pátek 29 březen 2024
Text Size

První komerční síť 5G je tady. Spustilo ji O2

Po loňském zkušebním provozu v Kolíně, odstartoval provoz ostrý, který do konce léta 2020 pokryje 15 % obyvatel Prahy a centrum Kolína. Nicméně finální dodavatel technologie stále ještě není vybrán. Foto: O2

 

Mobilní datové připojení 5G spustilo O2 na frekvenci 3,7 GHz a doplnilo ho o technologie Massive MiMo 32T32R a 256QAM. Pro připojení na straně zákazníka je zapotřebí, kromě pokrytí a balíčku k tarifu, také 5G telefon, což jsou například Samsung Galaxy S20 Ultra 5G a Galaxy S20+ 5G. Rychlost připojení je pro stahování až 600 Mb/s, pro odesílání až 100 Mb/s.

Možnost využít O2 5G získají všichni, kteří mají neomezené tarify Neo Zlatý a Platinový a tarify Free+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý, a to za symbolickou korunu měsíčně. Balíček 5G na zkoušku si zákazníci těchto tarifů, včetně těch, kteří je využívají ve výhodných balíčcích O2 Spolu, mohou od července 2020 aktivovat v on-line samoobsluze Moje O2.

Pokrytí O2 5G pro Kolín, červenec 2020.

 

Ředitel technologií O2, Jan Hruška k tomu říká: „Na příchod sítí páté generace se nechystáme zavření v laboratořích – naopak je zkoušíme v reálných podmínkách s předními světovými dodavateli. V loňském roce jsme v Kolíně 5G spustili společně s firmou Ericsson, nyní s testováním pokračujeme s firmami Huawei a Nokia. Zkušenosti z pilotních provozů s různými technologickými partnery nám pomůžou při výběru dodavatele pro celoplošné pokrývání, o kterém zatím není rozhodnuto."

K 5G se budou moci postupně připojit obyvatelé centra Kolína a také Prahy. Konkrétně půjde o Staré a Nové město, Vinohrady, Nusle, Dejvice a Bubeneč.

Telefony pro 5G v nabídce O2, červen 2020.

 

Pokrytí O2 5G pro Prahu, červenec 2020.
Číst 1884 krát Naposledy změněno čtvrtek, 18 červen 2020 07:37

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.