sobota 27 duben 2024
Text Size

Městská elektrokoloběžka Acer ES 5 (test): na cesty do práce i na zábavu (hlavně na to první)

AKTUALIZOVÁNO: Bytelné provedení, nosnost až 100 kg (jinde se píše 120 kg), solidní dojezd, desetipalcové gumy a akumulátor s kapacitou 15.000 mAh. A jaká je po krátké praxi? Největším mínusem byl, k mému velkému překvapení, obyčejný stojánek jinak řečeno „opěrka“. Foto: autor a Acer

 

AKTUALIZOVÁNO, 2.9.2023: vlevo umístěný kolébkový přepínač mající tři polohy slouží jako jakési blinkry viditelné zezadu jen částečně, navíc si jich musíte všimnout. Žárovky LED jsou na bočních světlech/odrazkách umístěny pouze ve směru vzhůru, škoda, že je výrobce neprotáhl i vysloveně dozadu. V každém případě bych na ně příliš nespoléhal. Ukázání rukou je podstatně nepřehlédnutelnější.

 

Hodnocení: 85 %

  • pro: cena/výkon, bytelné provedení s odpruženým zadním kolem, přehledný displej, výborná výbava, včetně tempomatu, chytré zadní světlo (bliká, když brzdíte, trvale svítí, když svítí přední), stabilní a široká základna na stání
  • proti: nespolehlivý stojánek (opěrka), bez rekuperace, velmi špatné balení výrobku, problematické Bluetooth, resp. napojení aplikace

Můžete očekávat: klasická městská elektrokoloběžka v bytelném provedení za 11.990 Kč je určena přesně pro toto! Pokud ji budete kupovat pro tento účel, nemůžete kritizovat výškově neposuvná řídítka nebo její hmotnost. To k tomu prostě patří a časem to i oceníte. Zkrátka tady se jednou odrazíte a hezky vzpřímeně jedete dalších čtyři, pět kilometrů. Pokud tohle nepochopíte, kupte si jinou, lehčí a méně bytelnou. V téhle překonáte nejen asfalt, ale slušně jede i po kostkách (malých, velkých) i když to pochopitelně není ideální. Na nezpevněné cesty samozřejmě, zejména kvůli k malému průměru kol, není, ale i tady jsem ji prověřil. Za provozu si pak vystačíte i bez „apky“ a celkově vzato je to dobrá práce i když by výkon motoru (záběr – kroutící moment) přece jen mohl být o něco vyšší. Vyřešit by chtělo i napojení přes Bluetooth.

Řídítka, páka zadní brzdy, displej s jedním tlačítkem pro pár funkcí (mj. zapnutí) a vpravo otočná regulace rychlosti. Co není vidět, je vlevo umístěný kolébkový přepínač (tři polohy) jehož funkci se nepodařilo odhalit a není ani v příručce. Displej byl slušně viditelný i na intenzivnějším slunečním světle.

 

Někdo jí vytýká, že nejdou výškově regulovat řídítka (pevných 125 cm), ale neuvědomuje si, že jde o vysloveně městskou elektrokoloběžku, kterou po hladké silnici (asfalt, beton) jen lehce rozjedete a už nepotřebujete dělat nic, než řídit, brzdit a regulovat rychlost. Tady se stojí vzpřímeně, nehrbí se, protože není potřeba se nijak odrážet s výjimkou úvodního „nakopnutí“. „Pevná řídítka“ jsou jedině správná, osobně bych pouze ocenil ještě těsnější uchycení svislé tyče tak, aby byla bez jakéhokoli výkyvu, byť ten je zde minimální (ale je…).

Hmotnost elektrické koloběžky není nejnižší (cca 19 kg), ale ES 5 není určena k přenášení na delší vzdálenosti. V praxi tak maximálně dojet k tramvaji, vzít ji dovnitř, zase vynést a naskočit. Rozhodně bych ji nechtěl nést do třetího patra bez výtahu a ani do druhého! K tomu určena není ani pro robustního chlapa! Svou pomalu každodenní práci ale odvede spolehlivě a je určena zejména pro jízdu z bodu A do bodu B, čímž je myšlen domov/práce nebo nějaká ta projížďka s dovezením na místo autem. Tady oceníte i bytelnost, protože elektrokoloběžka provozem pochopitelně trpí víc než kolo. I takto byste měli před jejím nákupem přemýšlet (další rady v samostatném článku).

