pátek 26 duben 2024
Text Size

Stolní přijímač Kenwood CR-ST80DAB (test): kvalitka na doma nejen pro rozhlas

Novinka, které toho chybí jen málo na vás dýchne dobrým materiálem i zpracováním a také nepochybnou bytelností s jakou se dnes shledáte málokdy. Budí dojem jako by měla opravdu vydržet… Foto: autor a kenwood-electronics.cz

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výtečný poměr cena/výkon, výborně hraje, nastavitelný ekvalizér, spousta místa pro stanice, pět tlačítek přímé volby, u VKV funkce AMS, řazení seznamu stanic na DAB, pohodlné ovládání, kvalitní provedení i zpracování, funkční čeština z vysílání a česká příručka v balení, zálohované hodiny i paměťová místa při výpadku napájení (viz text)
  • proti: chybí tlačítko úplného vypnutí; pro někoho to, že v menu není čeština či slovenština

Můžete očekávat: už na pohled a po prvním zapnutím jinou ligu nehledě na to, že jméno Kenwood má u nás stále svůj zvuk! Řešit nemusíte paměťové pozice pro stanice, potěší ovládání a papírové příručky v balení, včetně češtiny. U VKV překvapí funkce AMS, která sama proladí pásmo a stanice vám naháže do paměti. U DAB oceníte možnost seřadit automaticky vytvářený seznam kanálů a na Bluetooth dobré párování. Příjemné maličkosti dělají dobré rádio.

Ovládání na horní straně přijímače. Otočné voliče mají nepříliš jasně přeskakující chod a po stlačení další volbu (zapnutí/vypnutí, OK/Enter/Scan).

 

Novinka známé japonské značky vyvíjející výrobky v Německu zaujme rozměrným barevným displejem (6,1 cm) zvládajícím – spolu s přijímačem – jak češtinu z vysílání (menu lokalizováno není), tak prezentaci obrázků, alb či log stanic jdoucích toutéž cestou, tzv. slideshow.

Přijímač představuje typickou, dosti kvalitní stolní stereo věcičku s dvojici reproduktorů schovaných za pevnou kovovou mřížkou. Na zadní straně je doplňuje bassreflex atypického tvaru, a to i uvnitř.

Rádio o hmotnosti plných 1,7 kg dostanete v bílé i v černé a v balení také najdete malý dálkový ovladač kupodivu včetně baterií. Celek přijde na 2.790 Kč a řekněme si rovnou – je to výborná kombinace cena/výkon!

V pohotovostním režimu (úplné vypnutí tu není) se ukazují výtečně čitelné hodiny a také datum. Dokonce ve správném formátu…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: vnější návrh lehce atypický, ovládací prvky pouze na horní straně, což umožnil poměrně hluboký návrh přijímače. Materiály od pohledu kvalitní, koncepce klasická se dvěma reproduktory. Rozhraní pouze na zadní straně, anténa teleskopická, zpracování výborné.
  • Tunery a možnosti: příjem se subjektivně vzato zdál nadstandardně citlivý, oba tunery vybaveny kompletními funkce, včetně AMS u VKV/FM (ukládají se jen frekvence) a řazení vytvořeného seznamu naladěných stanic u DAB. Ukládání do paměti je vždy stejné a stačí déle podržet Favorite, vybrat příslušnou pozici a vše potvrdit OK/Scan. Pozice, kde už nějaká stanice je, se při zápisu na stejné místo přemaže. Pokud u VKV znova spustíte AMS, uložené kanály taktéž přemaže.
Volby v menu nastavení u DAB. Lokalizace do češtiny ani slovenštiny tu není. Všimněte si položky Station order určené k seřazení vytvořeného seznamu naladěných stanic.

 

  • Další výbava: „usínání při rádiu“ (Sleep, Spánek) od 15 do 120 min., dva všestranně upravitelné budíky, včetně buzení jen v pracovní dny, apod. Zvuk buď z tunerů nebo zabudovaný. Přehrávání přes Bluetooth zkoušeno se Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Párování vždy rychlé a bezproblémové. Napojení přes linkový vstup zkoušeno s TCL Plex. Hlasitost bylo vždy zapotřebí vytočit skoro až k vrcholu, u Bluetooth se vždy řídila na obou zařízeních zvlášť.
  • Ovládání logické a snadno pochopitelné. Tlačítka s mikrospínači na horní straně, dva otočné voliče s nijak výrazným přeskakováním a doplňkovým stlačením; OK/Scan a zapnutí/vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu.
Kenwood zvládá češtinu z vysílání DAB a také prezentaci obrázků, tzv. slideshow.

 

  • Práce na baterie a 230 V: napájení pouze ze sítě, bez tlačítka úplného vypnutí. V pohotovostním režimu se zobrazují výrazné hodiny a také datum, a to ve správném formátu. Při simulovaném výpadku napájení zůstaly zachovány jak hodiny, tak stanice uložené do paměti. Zkoušena: 1 min., 3 min., 10 min. a 60 minut.
  • Osazení reproduktory: dvojice širokopásmových repro o průměru 7,6 cm (3") umístěná za nesnímatelnou kovovou mřížkou. Plus podlouhlý bassreflex na zadní straně.
  • Zvuk a zesilovač: v případě Bluetooth a linkového vstupu hlasitost vytočená na 85, 90 % způsobovala nárůst zkreslení zesilovače, které sice nebylo nijak vysoké, ale slyšitelné bylo. Nejlépe se v tomto ohledu choval mobil Sony u něhož to bylo minimální a který zvuk přenášel nejlépe i když tohle je vždy individuální. Při běžných hlasitostech bylo zkreslení neslyšitelné, zvuk do nějakých třech čtvrtin hlasitosti nadstandardní. Rozsah hlasitosti při příjmu rozhlasu dostatečný, bez nutnosti hlasitost kvůli slyšitelnosti vytáčet. U jiných vstupů záleží na externím zařízení.
Menu System nabídne řadu funkcí a například ekvalizér si můžete upravit podle svého. Volba Language je ovšem bez češtiny i slovenštiny.

 

Jaké je? Výborné…

Je sice bez baterií, ale zjevně nějaké zálohování paměti a hodin má, protože po simulovaném výpadku napájení čas „00:00“ jen probleskl a byl okamžitě vystřídán tím správným.

Chování jednoduše výtečné.

Jak bylo řečeno, Kenwood CR-ST80DAB toho ve výbavě chybí jen málo. Až na rozhraní USB pro pouštění muziky (to zabudované je servisní) a výstup na sluchátka je tu vše, co byste si mohli u dané třídy přijímače přát. To druhé je ale podle mého u stolního rádia stejně trochu navíc i když chápu, že někomu může vadit pouhá neexistence tohoto rozhraní. Daleko důležitější jsou skvělé a rozměrné hodiny v pohotovostním režimu, přece jen se bavíme u místění do jídelny, kuchyně, apod. Mě osobně nejvíce chybí klasický síťový vypínač.

Kenwood u CR-ST80DAB odvedl kvalitní práci a tohle se v současné záplavě levných „plasťáků“  vidí opravdu málo!

Tabulka vlastností

 

Zadní strana s rozhraními. Vpravo vidíte zajímavě tvarovaný (i uvnitř) bassreflex.

 

Číst 1682 krát Naposledy změněno pátek, 03 prosinec 2021 11:12

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.