sobota 27 duben 2024
Text Size

ČT iVysílání je k dispozici na dalších platformách, včetně Hisense Vidaa

Veřejnoprávní médium zprovoznilo další dvě verze aplikace iVysílání. Jedná se o televizory Philips s novým systémem Titan OS a Vidaa od Hisense. Foto: archiv autora

V případě Philips s Titan OS výrobce podle ČT připravuje aktualizaci modelů 2021 a 2022 tak, aby bylo iVysílání dostupné i na televizorech se systémem Saphi, což u čínské TP Vision, výrobce televizorů se značkou Philips, vždy znamenalo jen ty nejlevnější u kterých se tudíž nemusel platit licenční poplatek za Android TV, potažmo Google TV. Proč to ČT dělá je záhadou stejnou, jakou byla kdysi bezuzdná podpora minoritního systému Applu.

K TÉMATU: „Pět let“ – nejlepší seriál „Střední a východní Evropy“ můžete vidět hned v pondělí

V případě Hisense a jejího operačního systému Vidaa (čtěte „vida“) má být momentálně aplikace k dispozici u všech televizorů od roku 2022. ČT v zaslané tiskové zprávě v tomto ohledu také prohlásila, že „…zároveň probíhají testy pro případný upgrade na modely 2020 a 2021“.

ČT iVysílání je tak dnes dostupná šesti platformách, pokud počítáme HbbTV (červené tlačítko), tak na sedmi:

  • Apple TV,
  • Google Android TV (mj. JVC, Philips, Sony, TCL a další), resp. Google TV
  • Hisense Vidaa
  • LG WebOS,
  • Philips Titan OS,
  • Samsung Tizen.

Zaslaná zpráva České televize sice hovoří o „…sedmi televizních platformách…“, ale to se lehce plete, protože Apple TV samozřejmě nejsou televizory, nýbrž multimediální přehrávače (MMC). A to ještě abstrahuji od toho, že si ČT – letitě – plete televizní stanici („televizi“) s televizorem.

Ale to už ji zjevně neodnaučíme…

Vedle toho, ČT spustila novou verzi hybridní aplikace Teletext. Novinkou má být například zvětšení písma pomocí žlutého tlačítka nebo možnost ukládat stránky do oblíbených.

ČT zároveň tvrdí, cituji: „V současné době využívá tuto formu prezentace teletextových dat cca 50 až 60 tisíc unikátních uživatelů.“

Za mě osobně, další vyhozené peníze, které by se více hodily třeba na zkvalitnění tzv. informační lišty běžící na ČT24.

V podpoře zastaralých technologií, a Applu, je ovšem ČT… (dosaďte si).

À propos dodnes nemá iVysílání žádnou kontrolu souvztažnosti s placením televizního poplatku. Hlavně když nad jeho výší nestále pláčí!

A ještě jedna poznámka: Google už několik let nahrazuje Android TV platformou Google TV. Zda je nová aplikace iVysílání kompatibilní i s ní není jasné, v tiskové zprávě se o tom nehovoří. S největší pravděpodobností, ale ano, to ale uvidíme až časem až nám dorazí nějaký televizor s tímto o. s.

 

Číst 348 krát Naposledy změněno neděle, 11 únor 2024 13:38

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.