sobota 27 duben 2024
Text Size

Něco málo filmových dloubnutí: Vědma, Nadace 2, Kolo času

Od skvělého počinu k mrzkému spektáklu, od amerického paskvilu k českému pokusu o fantasy (rozhodně fandím!). Ilustrace: archiv autora

Dnes vám nabídnu jednu českou věc, jedno zajímavé zpracování „tlustých fantasy bichlí“ a jedno naprosto zvrácené přepracování amerického klasika sci-fi, klasika nejklasičtějšího. Stejně, jako jiné věci z poslední doby jde toto zpracování do kytek díky aroganci, ignoranci a kampani „já cosi taky…“

 

Vědma: skvělý počin, ale ta realizace…

Buď zmatený scénář, nebo někdo nedohlédnul za danou realitu a byl poněkud nesystémový. Klára se tak někdy vrátila z jiné časové linie, jindy zase z jiné dimenze a chyb a chybek je tu celá řada.

Tím největším problémem je ale za mě to, v čem jsem se při sledování tohoto jistě pozoruhodného počinu (to myslím vážně) utvrzoval s každým dílem znovu a znovu: herci svým rolím prostě nevěří.

Alespoň značná část těch stěžejních, a to je jednoduše konec.

Hodnocení (jako ve škole): 3-

 

Nadace podruhé: opět děs, běs a pouze spektákl (spousta peněz na realizaci)

Předělat klasika může opravdu jen opovržení hodný barbar, ignorant nebo Američan (nebo všechno dohromady). Barbaři (ti skuteční) jsou stále stejní. Neschopní vytvořit něco vlastního a životaschopného.

Asimov se ze zfilmované Nadace (Foundation) musí obracet v hrobě. Dvojka tak pokračuje v duchu jedničky, jinak už to ostatně udělat ani nešlo.

Ať žije Salvor Hardin s prsama, ať žije oužasná Apple TV+!

Hodnocení:  4- (půlka je za ten spektákl)

 

Kolo času: musel jsem si zvyknout, ale nakonec…

Dost dlouho mi trvalo než jsem tento příběh v seriálové podobě pochopil, což možná bude tím, že jsem četl knihy. Ano, ty šílené „bichle…“

Nakonec jsem ale dospěl k tomu, že v tomto případě upřímně obdivuju lidi, kteří ho převedli do seriálové podoby, což se mi stalo poprvé.

Kupříkladu u totálně zničené Nadace naopak tvůrce seriálu upřímně nenávidím, ale to jsou útlounké knihy nehledě na to, že v tomto případě může něco takového udělat jen naprostý ignorant! Dodám, že americký, což je místní specifikum…

Tak vám nevím, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že Kolo času řadím, v případě druhé řady, mezi ty docela povedené.

Hodnocení:  2- (druhá řada)

 

Číst 397 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.