čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5

TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac). TP-Link Archer C80 pro Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac).

Vedle několika směrovačů (routerů), které má značka pro nový standard Wi-Fi 6, na trh stále uvádí i výrobky pro Wi-Fi 5, tedy 802.11 ac. Kupovat router pouze s Wi-Fi 4 („n“) už opravdu postrádá smysl.

 

Společnost TP-Link představila bezdrátový gigabitový router určený pro využití v domácnostech a menších firmách postavený na zpětně kompatibilním standardu 802.11 ac, nebo-li, jak se má správně říkat, Wi-Fi 5. Díky dodatečným technologiím jako Wave2 či 3x3 MIMO dokáže přenášet a přijímat data ve třech oddělených datových proudech.

Archer C80 se čtyřmi anténami  přijde na 2100 Kč, jednodušší směrovač s Wi-Fi ac pracující
na obou zmiňovaných frekvencích už ale pořídíte za cenu kolem tisíci korun i méně.

Jak možná tušíte, Archer C80 je postaven přece jen trochu jinak. Přenosová rychlost bezdrátového připojení je až 1300 Mb/s v pásmu 5 GHz a 600 Mb/s v pásmu 2,4 GHz. Obě pásma navíc mohou fungovat vedle sebe. Díky přepracovanému souběžnému připojení více zařízení se přenosy vzájemně nepřetahují a navíc dochází k automatickému přepínání každého zařízení k aktuálně nejlepšímu dostupnému Wi-Fi pásmu. Zároveň se aktivně brání zpomalování zařízení s nižšími Wi-Fi standardy a nechybí ani rodičovská kontrola, správa sítě a řízení přístupu.

Pokud je pro vás už Wi-Fi 5 pasé a  máte zájem o směrovače s Wi-Fi 6, přehledovou zprávu za značky Netgear a TP Link najdete na Televizním webu (nové okno). xxx https://www.televizniweb.cz/2020/04/mame-tu-prvni-televizor-s-wi-fi-ax-nebo-li-wi-fi-6-pres-co-ho-napojite/

A jak se vyznat v novém značení Wi-Fi?

  • Wi-Fi 4 (802.11 n, 2,4 i 5 GHz) – starý standard stále bohužel aktivně využívaný a pracující buď jen na frekvenci 2,4 GHz nebo na 2,4/5 GHz. Vyšší frekvence znamená nižší rušení, ale také např. kratší provozní vzdálenost, tedy nižší pokrytí prostoru.
  • Wi-Fi 5 (802.11 ac) – standard pracující taktéž s frekvencí 5 GHz, ale oproti Wi-Fi 4 je nejen rychlejší, ale i výrazně vylepšený.
  • Wi-Fi 6 (dříve Wi-Fi ax, či AX Wi-Fi, resp. také 802.11 ax) – nejnovější a opět zpětně kompatibilní standard, s přenosovou rychlostí až kolem 10, 12 Gb/s, spolupráce s až 4x více zařízeními současně než u pětky. Technologie Wi-Fi 6 byla navržena pro zlepšení rychlosti, zvýšení efektivity bezdrátového propojení a také ke snížení zatížení sítě při lepším využití větší šířky pásma.
Číst 1788 krát Naposledy změněno čtvrtek, 20 srpen 2020 23:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.