pátek 29 březen 2024
Text Size

Domácí aplikace pro televizory: co která značka nabízí nejen pro modely roku 2021

UVNITŘ TABULKA: Pokud ve svém novém „chytrém“ televizoru hodláte využívat i nějaké ty aplikace, měli byste být tak říkajíc „up-to date“. Bohužel řada lidí si stále ještě myslí, že aplikace nepotřebuje, nebo že novináři zbytečně plaší. A že jim třeba pro O2 TV bude stačit zabudovaný webový prohlížeč… Foto: archiv autora

Jaká aplikace, dnes typicky pro IPTV/VoD, tedy internetovou televizi a on-line videotéku, je k dispozici na jakém televizoru, resp. u jaké značky či platformy? Tohle je dnes jednou z klíčových otázek při nákupu nového přijímače. Řada lidí má bohužel stále pocit, že stačí pořídit si nový televizor, spustit na něm webový prohlížeč a připojí se třeba k O2 TV, Skylinku nebo HBO.

Tahle ale svět nefunguje…

Pro každou ze služeb tak potřebujete specializovanou aplikaci, a proto po více než roce (viz Televizní web, duben 2020) aktualizuji přehled na jejímž vzniku se podílejí samotní výrobci. Na základě jejich podkladů totiž vznikla tabulka, kterou si můžete stáhnout za koncem článku v části „Stáhnout přílohy“, a to jak v podobě PDF, tak XLSX.

Pokud vás zajímají charakteristiky jednotlivých video služeb, protože o ty jde u televizorů nejvíce, podívejte se na loňskou verzi přehledu na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

Skylink Live TV.

 

Jak vypadá situace na českém trhu?

U všech televizorů z kolekce 2021 je samozřejmě k dispozici Youtube (u Android TV někdy i Youtube Kids, což je ovšem dětská verze s otazníkem, jak zjistíte při spuštění), dále pak třeba Rakuten TV či Netflix, které v tabulce neuvádím (částečný obsah v češtině). O Netflixu, resp. o jeho přístupu k našemu trhu, si navíc myslím své.

Stream.cz a Pohádky už jako samostatné aplikace nejsou (nebo by být neměly) a jsou součástí Seznam.cz nebo chcete-li Seznam TV, Televize Seznam, atd., atd. (firma by si v tom konečně měla udělat pořádek).

V přehledu také nenajdete naprosto neseriozní Kuki TV (rozhodně nedoporučuji!) a více si na toto téma můžete přečíst v glose „Proč už nikdy nebudu testovat Kuki TV“. A samozřejmě tu nenajdete ani zahraniční aplikace jako například MX Player, Kodi či VLC Player. Ty skutečně nejsou lokální a často ani dobře lokalizované. Viz například problémy VLC s titulky v češtině z lokální počítačové sítě.

SledovaniTV.

 

A teď ke konkrétním značkám televizorů

  • Hisense měl minulý rok v IPTV/VoD aplikace Filmbox Live, Lepší.TV, Seznam TV, Sledování TV a Voyo. Letos je to… Lepší.TV, Seznam TV, Sledování TV, Voyo a jak vidíte, je bez Filmbox Live. Tato aplikace, resp. služba, je sice dlouhodobě problematická (podobně jako Voyo), ale podle oznámení firmy je stažena jen dočasně. Připravuje se totiž její nová verze. Co je horší, výborné aplikace Evropa 2 a Frekvence 1 plus Copak.cz a iDnes byly zcela staženy z provozu.
  • LG, které minulý rok hlásilo, že „v přípravě je O2 TV a Telly“, letos stáhlo Telly a naopak doplnilo Magio. Telly tak už k dispozici je, O2 TV se ale stále nekoná. U O2 nic překvapivého…
  • Panasonic se posledních pár let takovýchto přehledů nezúčastňoval, letos se však povedlo odpovědi (i díky spolupráci s agenturou Native PR – moc děkuji :) získat, což je pochopitelně skvělé! Máme tu ale trochu zapeklitou situaci. Panasonic totiž na evropský trh uvedl i televizory s operačním systémem Android TV a aby toho nebylo málo – a jak vidíte z tabulky – jsou tu i tři aktuálně používané (TV 2021) verze operačního systému „my Home Screen“.
  • Zatímco Philips minulý rok u svého firemního linuxového systému s prostředím Saphi mj. uváděl FilmBox, HBO GO, Lepší.TV, Mall.TV, Skylink Live TV a SledovaniTV, letos je to jen Voyo. Uváděl ale také Copak.cz, Avast či Eset Smart TV Security. Podle mého je to zjevná sázka na Android TV, ale bohužel nevím, jak to bude s Google TV, která se v testu Sony XR-55A90J (externí odkaz, nové okno) naprosto neosvědčila.
  • Samsung společně s aktualizací údajů uvedl, že… „Aplikace z roku 2020 přecházejí všechny i do roku 2021. Nově jsme představili Dramox (CZ/SK) – filmová představení a Antik TV (SK). Jediné k čemu dochází každý rok, je postupně uvolňování nových aplikací pro nový modelový rok TV. K tomu dochází postupně po odladění.“ Jak bylo z dalších údajů vidět, aplikace by měly uvolňovány postupně v průběhu června.
  • Sony na můj dotaz odpovědělo, že „…co do aplikační podpory je situace úplně stejná jako minulý rok, tzn., že se nic nezměnilo a fungují všechny aplikace, a to na všech modelech Google TV stejně, jako tomu bylo i loni u verze Android TV“. Jen by mě zajímalo, zda teď budou, na místo Android TV,  říkat Google TV všude…
  • TCL ve svém e-mailu hovoří přímo o konkrétních modelech televizorů, TCL C728, TCL C825 a TCL C8725. A vyjadřuje se také k O2 TV: „O2 TV jde oficiálně na Slovensku (vydavatelem je O2 Slovakia), ale v ČR kvůli obchodní politice O2 Czech nejde. Prý se objeví 1. 7., ale není to oficiálně potvrzená informace. Kdo je nedočkavý, může využít aplikaci i v ČR pomocí instalace ze souboru APK – návod na Youtube zde (externí odkaz, nové okno).“

 

Číst 5869 krát Naposledy změněno pondělí, 31 květen 2021 11:04

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig středa, 16 červen 2021 09:53 napsal(a) Bohumil Herwig

    Tak tady je odpověď od O2: "...v tuto chvíli nemáme nic nového, co bychom chtěli komunikovat."
    je mi líto, ale více netuším.
    O2 TV je poněkud skoupá

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Milan Novák neděle, 30 květen 2021 16:45 napsal(a) Milan Novák

    Netušíte kdy bude 02 TV i pro jiné značky?

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.