úterý 23 duben 2024
Text Size

Sága Středozemě je na HBO GO pouze poloviční

HBO Europe sice uvedlo díly v prodloužené verzi, ale jednak pouze některé a jednak bez prostorového zvuku. A to zkrátka není ono! Foto: archiv autora

Uvést prodloužené verze je jistě vhodný počin, z valné většiny jsou totiž lepší. Návrat krále je pak lepší nesrovnatelně a standardní verze ztrácí značnou část svého kouzla. Tu tady ale bohužel nenajdete. Prodloužené verze se totiž týkají jen a pouze Hobita, a to je povětšinou nuda.

Navíc HBO tak nějak zapomnělo ságu seřadit na což zpravidla dbá. Ostatně mohlo to udělat stejně, jako u nějaké minisérie či seriálu. Díly na sebe mohly dokonce automaticky navazovat. Takhle, zejména u nepříliš dobře zpracovaného Hobita, potřebujete nejprve někde jinde zjistit, jak to vlastně celé jde po sobě (mimochodem tohle musíte udělat i u seriálu, protože chybí celkový počet dílů!).

Tyto věci bohužel HBO dlouhodobě podceňuje.

V případě seřazení, resp. zjištění stopáže, jsem využil csfd.cz, takže…

  • Hobit: Neočekávaná cesta (2012) – běžná verze 169 min., prodloužená 182 min. (SE)
  • Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) – běžná verze 161 min., prodloužená  186 min. (SE)
  • Hobit: Bitva pěti armád (2014) – běžná verze 144 min., prodloužená 164 min. (SE)

Mimochodem doporučuji ještě (možná před tím vším) zhlédnout animovaný česko-americký snímek Hobit (1966) v režii Adolf Borna a Gene Deitcha. Ten ostatně mohlo HBO zařadit taktéž. Výborně to ostatně před nedávnem udělalo s Jamesem Bondem…

Pak už následují…

  • Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) – běžná verze 172 min., prodloužená 208 min. (SE), prodloužená 228 min. (Director's cut)
  • Pán prstenů: Dvě věže (2002) – běžná verze 172 min., prodloužená 223 min. (SE)
  • Pán prstenů: Návrat krále (2003) – běžná verze 201 min., prodloužená 263 min. (SE), alternativní 193 min.

Vedle těchto známých hraných verzí jsem ještě narazil na animovaný snímek Pán prstenů z roku 1978 (režie Ralph Bakshi).

 

Číst 2467 krát Naposledy změněno pondělí, 19 duben 2021 13:00

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.