sobota 27 duben 2024
Text Size

Víte co je to oPET? Nový český materiál z plastových odpadků z oceánu

Vymyslela ho a realizovala česká firma 3DDen a je také první, která ho pro svůj 3D tisk využívá. Foto: 3DDen

Informoval jsem vás o něm už před časem (odkaz níže), ale ještě bez názvu „oPET“ a dalších podrobností. Už je víme…

V zaslané tiskové zprávě se píše, že… „Absolutní objem plastu, který se dostane do oceánu je ohromující – přibližně 1 milion tun ročně.“ Materiál oPET má nahradit nový, tzv. panenský plast, a to dokonce prý bez ztráty kvality. Startup 3DDen ho následně používá pro 3D tisk na tiskárnách vlastní výroby a vznikají tak nejrůznější hračky, USB klíčenky, nabíječky, stavebnice či dokonce nábytek, což je vidět na odkazu níže.

K TÉMATU:

A jak tento český materiál vlastně vzniká? Společnost 3DDen propojila několik neziskových organizací a na počátku je sběr plastového odpadu rybáři v Indickém oceánu. Poté se plast třídí a čistí a připravuje k dalšímu zpracování. Následně je transportován do České republiky, kde je zpracován do formy speciálního vlákna určeného pro 3D tisk.

Primárním cílem je pak přeměnit plasty z oceánu na udržitelné produkty. Honza Hřebabecký z 3DDen k tomu připojuje, že „…dosáhli až 80% snížení emisí CO2 ve srovnání s tradiční výrobou plastů…“ A důležité je i to, že cena má být nižší, než je cena nového filamentu z plastu z prvovýroby.

 

Číst 266 krát Naposledy změněno středa, 28 únor 2024 13:51

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.