čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

ÚOHS udělil Intergramu pokutu za vybírání poplatků za neobsazené pokoje

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes oznámil, že svým prvostupňovým rozhodnutím ze dne 14. prosince 2020 uložil pokutu přesahující 20 milionů korun. Foto: autor

 

Intergram se dopustil obdobného přestupku, kvůli němuž Úřad před nedávnem pravomocně pokutoval kolektivního správce OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním.

ČTĚTE TAKÉ: OSA zneužila dominantní postavení. Říká ÚOHS…

V tiskové zprávě se píše… „Spolek Intergram se dopustil zneužití svého dominantního postavení tím, že od 1. 1. 2009 do 6. 11. 2014 vyžadoval od poskytovatelů ubytovacích služeb v České republice odměny za užívání práv k předmětům ochrany výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů, aniž by zohlednil obsazenost ubytovacích zařízení. Požadoval tak od provozovatelů ubytovacích zařízení platbu odměn i z neobsazených pokojů, v nichž prokazatelně k užití dotčených práv nemohlo dojít. Intergram tak jednal v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže i článkem 102 Smlouvy o fungování Evropské unie, neboť si na ubytovacích zařízeních vynucoval nepřiměřenou obchodní podmínku.“

Kolektivní správce Intergram je nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů. Za zneužití dominantního postavení mu ÚOHS udělil pokutu ve výši 20.799.000 Kč, přičemž rozhodnutí ještě není pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Číst 1402 krát Naposledy změněno středa, 16 prosinec 2020 11:24

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.