Na velké přenášení skutečně není ani pro dobře vybaveného chlapa. Tohle je „kolobrnda“ z bodu A do bodu B, což samozřejmě není nic proti ničemu. Má prostě jasné určení a jde si za svým!

 

Acer ES 5 je bez rekuperace (můžeme se dohadovat proč), krytí je IPx4, na jiném místě se ale píše IPx5, a obé pochopitelně znamená jen to, že jde o odolnost proti krátkému pokropení, resp. stříkající vodě (prostě běžný provoz). Omývat elektrokoloběžku hadicí bych rozhodně nedoporučoval, to ale platí asi o všech a je to podobné jako u elektrokol, která jsou rovněž typicky odolná proti stříkající vodě po omezenou dobu. À propos zjišťoval jsem to kamarádovi, který má výborný český Apache s čínským motorem Bafang (levnější než Bosch, ale bohatě dostačuje) kvůli průjezdu přes brody. Výsledek je přesně takový: voda maximálně po střed šlapek, rozhodně kolo do brodu nepoložit, což se ovšem lehce stane, takže je to pochopitelně na vaše nebezpečí a bez záruky od výrobce (ověřoval jsem to pochopitelně u něj).

Vraťme se ale k tomuto Aceru. Podobně narazíte na různé parametry u hmotnosti obsluhy (120/100 kg) a doby dobití. Na jednom místě 4-5 hodin, jinde 8 hod. (vzhledem ke krátkodobému testu neověřeno). To „jinde“ ale opět znamená informaci přímo od výrobce, takže v tabulce, která je vždy připravena podle oficiálních parametrů, dávám přednost takto zjištěným údajům a nikoli údajům na webové stránce produktu.

Aplikace „Acer electric Scooter 5“ nabídne nejen doplňkové funkce, ale také samotné úvodní nahození koloběžky či zapnutí předního světla, což v podstatě nepotřebujete, protože to jde přímo na ní. Jak vidíte, je i v češtině, ale mě se ji nepodařilo rozchodit, resp. napojit přes Bluetooth na mobil Samsung A54 5G.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: zjevným cílem výrobce bylo bytelné provedení, což se povedlo (až na stojánek) a platí to i pro úchyty kol, které takto rozhodně působí. Pneumatiky mají být údajně nafukovací, nikde ale nebyly vidět ventilky, takže… (v příručce se navíc mluví o „plných“). Koncepce je tradiční, větší než bývá obvyklé je průměr kol, ale stále jsou stejné vpředu i vzadu. Širší je také stojná deska,příjemné je bytelné provedení, které oceníte časem. Na řídítkách (výškově neregulovatelné) je úchyt pro tašku, kabelku apod. sloužící i jako pojistný háček při sklopení pro přenášení (zaklapne se do zadního blatníku). Zpracování výborné, uchycení řídítek přes čtyři šrouby. Výkyv tyče s řídítky minimální (hodil by se nulový), dolní uchycení tyče a její sklopení přes bytelnou páku s pojistkou.
  • Ovládání: Displej je slušně viditelný i na intenzivnějším slunečním světle a zobrazuje základ (zejména rychlost a stav akumulátoru). Ovládání na koloběžce přes jedno tlačítko (delší podržení – zapnutí, krátké zapnutí – přední světlo) plus kolébkový přepínač (funkce neodhalena) a otočný volič regulace rychlosti (podržení do zvukového signálu - tempomat). Vše další (např. elektronický zámek a vyhledávání) přes aplikaci napojitelnou přes Bluetooth (vůbec ji nemusíte používat). K ní jsem se však přes všechnu snahu nepřipojil a nešlo to ani přes Bluetooth, ani nepřímo přes aplikaci Aceru. Párování zjevně jelo, v nabídce mobilu se objevila, ale nekomunikovala. Aplikace navíc nehlásí, jakým způsobem se máte ke koloběžce připojit.
Šikovný záběr shora ukazuje celkovou koncepci, bytelné úchopy na řídítkách i příjemně širokou plochu na stání. Za zvonek je třeba nebát se vzít ve směru shora dolů. Uvidíme, jak dlouho vydrží…

