čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Elektrická koloběžka Lamax E-Scooter S7500 Plus (test): výborná práce za výbornou cenu

„Kolobrnda“ s bytelným rámem budí výtečný dojem už při vybalování a řekněme si rovnou, není to žádné tintítko a není pro střízlíky! Úctu budí i papírové parametry a také to, že základní ovládání je její součástí a nepotřebujete tak vybalovat mobil, někam ho zacvakávat a riskovat jeho poškození. Možnost ovládání, resp. úpravy parametrů přes aplikaci, ale máte… Foto: autor a elem6

Aktualizace, 27. 7.: Koloběžka byla dlouhodobě zlevněna na 8.990 Kč.

 

Hodnocení: 90 %  

  • pro: poměr cena/výkon, výborný pocit z jízdy i z koloběžky, slušná výdrž i výkon jako takový, jednoduché ovládání, kvalitně provedená a ceně více než odpovídající, základní ovládání součástí koloběžky, výborné zpracování
  • proti: špatně čitelné zobrazení rychlosti, konektor pro dobíjení by mohl být umístěn lépe, základní deska by mohla být pogumovaná (zde lepená guma)

Můžete očekávat: kvalitní provedení i zpracování. Bytelný rám, uchycení kol jednodušší, ale určitě ceně odpovídající. Koloběžka budí dojem stability a bytelnosti, a to je vzhledem k ceně příjemné překvapení. A hodně příjemná je na ní i jízda, kterou jsem zkoušel, společně s dcerou, zejména na různých druzích asfaltu. Vzhledem k malému průměru kol na klasické „kočičí hlavy“ vhodná moc není, malé kostky či zámková dlažba jsou vcelku v pohodě.

Na snímku vidíte opěrku koloběžky a hned vedle konektor pro dobíjení akumulátoru, který je umístěn pod nášlapnou základní deskou (motor je vpředu). Abyste konektor zastrčili, musíte více k zemi…

 

Elektrická koloběžka Lamax (10.990 Kč) pracuje trochu jinak než běžné elektrické kolo. U něj musíte šlapat a ono vám (podle nastaveného stupně) více či méně pomáhá. Tady v příručce narazíte na větu „Jakmile je koloběžka zapnuta, stoupněte jednou nohou na desku koloběžky a druhou nohou se začněte odrážet. Po dosažení rychlosti 5 km/hod. stoupněte i druhou nohou na desku koloběžky pro větší stabilitu a stlačte plynovou páčku (akcelerace).“

Tohle funguje i jako ochrana proti nechtěnému rozjezdu (omylem zmáčknete plyn a nic se nestane) na druhou stranu vám při tlačení do kopce nijak nepomůže. A když jsem u citací – bude dobré si uvést, pro koho má tahle „elektrika“ vlastně být.

Tedy podle výrobce…

  • „Výška osoby jedoucí na koloběžce: 130-190 cm.
  • Hmotnost osoby jedoucí na koloběžce: 30-100 kg.
  • Věk osoby jedoucí na koloběžce: 10-60 let.
  • Děti mohou ovládat nebo jinak manipulovat s koloběžkou pouze pod dohledem způsobilé dospělé osoby. To samé platí pro lidi se sníženou schopností pohybu.“
Složená koloběžka v kufru Suzuki Vitara. Vpravo dole vidíte detail uchycení řídítek k blatníku zadního kola (gumový špunt). Přenášet se dá vcelku pohodlně, uchycení vyžaduje trochu cviku, což ale platí i o skládání (záhy budete jistě mistři).

 

Zdůraznit je třeba také to, co bylo řečeno v úvodu, že je to totiž „kus hardwaru“! Navíc chytrého, protože tu máme promyšlené ovládání, solidní aplikaci a také – za danou, nijak vysokou cenu (vzhledem k parametrům) – rozumné provedení. Bát se tak nemusíte roztřesenosti, lability či nestabilního postoje na nášlapné desce. Stoj i celá konstrukce jsou pevné a vše působí solidně. Sestavení koloběžky po její dodávce podle mého zvládne jedna osoba, v příručce jsou nicméně doporučeny dvě.

Výška základní desky od vozovky je udávána na 14 cm, při měření se zdálo, že je tu minimálně půl centimetru navíc. A na problematicky udané rozměry narazíme i u samotné koloběžky, kde to zjevně nesedí (v tabulce jsou už alespoň trochu upravené).

„Displej“ s vysvětlivkami. Pod rychlostí vidíte dvě LED (eko nebo sportovní režim, vpravo) a ještě pod nimi čtyři LED stavu akumulátoru (po 25 %). Stav byl dobře čitelný i na sluníčku, údaj o rychlosti na tom byl podstatně hůře.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh elegantní, až technicistní, akumulátor běžně nevýměnný pod základní deskou na které stojíte. Zpracování výborné, občas lehce neseříznutý plast, ale ceně rozhodně odpovídající. Guma na základní desce nalepena (není pogumována), což může být zdroj problémů. Skládání a rozkládání koloběžky dílem okamžiku, cvik to ale chce. Pneumatiky bezdušové, jedna zadní kotoučová brzda, motor vpředu.
  • Ovládání: informační panel na řídítkách koloběžky se základním ovládáním (jedno tlačítko), zobrazením rychlosti (hůře čitelné) a stavem akumulátoru ve čtyřech stupních. Jediné tlačítko pro zapnutí/vypnutí (zmáčknutí/delší podržení – návod hovoří o 5 s, ale cca za polovinu doby) plus nastavení výkonu ve dvou stupních (eko a sportovní s max. 25 km/hod.), které zajistíte dvěma stlačeními rychle po sobě plus zapnutí a vypnutí LED světla. Aplikace (propojení přes Bluetooth) nabídne navíc třeba zamknutí koloběžky, nastavení tempomatu či úpravu maximální rychlosti.
Základní ovládání vidíte na jednoduchém, ale přehledném panelu mezi řídítky. Aplikace, která je ke stažení nabídne několik věcí navíc.

