čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Senát neschválil novelu zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Mj. navrhovala neobtěžování marketingovými telefonáty…

Tiskovou zprávu Českého telekomunikačního úřadu zaslanou jejím tiskovým oddělením zveřejňuji (aby se předešlo případným nesrovnalostem) v plném rozsahu a bez jakýchkoli úprav. Ilustrace: archiv autora

Senát Parlamentu České republiky neschválil transpoziční novelu zákona o elektronických komunikacích.Novela tak bude vrácena s pozměňovacími návrhy Poslanecké sněmovně a v ohrožení jsou pozitivní přínosy pro spotřebitele i firmy, které přinášelo původní znění novely.  V Poslanecké sněmovně byla přitom novela přijata velmi výraznou většinou 164 z 168 hlasů jakožto vyvážený a pro všechny přijatelný návrh.

Jedním z navrhovaných principů, který Senát nepodpořil, byla zásadní změna v marketingových hovorech. Zatímco doposud spotřebitel, který si vůbec nepřál být marketingovými hovory obtěžován, musel aktivně vyjádřit svůj nesouhlas v tzv. účastnickém seznamu, nový princip měl být zcela opačný: Automaticky mělo být předpokládáno, že nevyžádané marketingové hovory nelze realizovat, protože si je spotřebitel nepřeje. Pokud by si spotřebitel přál být těmito druhy hovorů kontaktován, měl naopak vyjádřit aktiv-ní souhlas v účastnickém seznamu. Snáze by se tedy prokazovalo porušení zákona, např. při prokazatelné realizaci hovoru na číslo, u kterého takový souhlas chybí.

Novela zákona měla přinést další pozitivní změny, např. rychlejší a jednodušší možnost změny poskytovatele internetu, stanovení podmínek pro snazší budování sítí elektronických komunikací nebo technologický rozvoj.

„Neschválení transpoziční novely zákona o elektronických komunikacích nás mrzí. Tato novela zcela v souladu s politikou EU mimo jiné významně zlepšovala ochranu soukromí spotřebitele a i jinak pozitivně upravovala podmínky pro trh elektronických komunikací, který je velmi dynamický a stávající právní úprava je v mnoha oblastech již zastaralá. Věříme,že Poslanecká sněmovna svůj původní postoj i v krátkém zbývajícím čase do voleb potvrdí,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Číst 1142 krát Naposledy změněno čtvrtek, 22 červenec 2021 11:21

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.