pátek 29 březen 2024
Text Size

Baterka Varta Nightcutter F40 (test): posviťte si do Nového roku tím nejlepším

AKTUALIZOVÁNO: Příruční svítilna, populárně řečeno „baterka“, se hodí vždycky. Měl jsem tu třeba velmi odolnou, která by posloužila i jako výborný obranný nástroj. Teď se ale podíváme na něco civilnějšího a s ještě vyšším světelným výkonem. Foto: autor a Varta

AKTUALIZOVÁNO, 8. 1. 2022: baterka je ještě dokonalejší než jsem si myslel! Může totiž, s omezeným světelným výkonem, pracovat i na pouze tři tužkové články; všechny musí být umístěny buď v dolní nebo v horní části zásobníku.

 

Hodnocení: 100 %  

  • pro: není co dodat – dokonalá po všech stránkách, s regulací intenzity i kužele
  • proti: nic, takže si musím něco vymyslet :) – ale vážně – nebylo by dobré odejít od plastového balení (nebo ho alespoň nahradit plně odbouratelným) a udělat z toho přednost?

Můžete očekávat: nikdy, co si vzpomínám, se mi do ruky nedostalo nic dokonalejšího a dokonalých, nebo alespoň dokonalosti blížících se věcí je na této planetě (a i mimo ni) hodně málo. Svítí jak má a dá se regulovat nejen co do intenzity, ale také co do světelného kužele. Nevím co od ní chtít víc a na „pičičundičky“ typu SOS, které tu zastupuje „stroboskop“, fakt nejsem a nepotřebuji je; navíc si myslím, že i škodí. Dlouhodobým provozem si pochopitelně nemohu být jist, ale bude to možná celoživotní záležitost. Jako dřív (vzpomínáte?), kdy stačilo měnit baterie a žárovky…

Na zadní straně vidíte úchyty pro poutka k zavěšení a také sponu pro zavěšení na opasku nebo někde v prostoru. Vše je extrémně kvalitní.

 

Dokonalost může mít mnoho podob. Dokonalosti je také málo. Vlastně hodně málo! Tohle je po dlouhé době jedna z ukázek. Je těžká, je bytelná a je také skvěle zpracovaná za použití dobrých materiálů a chytrých tvarů. Je to něco jako „chytrá Varta“. Tahle příruční svítilna, klasicky česky řečeno „baterka“, vás nutně musí zaujmout a že stojí 1.190 Kč? Vem to čert! Jsou věci, které se vyplatí a o této jsem naprosto přesvědčen! Navíc je tu LED značky Cree a zatím jsem nenarazil na lepší. (Pokud vy ano, dejte vědět – našinec se učí celý život… :)

Baterka na vás svou kvalitou dýchne už v okamžiku, kdy ji vezmete do ruky a možná už při prvním pohledu na balení. To sice není ideální (na dnešní dobu moc plastu), ale výrobek už je. Anodizovaný hliník použitý na kulatý profil se sraženými hranami by měl vydržet leccos a hned tak „neodejde“.

Na obalu pak drobným písmem najdete, že není dobré se do ní dívat a že je testována podle EN62471, což netuším co je a ani jsem se tím nezabýval. Pokud se do ní přesto podíváte, jako já (není nad praxi), nějakou dobu pak uvidíte jen rozmazanější fleky. U mě něco přes tři minuty a i když se zrak s časem trochu zlepšuje, první minutu, možná o kousek víc, opravdu nic moc!

Zapůjčená svítilna se od těch na většině snímků v článku lišila jen tlačítkem zapnutí/vypnutí provedeným v šedivé barvě. To má při nízkém stavu tužkových baterií svítit (nemohu zatím posoudit).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: tělo z anodizovaného, eloxovaného, hliníku (externí odkaz, nové okno), uvnitř kruhové, na povrchu tu a tam zpevněné rovnou ploškou. Spona na zadní straně výrazná a naklapnutá do zúžené části těla. Tužkové baterie se zasouvají zezadu, víčko je na bajonet. Odolnost vidíte i v tabulce, krytí, tedy stupeň odolnosti proti prachu a vodě, je IPX4 (co to je).
  • Zpracování excelentní, dojem z celku elegantní a bytelný, přesto ale také nadčasový.
  • Ovládání: tři úrovně světelného výkonu nastavíte opětovným stlačováním trojúhelníkového vypínače, který má mít v sobě i ukazatel nízkého stavu baterií (nemohu zatím sloužit). Čtvrtým režimem je blikání (stroboskop), který spustíte dvojím rychlým stlačením přepínače, což vždy neklaplo (chce to cvik). Regulaci světelného kužele provedete posunem celé hlavy svítilny vpřed nebo vzad a je to na ní i naznačeno.
Zásobník na baterie má dobře naznačenou polaritu.

 

  • Nabíjení a výdrž: zásobník na tužkové baterie plastový, směr zasunutí článku dobře naznačen. V ceně alkalické baterie  Varta Longlife Power (výborné!). Zkoušeny i dobíjecí tužkové baterie Varta Recharge Accu Power, 2.600 mAh. Oficiálně výdrž udávána na 65 hodin, čas neměřen. Upozorňuji jen, že všechny dobíjecí baterie musejí být v pořádku a rovnoměrně dobity, což je ideální udělat těsně před výměnou. Jinak může být světelný výkon nižší.
  • Udávaná životnost LED: použity diody značky Cree XHP50.2, 14 W, 6.500 K (cool white). Životnost se neudává.
„Focus“ naznačuje, jak se reguluje světelný kužel. Nahoru a dolu se plynule posouvá celá hlava svítilny.

 

Cesta může být hodně ztemnělá, ale…

Tak, jak díky skvělé spolupráci, postupně testuji různé výrobky značky Varta dospívám k názoru, že ať jsou skvělé nebo někdy ne (i mistr tesař…) pokaždé mě fascinují anebo alespoň něčím hodně zaujmou. Nightcutter F40 je zatím nejzářnějším příkladem. Není ani „super odolný“ ani „super svítící“, ale provedením i návrhem je dokonalý, a to stačí!

Možná bych přivítal regulaci světelného kužele klasickým otáčením po šroubovici, ale to už si vymýšlím i když těžko říci, jak dlouho zde použitý systém vlastně vydrží a v krátkodobém testu se to nedá zjistit. Působí však velmi dobře, takže spíše věřím tomu, že to má výrobce dobře vymyšleno. Nahrává tomu i to, že podle mého názoru v případě této svítilny odvedl skutečně excelentní práci na kterou může být pyšný!

Detail vnitřku bez baterií.

 

Tabulka vlastností

Číst 2435 krát Naposledy změněno sobota, 08 leden 2022 07:05

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.