čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Tak 4G+ nebo 5G? Je to poněkud zmatečné…

Nedávno jsem testoval hodně rychlý telefon Motorola Moto G 5G plus a tak jsem jezdil po Praze a hledal patřičnou datovou síť. V této fázi to dnes je. A ještě v trochu jiné… Snímek: archiv autora

Pamatujete na starý vtip o tom, co dělat, abyste si mohli zavolat když používáte mobilní síť Oskar?

„Předně se pečlivě rozhlédněte.“

„Najděte nejbližší kopec a vylezte na něj.“

„Pak zavolejte: ´Kde jsi Oskare?´“

Chtěl jsem vyzkoušet 5G přes zmíněnou Motorolu a tak jsem se podíval na mapu pokrytí O2 (od nich pocházela SIM v zapůjčeném telefonu) a vyrazil z konce světa do milionového městečka ležícího ovšem jen o pár desítek kilometrů dál. Vyzkoušel jsem několik míst, včetně toho přímo u sídla O2, kde má být taktéž signál mobilní datové sítě 5G a všude nic!

Volám na zákaznickou linku a ptám se, jak se má 5G na telefonu zobrazovat a přidám označení konkrétního telefonu. Sladká „paní-slečna Jak vám mohu pomoci?“ odvětila, že se má objevovat… 5G.

Já na to – „tam kde ho máte mít…“ (našinec zapomene, že jde o najatou sílu, která nemá s O2 nejčastěji vůbec nic společného) „to ale ukazuje 4G+?“

„No to je náš nejvyšší tarif…“ a vzápětí se dozvídám, že má rychlé a stabilní spojení (nejrychlejší a nejstabilnější).

Znovu zopakuji otázku „A jak se tedy má 5G na mobilu ukazovat?“

„No musíte tam mít 5G…“

Nakonec jsem to nezjistil ani u Motoroly, ale známý mající mobil od Samsungu s 5G a taktéž kartu od O2, tvrdil, že 5G nikdy na displeji neviděl a vždy tam bylo jen 4G+.

A teď babo raď!

 

Číst 3624 krát Naposledy změněno pondělí, 07 červen 2021 16:02

3 komentáře

  • Odkaz Komentáře Pavel pondělí, 03 říjen 2022 12:22 napsal(a) Pavel

    Mě to zobrazuje také jen 4G+.Mám kartu od O2. Nejvyšší rychlosti stahování jsem dosáhl asi 7,8 MB/s. Tak nevím, jestli je to 5G.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Bhous Herwig pátek, 15 červenec 2022 11:47 napsal(a) Bhous Herwig

    to nevím. mě u O2 tenkrát tvrdili že je to normální. zkuste se jich zeptat nyní. zajimalo by me co povi...

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Assik čtvrtek, 14 červenec 2022 06:16 napsal(a) Assik

    Mám úplně to samé.
    U Vodafone mi alespoň doma svítilo 5G. O2 s vyšším pokrytím a mapou pokrytí, by mělo doma fungovat také ale bohužel nad 4G+ jsem se nedostal. Byl jsem tedy podveden?

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.