Vytisknout tuto stránku

Hisense Laser TV 100L9G a 120L9G přicházejí i k nám. Pracují ve 4K na ultrakrátkou vzdálenost a mají i tunery

Před rokem jsem psal (zde i na Televizním webu) o nových projekčních televizorech řady L9G v souvislosti s veletrhem CES. Jak to tak vypadá, nakonec přijdou i na český trh (termín ještě neoznámen), takže tady jsou další a někdy i zpřesňující údaje (nikoli 8K, nýbrž 4K). Foto: Hisense

K mání mají být ve dvou velikostech, 254 a 305 cm, a jako obvykle pod chytlavým jménem „Laser TV“. Následující parametry se týkají jak úhlopříčkově menšího modelu Hisense 100L9G (129.990 Kč), tak hlavního taháku, Hisense 120L9G-A12 s ohlašovanou cenou 149.990 Kč. Oba mají světelný tok, výkon, 3.000 lumenů, což je setsakra hodně a i když výrobce na webových stránkách neoznačuje zabudovaný laserový zdroj jako „Trichroma Laser“ mluví o, cituji: „Tříbarevném laserovém zdroji světla RGB…“ To tedy znamená, že každou ze tří barev modelu RGB zajišťuje samostatný laser, životnost udána nebyla, nicméně zmínka na webové stránce hovoří o až 25.000 hodinách bez bližší specifikace.

K TÉMATU:

Bez zajímavosti rozhodně není ani certifikace TÜV na „Low Blue Light“, tedy na úroveň modrého světla, a udávaná doba odezvy, která se, cituji… „…snižuje na mikrosekundu…“ Nicméně co v souvislosti s těmito parametrově hodně zajímavými projekčními televizory přímo udeří do očí, je nízká verze operačního systému. V televizorech pro rok 2024 je totiž ohlášena Vidaa U7, případně U6, tady jsme u U4!

Otázkou související je, co to bude znamenat pro kompatibilitu s aplikacemi IPTV/VoD, které má Hisense i domácí, tj. SledovaniTV, Lepší.TV či třeba Voyo. A samozřejmě i co to udělá s Disney+…

Pojďme ale dál: pracuje se s WCG (rozšířený barevný gamut), obsah přehrajete i s HLG a HDR10 (co to je), zabudován je multimediální přehrávač a zesilovač o výkonu 2x 20 W plus ekvalizér a dekódování Dolby Atmos.

Vše doplňují 3x HDMI 2.0, USB 2.0 i 3.0, digitální optický audio výstup, ethernetové rozhraní (!) či Wi-Fi 5 (co to je).

Maximální spotřeba má být 300 W (běžná neudána), v pohotovosti si projektory mají říct o obvyklých 0,5 W. Dodávka je včetně plátna, které výrobce na svých webových stránkách označuje za „obrazovku potlačující okolní světlo“.

 

Číst 383 krát