 

  • Další výbava: poněkud vachrlatý stojánek, a to i na rovině; koloběžka měla někdy až sklon překlápět se na opačnou stranu. Zvonek na který je třeba si zvyknout (musíte za něj vzít), zadní brzda vynikající (viz foto) a s jemným chodem, přední pracuje sama a je neznatelná. Regulace rychlosti ve třech stupních (0-6, 0-10, 0-25 km/hod.), na ovládání musíte přijít, ale to platí snad o každé elektrické koloběžce.
  • Akumulátor dojezd ani doba dobití neověřovány, stoupavost výrobce neudává, záleží samozřejmě i na hmotnosti obsluhy a povrchu po kterém jedete. Označil bych ji za „standardní“, ostatně výkon na tom není jinak (350  W). Baterie běžně nevýměnná, nabíjení elektrické koloběžky přímo na ní, externí napáječ s pevnou šňůrou (asi 97 cm) zakončenou kulatým konektorem. Napojení na 230 V přes klasickou šňůru ze spotřebky (úzký dvoukolík).
  • Provoz, pocit z jízdy: Složení, rozložení snadné v okamžiku, kdy si povšimnete pojistky páčky u stojiny řídítek. Problematický byl ovšem stojánek, koloběžka po jeho vyklopení někdy až přepadávala na opačnou stranu; jeho jistá subtilnost byla vidět na první pohled. I přesto, a přes drobný výkyv tyče zakončené řídítky, byl pocit z jízdy takový, jaký jsem očekával. Bytelný a spolehlivý, s pevným až ukotveným bezpečným stáním na široké desce na níž vás nějaký kamínek či výmolek : ) nerozhodí i díky odpružení. A pocit to byl odlišný od toho, který možná znáte z lehčích a subtilnějších výrobků (někdy až hračky…). Tohle je spíše nástroj na práci než na zábavu! Zadní kolo uloženo na zjevně výkyvné vidlici, odpružení konkrétně neudáno, ale pod spodním krytem byl vidět jakýsi uzavřený válec à la tlumič.
Uchycení předního a zadního kola je bytelné a budí výborný dojem. Odpružené zadní kolo (více neuvedeno), zadní kotoučová brzda a boční LED světlo (ovládání v aplikaci).

 

Kvalitka zejména do města

Z výše uvedeného městského pohledu je Acer ES 5 vynikající i přes jistá omezení. Tohle (a jasné plusy) je samozřejmě zapotřebí vzít před koupí v potaz, protože pak budete spokojeni. Očekávání jsou pochopitelně očekávání, ale ta přehnaná jsou na závadu a je třeba jasně říci – zvláště u elektrokoloběžek (zde více než u kola). Mějte zkrátka na paměti, k čemu je výrobek vlastně určen.

I přes pouze desetipalcová kola jede slušně i po kostkách, faktem ale je, že řada koloběžek má kola o průměru 8,5", nebo menší, včetně testované Lamax E-Scooter S7500 Plus. Do města na hladký asfalt to pochopitelně nevadí, potíž ale nastává na nekvalitním asfaltu a zejména na klasických kostkách. „Desetipalec“ je na ně rozhodně lepší i když neříkám, že je ideální. Pak se projeví i bytelnost návrhu, která vynikne i při pomalu každodenním používání ke kterému je stroj předurčen.

A co mi chybí? Při nijak nízké hmotnost koloběžky bych ocenil to, co mají některá elektrokola, totiž pomoc v režimu chůze, jakýsi nultý stupeň rychlosti. Ten by se dal využít například při stoupání do kopce, který nevyjede, nebo i při prostém vedení po chodníku, kde koloběžky správně jezdit nesmějí.

Krátké informační video najdete zde… (externí odkaz, nové okno)

Tabulka vlastností

Číst 1065 krát Naposledy změněno úterý, 26 září 2023 17:43

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.