úterý 23 duben 2024
Text Size

Gorenje uvedlo kombinované parní trouby. Zvládnou například i sous vide nebo pražení

Dvě vestavné parní trouby Gorenje BCS598S24X a Gorenje BCS798S24X mají objem 50, resp. 75 litrů a používají vnitřní klenutý tvar inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Foto: Gorenje.

 

Nové nerezové parní trouby toho zvládnou hodně. Můžete v nich péct, grilovat, sušit, pražit i opékat a například také pošírovat (nyní myšlena úprava masa, ryb, či třeba zeleniny při teplotě mezi 75 a 95 °C) nebo využít metody zvané sous vide. Při ní se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou (zdroj: Wikipedie). 

Vaření metodou sous vide v Gorenje BCS798S24X.

 

Gorenje BCS798S24X (24.990 Kč, A+, foto v úvodu) používá, vedle vaření v páře bez nežádoucích kapek vody, také suché teplo a oba postupy jde i kombinovat. Díky klenutému tvaru prostoru má horký vzduch volně a také rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním 360˚ ventilačním systémem dovolit péct s použitím až pěti plechů najednou bez smíchaní vůní a chutí.

Trouba také nabízí plně automatizované pečení s více než 80 recepty, termosondu pro pečení masa a programovací modul ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. O čistotu se stará parní čisticí funkce AquaClean, odvápnění probíhá automaticky.

Šířka spotřebiče je, stejně jako výška 595 mm, kompletní technické parametry najdete u výrobce zde.

Gorenje BCS598S24X (32.990 Kč) nabízí navíc teleskopické pojezdy a profesionální parní příslušenství na pečení.

 

Po zvolení příslušného programu jsou (u obou pečicích trub) průtok a intenzita páry řízeny buď automaticky, nebo můžete množství páry nastavit ručně. Během parního pečení se v pravidelných intervalech spouští spodní topná spirála mající za cíl vysušit kondenzovanou páru na dně, takže by po skončení pečení neměla být v troubě ani kapka.

Gorenje BCS598S24X – ovládání (podobné je i u BCS798S24X). Technické parametry u výrobce.

 

Zásobník na vodu má v obou případech objem 1,3 l a vystačí na 80 minut provozu trouby, což je dostatečné i na dlouhé programy. Vodu navíc můžete v průběhu vaření podle potřeby doplnit, aniž by bylo nutné troubu vypnout. Zásobník najdete na ovládacím panelu, je snadno přístupný a vyjímatelný a nevyžaduje připojení k přívodu vody. Vedle toho jde dát do myčky na nádobí. Zbytková voda, která zůstala v systému parního generátoru, se pak díky čerpadlu vrátí zpět do zásobníku a obávat se nemusíte ani usazenin. Funkce odstraňování vodního kamene pracuje automaticky a trouba vás sama upozorní, že je třeba ji odvápnit. Pak stačí jen přidat speciální roztok a za hodinu je hotovo.

 

Číst 1923 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.