tvrdí, že je vše v pořádku…)

K TÉMATU: Úspora energie (rozcestník): nové štítky EU, tipy na mimořádně povedené výrobky

Tou nejdůležitější informací je, že novinky plní – jako jediné, které jsem našel – třídu A nového energetického štítku EU, který v tomto segmentu vstoupil v platnost 1. září 2021. Ta představuje docela jinou ligu než „A“ v případě předchozí verze štítku. K oběma lze mít ovšem značné výhrady a lidé co je navrhují, zjevně žijí na jiné planetě (to je ta čím dál tím odtrženější EU…). Pro mě je v dané situaci důležitější, že spotřeba je udávána na 3, resp. 4 kWh/1.000 hod. provozu a že žárovky plní kritéria interní firemní normy označené jako Philips EyeComfort (co to je). Ta omezuje blikání, které je často neviditelné (nebo viditelné jen pro někoho), omezuje také oslnění (podle výrobce může vést k bolestem hlavy) a rovněž má minimalizovat barevné zkreslení. Veškeré osvětlení Signify je testováno i na soulad s tzv. fotobiologickou bezpečností kvůli omezení krátkovlnného záření (nepátral jsem, snad někdy jindy).

Zcela nová řada Philips LED Classic (proč tomu značka nedala pořádné a hlavně zcela nové jméno?) je ke koupi v ekvivalentech klasické žárovky o výkonu 40 W a 60 W, ve studené bílé, bílé (takto označeno, zřejmě míněna tzv. denní bílá) a v teplé bílé. Máme tu tedy tři varianty od každého výkonu.

Pokud jde o klíčovou barevnou teplotu, teplotu barev nebo chcete-li teplotu chromatičnosti, odvozuje se od teploty na povrchu Slunce (5.778 K), udává se v kelvinech (K) a za teplé je považováno světlo pod 3.300 K, za studené naopak světlo nad 5.000 K (někdy je udáváno i přímo 6.000 K). Jako tzv. denní bílá, nebo také neutrální bílá, je označováno světlo mezi 4.000-4.500 K, někdy se píše i 5.000 K (zdroj: Wikipedia.org, externí odkaz).

Na jaké teplotě chromatičnosti jsme u zapůjčených žárovek vidíte v tabulce, nebo o kousek níže v textu.

Výpis z nabídky LED žárovek obchodu Alza s paticí E27 v energetické třídě A (nový štítek EU). Na výpisu jich sice vidíme 9, ale po odklepnutí volby se objevilo jen „Již neprodáváme“.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: to druhé vynikající a bez poskvrnky, hodně slabý je ale popis na obalech. Některé důležité údaje jsou příliš drobné, nebo jsou jinde než by měly být. Název výrobku je nejasný a plete se s ostatními výrobky značky. Krycí sklo je vždy čiré, vnitřek žárovky jasně viditelný. Design elegantní a nápaditý. Díky vnitřnímu uspořádání a čirému sklu upoutají žárovky i ve vypnutém stavu.
  • Určení: jak bylo řečeno podle teploty bílé, patice vždy E27. Philips LED Classic 40 W zapůjčen v bílé (zřejmě tzv. denní, neutrální, bílá), 3.000 K, čtyři zářiče LED, takže klidně i do částí interiéru. Philips LED Classic 60 W je ve studené bílé, 4.000 K, osm zářičů LED, určen typicky do prostor jako je předsíň, technické části domu či bytu, a pro někoho třeba i koupelna.
  • Ovládání: žádné, nepřipojitelné na další zařízení a nestmívatelné.
  • Udávaná životnost: není možné ji ověřit. Má být 3,5x delší než u běžných LED žárovek značky Philips a je rozumné, že to výrobce srovnává interně! Konkrétně jde o až 50.000 hodin (hovoří se také o 50 letech). To při 5 hodinách svícení denně znamená nějakých 27 let. Při 3 hod. denně by to bylo asi 46 let.
  • Provoz: žárovky nemají po zapnutí žádné postřehnutelné zpoždění, na plný výkon naběhnou okamžitě. Po vypnutí je doznění velmi rychlé, ale už dobře postřehnutelné. Opětné okamžité zapnutí i mnohokrát po sobě žárovky nijak nevyvádí z míry a chovaly se stejně (rodiče mohou být vcelku v klidu). Zahřívání skla i patice bylo i po mnoha hodinách provozu (tři, pět, dvanáct) naprosto minimální a v ruce velmi málo pocítitelné. LED 40 W i 60 W: po 1 a 3 hodinách provozu – prakticky studená, resp. o pokojové teplotě. Po 5hodinách zahřátá stále jen velmi mírně.

