čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Jak během internetového nakupování ušetřit

V elektronických obchodech nakupujeme stále častěji a nejvíce tomu napomáhá snaha najít nejnižší cenu. Ušetřit jde ale ještě i jinak.

 

Při nakupování na internetu by vám nemělo jít jen o co nejlevnější nákup, resp. co nejnižší cenovku u konkrétního obchodu. Jednak to může přinést jiná úskalí a jednak jsou tu i další důležité aspekty díky kterým můžete zaplatit méně než je zvykem. 

 

Zkuste nákup u výrobce 

Chcete-li například výhodně nakoupit módu, zkuste to přímo v e-prodejně konkrétního výrobce nebo návrháře, nikoli u distributora, který si pochopitelně ke zboží připojí svou přirážku. Ta je zvláště u módy hodně znát, protože jak říká Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci APEK: „Marže v buticích často dosahuje i 50-100 % ceny výrobku.“ Úspora tedy v tomto případě může být citelná, ale možná na ni narazíte i u jiného druhu zboží, třeba českých udíren, hraček pro děti či pamlsky pro vaše domácí mazlíčky.

 

Sledujte internetové srovnávače cen

Srovnávače cen jsou velice praktickou pomůckou během on-line nákupů. V současné době je využívá více než polovina uživatelů internetu a Vanda Tobiášová ze Zuprofit.cz k tomu říká: „Porovnávat můžete tisíce internetových prodejen. Snadno a velice rychle zjistíte, který e-shop nabízí zboží za nejvýhodnější cenu. Získáte zároveň i okamžitý přehled o tom, v jaké prodejně je zboží skladem a kde si budete muset počkat třeba týden.“

Vše je samozřejmě zapotřebí proměřovat zdravým selským rozumem. Vybrat obchod s podezřele nízkou cenou může jen ten, který si chce vykoledovat nějaký problém. Typicky potíže se zárukou, absencí lokalizace či příručky v češtině. Setkáte se ale třeba i s požadavkem na platbu předem, což se samozřejmě nedělá, resp. dělá, ale je u opravdu bezpečných, spolehlivých a ověřených prodejců. 

O tom, že je internetový obchod solidní, může například svědčit i členství ve výše zmiňované organizaci APEK. 

 

Ušetřte pečlivým výběrem zboží

Ve světě on-line nákupů máte možnost sbírat zkušenosti ostatních spotřebitelů, kteří si výrobek zakoupili před vámi. Budete mít větší jistotu, že si pořídíte kvalitní produkt, který bude přesně odpovídat vašim potřebám. Navíc se vám často nabízí možnost výrobek do nějaké lhůty vrátit bez udání důvodu a v tomto okamžiku myslete na to, abyste co nejméně poškodili obal. 

Nejlepší reference o výrobcích vám ale poskytnou vaši přátelé či kolegové, zkrátka lidé, kterým věříte. Své zkušenosti pak můžete sdílet přes sociální sítě, prostým e-mailem nebo i přes zmiňované internetové srovnávače cen. 

 

Nakupujte zboží, které vám doručí zdarma

V elektronických obchodech můžete někdy nakoupit zboží, které vám v rámci různých slevových akcí doručí zcela zdarma. Platbě poštovného se vyhnete i v případě, že si zboží vyzvednete osobně a řada dobrých prodejen dnes provozuje i kamennou výdejnu a ty velké jich mají třeba i několik.

Vše je v tomto ohledu pochopitelně snazší, pokud žijete ve velkém městě.

Obvyklým přístupem je neúčtovat balné a poštovné při nákupu od určité ceny. Proč tedy například nezkusit, zda kamarád či známý nepotřebuje něco ze stejného obchodu, nebo neshání – zvláště před koncem roku – nějaký ten dárek u kterého mu je jedno, kde ho zakoupí, ale potřebuje hlavně spolehlivé a včasné dodání. 

Jak vidíte, při nákupu na internetu nejde pouze o nalezení nejnižší ceny. Jde především o nalezení rozumné ceny a rozumného, vyzkoušeného prodejce. Nemá cenu šetřit stokoruny při nákupu za tisíce, protože se vám to lehce může vymstít. 

 

Dejte si pozor na přepravce a termíny

I když přepravní společnosti v posledních třech, čtyřech letech u nás udělaly obrovský skok kupředu a zavážejí i na soukromé adresy, což dříve nedělaly, možná žijete v lokalitě, kde to příliš nefunguje. Já jsem zářným příkladem. Firma, resp. vy, zaplatí například za Balík do ruky a pak vám volá hodná paní z České pošty (ano, ještě tam nevymřely…), že balíček máte u ní, protože pro vaši adresu zmiňovaná služba nefunguje, což ovšem pošta jaksi opomíná na samém počátku procesu sdělit.

Užil jsem si (a stále si užívám) i s PPL. Bydlím totiž na jakémsi rozmezí jejich rajónů a „přetahují“ se o mě řidiči, což je pochopitelně míněno lehce ironicky, nebo zásilky bloudí po depech, protože mají uvedeno špatné směrovací číslo, přičemž já jsem zadával to správné. Jak mi bylo dokonce i potvrzeno.

Jde o problém trvající řadu měsíců, který se objevil s přechodem na nový systém a který bohužel vedení PPL stále není schopno vyřešit. 

A jak to souvisí s cenou a snahou ušetřit? Napovím: „objednal jsem si ovocné stromky…“

Problém s bloudící zásilkou může pokazit i Vánoce, nebo oslavu narozenin a přitom si říkáte, že patnáct dnů předem to bude stačit. Nemusí!

Dělejte to třeba jako já – kupujte dárky dopředu a klidně i tři měsíce. :)

 

Bohumil Herwig, podle materiálu www.zuprofit.cz

 

Číst 6401 krát Naposledy změněno čtvrtek, 24 duben 2014 07:24

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.