pátek 29 březen 2024
Text Size

Rádio Nedis RDIN2500WT (test): výborný základ do dobrého signálu, teď jen dotáhnout funkce

Kompletně vybavené stolní rádio elegantních tvarů nabídne výkonný stereo zesilovač, spoustu místa pro uložení naladěných stanic a mimo jiné také přehrávání muziky ze síťového serveru (tedy teoreticky). Výbava se sice zdá kompletní, je tu ale, „ale…“ Foto: autor a Atos Elektro

Hodnocení: 75 %

  • pro: výborný zvuk, vysoký výkon zesilovače, výtečná výbava, včetně funkce AMS (VKV), elegantní návrh, kvalitní provedení, dobíjení přes USB i v pohotovostním režimu, regulérní síťový vypínač
  • proti: občasné drobnější potíže s firmwarem, zatím nefunkční přehrávání ze sítě (LAN), tu a tam problémy s připojením k internetu (včetně napojení přes WPS)

Můžete očekávat: Hodně elegantní věcičku (2.960 Kč), která vám bude v domácnosti jen zářit. Stejně jako u dalších uvedených modelů Nedisu, ale budete muset počkat na dotažení firmwaru. Na druhou stranu se to podle mého vyplatí, protože rádio výborně hraje a má vysoký výkon zesilovače s minimálním zkreslením v prakticky celém rozsahu hlasitosti. Tohle je hodně slušný základ a pokud by vše chodilo jak má, ocenění digirevue by rádiu určitě neuniklo.

Rozhlasový přijímač vypadá výborně a skvěle zapadne i do moderního interiéru.

 

ČTĚTE TAKÉ: DAB rádio Nedis RDIN2000WT výborně hraje a má výbornou lokalizaci do češtiny (test, externí odkaz)

Stereo novinka je vybavena jak příjmem analogového VKV/FM, tak digitálního rozhlasu DAB/DAB+ a díky napojení na síť sítí přes Wi-Fi i přehráváním internetových rozhlasových stanic. Vedle toho nabízí neobvykle vysoký počet uložitelných kanálů (minimálně 99) a tohle také jen tak neuvidíte!

Stereo systém dává výkon 2x 12 W, ovšem RMS, širokopásmové reproduktory mají průměr 66 mm (2,6") a vše doplňuje poměrně rozměrný displej (6,1 cm, 2,4") a neméně elegantní dálkový ovladač dodávaný bohužel bez baterií (při té ceně…). Stáhnout si můžete i aplikaci Air Music pro mobil a zkusit řídit přijímač touto cestou.

Při prvním zapnutí se Nedis pouze zeptal, zda chcete připojit k internetu (tu a tam fungovalo i WPS), zbytek, včetně volby jazyka, byl na mě a musel jsem to udělat manuálně z domovského menu v části Nastavení. Je zajímavé, že po uvedení rádia do továrního nastavení už po zapnutí volbu jazyka nabídl, takže zřejmě nějaká chybička.

Ovládání je na horní straně. Jak vidíte, chybí tlačítko Back – Zpět a někdy je to znát.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: výtečně zpracovaný přijímač je vyveden v podobě nízkého „jezevčíka“. Kryty reproduktorů jsou nesnímatelné, plastové, výstup na sluchátka chybí. Rozhraní jsou pouze na zadní straně, ovládání na horní. Celek působí elegantně až moderně a v interiéru se rozhodně neztratí.
  • Tunery a možnosti: kompletní osazení tunery, přepínání buď přes domovské menu nebo tlačítkem vstupů označeným jako Mode. Subjektivně vzato příjem na DAB pod průměrem (vyžaduje silnější signál), další rádio, které jsem měl po ruce na tom bylo o poznání lépe. V případě FM/VKV se příjem zdál být tak říkajíc standardem, nadstandardní je ovšem funkce AMS s automatickým proladěním pásma a zapsáním nalezených stanic do paměti. U internetových kanálů jsem na tom byl zcela stejně, jako u Nedis RDIN2000WT (test, externí odkaz), včetně například chybného zařazení českého Country Rádia mezi TOP 20 na planetě (viz dále). Přehrávání z USB bezproblémové (skladby v kořenovém adresáři, bez češtiny), přehrávání z LAN (DLNA/UPnP) na dané verzi firmwaru nefunkční (zobrazovalo se „prázdno“). Bluetooth i linkový vstup bez problémů s poměrně nízkým tlumením vstupního signálu (záleží od napojeného zařízení).