 

Technická kvalitka na první pohled, ale to okolo…

Tradiční firma Philips (Royal Philips) byla až proslulá slabým (eufemisticky řečeno) marketingem a jak se zdá, prokletí se přenáší. Už jméno žárovek je špatné, resp. pletoucí se s jinými, ani zdaleka tak úspornými žárovkami značky.

Obě, při srovnání se svými klasickými ekvivalenty, nabízejí výkon nad běžně udávanou hodnotu (viz tabulka výše), takže si ke 40, resp. 60 wattům ještě něco málo přičtěte. Pro vás jako potenciální kupující je však nejdůležitější to, že i když v domácích podmínkách není jak ověřit udávanou úsporu 60 %, vidíme alespoň údaje na novém energetickém štítku EU, který v tomto konkrétním případě jasně o spotřebě za 1.000 hodin mluví.

A ještě něco je důležité a nahrává to údajům výrobce o úspoře. Totiž to, že se žárovky ani po třech, čtyřech hodinách provozu nijak nehřály a kdykoli jsem na ně mohl sáhnout a vyšroubovat je. K tomu jsem ještě udělal jeden pokus. Nechal jsem výkonnější žárovku svítit v jednom kuse 12 hodin a průběžně zkoušel jak, a zda vůbec, se zvyšuje teplota. Nezvyšovala a laicky vzato byla na stejné úrovni jako po nějakých pěti hodinách.

Philips LED Classic 60 W se dělá (stejně jako 40wattový model) i v teplé bílé. Odkud jde světlo jistě uhádnete…

 

Co se týče pocitu z osvětlení, který je pro domácí pohodu také dosti důležitý, ten – jak bylo řečeno – záleží na barevné teplotě a záleží také na vašem vnímání, které má asi každý trochu jiné. Pro mě osobně, který zkouší LED od samého počátku, a to včetně těch s Wi-Fi či Bluetooth (provozuji skvělé Philips hue), bylo velmi příjemné, že tyto nové modely nabíhají naprosto okamžitě a pro mé oko nepostřehnutelně a prakticky vůbec se nehřejí! Klasická teplá bílá nebyla ještě v době zápůjčky k dispozici, takže jsem pracoval s tím, co bylo. Vyšší výkon skončil v obýváku, nižší „ložnico – pracovně“.

Bohužel technické parametry a design nejsou všechno. Co je podle mého nad slunce jasnější, je veskrze chabý marketing společnosti Signify. Té vzhledem k přelomovosti výrobku chybí jasný tah na bránu, výraznější název výrobku, resp. hlavně zcela jiný! Produkt se zdá být skvělý (co mohu posoudit), to okolo něj, tedy to, co dnes prodává bohužel podstatně více, tu buď chybí nebo je provedeno poněkud amatérsky. Proto také o kousek nižší hodnocení. Technicky je to podle mého naprosto za 100 %!

A ještě dvě drobnosti: Záruku se nepodařilo zjistit, ale obecně vzato je standardní pro žárovky 2 roky. Zajímavé je i to, že web zjevně snese víc než papír a i když rozdílné údaje na webu a obalu dnes asi nikoho nepřekvapí (doba pečlivosti nepřeje), pokud je rozdíl řádový je to opravdu podivné!

Philips LED Classic 40 W – ten nejdůležitější údaj vidíte na pravém boku. Našinec to sice nemá jak ověřit, ale už jen naprosto minimální zahřívání vám dá podstatně lepší pocit.

 

Tabulka vlastností

Číst 1735 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 01:39

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.