pátek 29 březen 2024
Text Size

Sony uvolnilo informace nejen o vrcholových řadách televizorů Bravia XR z kolekce 2021

Očekávat můžeme jak OLED, tak LCD s plošným podsvícením a rozlišení půjde od Ultra HD (4K) do 8K. Uvedena byla také nová generace obrazového procesoru, v tomto případě tzv. kognitivního, a nová technologie Bravia Core. Foto: Sony

 

Právě zmiňovaný „Cognitive Processor XR“ (prostřednictvím tzv. kognitivních funkcí vnímáme svět, jednáme, reagujeme a zvládáme nejrůznější úkoly) bude u Sony nástupcem současných obrazových procesorů s umělou inteligencí AI, ovšem nástupcem určeným zatím jen pro vrchol nabídky. Ta je dosti rozsáhlá, takže se můžeme těšit na zatím neoznámené cenové relace. V této souvislosti také není jasné uvedení na trh a výrobce v tomto ohledu nic neoznámil. V loňském kovidovém roce se s uvedením kolekce opozdil, což ale udělali všichni výrobci s výjimkou světové jedničky, což je už hezkou řádku let Samsung.

„Cognitive Processor XR“ bude, podle zaslané tiskové zprávy, zabudován do všech nejvyšších modelových řad souhrnně označovaných jako Sony Bravia XR a jejich seznam vidíte níže. Možná ještě důležitějším oznámením je systém Bravia Core vyvinutý společně se Sony Pictures Entertainment. Ten je založen na technologii zvané Pure Stream, dovolující streamování videa  rychlostí až 80 Mb/s, což je v podstatě čtyřnásobek toho, čím se v „ne-kovidové“ době pyšnily některé streamovací služby pracující s rozlišením 4K a HDR (dnes jsou rychlosti obecně vzato nižší).

Na závěr zprávy se výrobce ještě krátce zmiňuje o základních řadách bez kognitivního procesoru. Konkrétně o W800, X81J a X85J.

ČTĚTE TAKÉ: Samsung představil nové televizory pro rok 2021

„Sony Cognitive Processor XR“ najdete v následujících televizorech Bravia XR 2021…

  • A80J a A90J Master Series (OLED),
  • X90J a X95J (LCD, plošné podsvícení) a
  • Z9J Master Series (LCD, plošné podsvícení).
Modelové řady televizorů Sony pro sezónu 2020/21 patřící do skupiny Sony Bravia XR.

 

ČTĚTE TAKÉ: LG 2021 - televizor QNED MiniLED, aneb LCD se zcela novým podsvícením

Operačním systémem je u všech televizorů Android TV, přičemž verze nebyla oznámena. Zvuk obstarává buď přímo povrch obrazovky (vyšší řady), nebo jsou reproduktory tradičně zabudovány do panelu.

Podrobnější informace o vrcholových modelech jsem připravil pro Televizní web

Základní model celé nabídky, Sony W800 s rozlišením HD a úhlopříčkou 81 cm.

 

Další představené modelové řady už bez kognitivního procesoru XR

  • Sony W800: 81 cm (32"), LCD, rozlišení HD (zřejmě HD Ready) i zde Android TV.
  • Sony X81J: úhlopříčky 109 cm (43"), 127 cm (50"), 140 cm (55") a 165 cm (65"), rozlišení Ultra HD (4K), HDMI 2.1 (eARC), Dolby Vision i Dolby Atmos, spolupráce s asistenty Alexa a Google Assistant (vše bez češtiny a slovenštiny), obrazový procesor X1 (loni použitý od řady XH80 výše; cca 15.000 Kč). Schopnost kalibrace na dané prostředí pro obraz i zvuk.
  • Sony X85J: stejné úhlopříčky jako X81J plus 191 cm (75") a 216 cm (85"), Ultra HD (4K). Jinak totéž, ale obrazovka už s frekvencí 100 Hz a rozšířené HDMI 2.1 (mj. VRR – po aktualizaci).
Sony 65X85J stejně, jako některé další řady dovolují montáž nožiček podstavce několikero způsoby. Tady vidíte provedení na malou skříňku.
Číst 1709 krát Naposledy změněno pondělí, 11 leden 2021 05:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.