 

  • Další výbava: vzadu a vpředu světlo LED (zapnutí na koloběžce i přes aplikaci), po stranách vždy dva a dva reflexní pásky. Stálá rychlost přes tempomat, který se automaticky zapíná na koloběžce po pár sekundách jízdy nad stanovenou rychlost (jeho přímé nastavení v aplikaci), vypnutí přibrzděním. Bluetooth na koloběžce stále zapnuto.
  • Práce na baterie: dobíječka 230 V à la notebook, doba trvání asi 4-5 hod. Automatická rekuperace při jízdě z kopce a brzdění, pregnantně výdrž neudána ani netestována. Oficiální dojezd 15-25 km (jinde až 25 km) závisí na několika  faktorech, včetně hmotnosti jezdce a pokud bychom šli do důsledků i na kvalitě povrchu. Výrobce dále udává: „Ochrana proti zkratu, ochrana proti přehřátí, přepěťová ochrana, ochrana proti podbití a přebití.“
  • Pocit z jízdy: výborný úchop řídítek s kvalitní protiskluzovou gumou, vše po ruce, včetně výrazného zvonku, brzdy a regulace rychlosti, kterou po spuštění tempomatu už stlačovat nepotřebujete. Po kvalitním (či alespoň trochu dobrém) asfaltu pocit z jízdy velmi příjemný a plynulý. Nikde nic neklepalo ani nechrastilo. Výborný pocit bezpečnosti a stability zařízení jako takového. Stoupavost 15° zhruba odpovídala, při lehčím jezdci (cca 60 kg) i vyšší, regulaci lze provést přepnutím na vyšší výkon. Při třeba dvaceti a více stupňovém svahu (cca) bylo třeba koloběžce manuálně pomoci, jinak měla tendenci se ultumovat až zastavovat. Výrobce zdůrazňuje, že… „…splňuje veškeré náležitosti pro provoz na pozemních komunikacích v ČR a SR stejně, jako například jízdní kolo.“ Na webu je ještě doplněno… „…většině států EU“.
Brzda a pneumatiky. Povšimněte si ale také na snímku vlevo plastového krytu plechové stojiny držící kolo jako takové. Uchycení je pochopitelně trochu jednodušší, ceně nicméně odpovídající.

 

Cena/výkon, pohodová jízda

Elektrická koloběžka Lamax E-Scooter S7500 Plus je dobře vybavená a jednoduše ovladatelná. Konektor pro dobíjení by ovšem mohl být umístěn lépe a  pokud si jako já myslíte, že koloběžku otočíte vzhůru nohama a dobijete (a umyjete), tak na to rychle zapomeňte (to pro znalé, co už nějakou měli). Koloběžka jednak vzhůru nohama nedrží, jednak byste se vpředu ocitli na krycím plastu displeje, resp. LED diod. Koloběžka se ale dá složit a položit třeba venku na stůl, takže je vše lépe dostupné. Ostatně pokud ji budete mít v bytě, může to být při této konfiguraci i skladnější.

Při složení řídítka spočívají na zadním blatníku a uchycena jsou (poměrně pevně) klipem za gumový špunt (foto výše). Uchycení by sice mohlo být bytelnější, ale vzhledem k cenové relaci opět námitek mít nelze stejně, jako ke zmiňovanému uchycení kol. Za upevněnou řídítkovou tyč se pak dá koloběžka vcelku pohodlně přenášet, pocitově vzato ale měla více než udávaných 13 kg, což možná souvisí s jistou neskladností (v tomto okamžiku).

A ještě drobnost: chápu, že se Lamax profiluje pro mladé, ale používat na webové stránce s touto koloběžkou tykání, mi přijde poněkud prvoplánové. Ty, na které to má zapůsobit to podle mě nijak neohromí, ty ostatní, včetně autora článku to akorát naštve a budou si říkat něco o vychování. Navíc čeština kolem nás trpí už tak…

Aplikace je slušně vypovídající a pracuje přes Bluetooth. Jak vidíte, upravíte i tempomat. Ten se naštěstí přihlásí (podle nastavení) během vaší jízdy sám, takže můžete sundat ruku z plynu. Důležité je, že pokud funkce aplikace nevyužijete, vůbec ji nepotřebujete a k jízdě jako takové ji už vůbec nepotřebujete. Operovat s mobilem za jízdy je pochopitelně hloupost.

 

Tabulka vlastností

 

 

Číst 2257 krát Naposledy změněno neděle, 09 říjen 2022 13:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.