Domovskou nabídku si můžete v menu nastavení upravit podle svého zatržením vybraných funkcí.

 

  • Další výbava: dvakrát budík, časovač spánku (až 180 min.), ekvalizér s řadou režimů a možností nastavit si vlastní (pouze basy a výšky, bez pásem). Pokud jste připojení k internetu, hodiny nemusíte nastavovat, bez připojení to bylo komplikovanější a někdy prostě nenaběhly ani za desítky minut. Opakovaná změna volby v menu nepomáhala.
  • Ovládání: využít lze tlačítek na přijímači, zmiňované aplikace nebo dálkového ovladače (mířit je třeba přesněji, někdy bylo zapotřebí dalšího zmáčknutí tlačítka). Ovládání je slušné, někdy ale chybí tlačítko Zpět (Back), které většinou zajišťuje šipka vlevo, což se občas potká s nějakou funkcí. Ovládání tudíž tak není konzistentní a někdy prostě skončíte tam, kde nechcete. Tlačítka na přijímači jsou doplněna otočnými, jemně přeskakujícími voliči (hlasitost, pohyb v menu) s OK uprostřed (Mute, Enter).
  • Zvuk a zesilovač: výkon zesilovače je více než dostatečný a v prakticky celém rozsahu hlasitosti s minimálním zkreslením. V případě napojení přes Bluetooth nebo linkový vstup je slyšet vcelku minimální utlumení signálu, nicméně bylo třeba (u zkoušených telefonů Sony Xperia XZ, Android 6.0 a TCL Plex, Android 10) hlasitost vytočit skoro až k 85 %. Podání zvuku bylo vyvážené, a to často včetně basů, středy poněkud méně výrazné. Na svou třídu a cenu je audio nadprůměrné, až výrazně nadprůměrné.
Zadní strana s rozhraními a USB přes které lze i dobíjet (i v pohotovostním režimu přijímače).

 

Jaké je? Výborné, ale trochu dotáhnout potřebuje

Za provozu se přijímač choval o něco jinak než sesterské mono rádio Nedis RDIN2000WT se kterým má zjevně podobný firmware a jsou tu i stejné potíže, včetně ovládacích. RDIN2500WT má oproti němu funkční přehrávání přes rozhraní USB, ale naopak nefunkční při napojení na LAN (hodně zvláštní…). Čeština je tu horší, protože u Nedis RDIN2000WT najdete české znaky dokonce i při přehrávání ze síťového média!

Přijímač by byl, pokud by vše fungovalo, skutečně univerzální. Ovšem na češtinu jsem u něj nenarazil například u souborů přes USB a znaky buď vypadly nebo byly nahrazeny pokrouceninami typu obrácený otazník.

Přes rozhraní USB jsem přehrál zejména MP3, WAV a FLAC v základní podobě, FLAC HD už nikoli. Kompatibilitu přes lokální síť (LAN) potvrdit nemohu, v případě Bluetooth a linkového vstupu pochopitelně závisí na zařízení ze kterého muziku přehráváte.

Rádio Nedis RDIN2500WT je hodně nadějným a výborně hrajícím kouskem, který v okamžiku kdy se dotáhne (čas je – zatím se ještě neprodává), bude jen obtížně hledat konkurenci. Jen pamatujte, že DAB/DAB+ chce dobrý signál, protože příjmové vlastnosti nejsou v tomto ohledu ideální.

Dálkový ovladač si s přijímačem v eleganci nezadá.

 

Tabulka vlastností

 

V balení přijímače dostanete i kabel do linkového vstupu.Stačí jen zastrčit do sluchátkového výstupu mobilu… (pokud ho máte).

 

Číst 3358 krát Naposledy změněno úterý, 20 duben 2021 09:07

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.