pátek 19 duben 2024
Text Size

Budík s bezdrátovou dobíječkou Sencor SDC 7900 Qi (test): hezká věcička nejen pro ty, kteří mají kompatibilní mobil


O kombinaci budíku s rozměrnými hodinami, drátovou a bezdrátovou dobíječkou standardu Qi (co je to) jsme už na digirevue psali. Teď můžete zjistit, jak se chová v praxi a zda stojí za to (jak vidíte, stojí…). Foto: Sencor

 

Hodnocení: 90 %  

  • pro: velmi rozměrné a výtečně viditelné hodiny, navíc zálohované, bezdrátová nabíječka nejrozšířenějšího standardu (QI), zvládá současně jedno zařízení nabíjet přes USB (drát) a druhé bezdrátově, kompletní dodávka (včetně výkonné nabíječky), nastavitelné osvětlení, dobíjení přes pohodové USB-C (!), bezdrátová dobíječka zvládá i mobily s vystouplým modulem fotoaparátu (max. vzdálenost udávána na 8 mm), ale…
  • proti: …při dobíjení svítí modré (?!) světlo, hodiny je nutné nastavit manuálně, blokování tlačítek, tzv. dětský zámek (zejména), se někdy obtížněji otevírá, v PDF příručce nejde vyhledávat

Můžete očekávat: Výbornou záležitost, a to nejen v okamžiku, kdy máte kompatibilní zařízení s bezdrátovým dobíjením Qi. Díky běžnému USB (A) připojíte kabel s jakoukoli koncovkou a nabijete tak opravdu cokoli. Hodiny jsou skvěle viditelné, obě osvětlení (displej i zařízení) výborně upravitelná a i když se s budíkem trochu hůře operuje, odložení buzení tu je. Určitě neměňte dodaný adaptér kompatibilní s Qualcomm QC, nebo to dělejte obezřetně. Některé funkce by pak nepracovaly nebo by zařízení nejelo vůbec (u mě po připojení USB PD).

Osvícení vnitřního „účka“ si můžete nastavit do asi deseti barev.

 

Sencor SDC 7900 Qi (699 Kč) je především elegantní a na první pohled upoutá obřím zobrazením času viditelným na řadu metrů. Bezdrátové dobíjení, což je vidět hned z úvodního snímku. má na starosti horní strana, na zadní můžete ještě připojit klasický USB kabel pro nabíjení nekompatibilních zařízení.  V tomto okamžiku sice modré světlo bliká (s barvou udělali soudruzi z NDR chybu), takže se nedobíjí, ale pokud něco připojíte přes kabel, dobíjen pojede.

Regulace osvětlení je jednak u displeje a jednak uvnitř hodin ve tvaru „U“. Použitý systém bezdrátového dobíjení Qi je stejný, jako ve výborném sterilizátoru Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test) a energií přes něj naplníte například Samsung Galaxy S20.

Qi ale používají například i bezdrátová sluchátka Philips TAT8505 (test), Samsung Galaxy Buds Pro a rovněž extra drahý rozkládací mobil Samsung Z fold2 5G (test). Z jiných zařízení zmiňme třeba Technisat Techniradio 61 IR a seznam kompatibilních věciček najdete na externím odkazu (nové okno).

Mimochodem kdysi (v roce 2015) uměl přes Qi dobíjet i monitor Samsung SE370. Dnes je s tímto systémem kompatibilní přes sedm tisíc výrobků.

Ovládání je dotykové a kombinuje krátký a dlouhý dotyk a dvojité klepnutí prstem.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: rozkročené obrácené „U“ je pogumované ze všech stran. Dole na podstavci jsou kvalitní a překvapivě široké gumy, nahoře gumové pásky vytvářejí záměrný kříž pro položení mobilu a bezdrátové nabíjení. Ovládání je dotykové (někdy bylo zapotřebí být důraznější/trpělivější). Rozhraní (USB a USB-C) jsou na zadní straně. Uvnitř tvaru obráceného „U“ jsou LED s nastavitelnou barvou světla. Jdou ale také zcela vypnout nebo nastavit na svícení jednou barvou (RGB).
  • Dotykové ovládání kombinuje krátký a dlouhý dotyk na příslušná označená místa a je tu i dvojité klepnutí. Dobře je to popsáno v příručce (PDF) ve které se bohužel nedá vyhledávat a je až příliš krátká. Dlouhým dotykem například nastavujete budík, dvojitým klepnutím odstraňujete zajištění proti náhodnému stlačení (dětská pojistka). Samotnou ochranu dělá zařízení automaticky po asi 30 s.
  • Funkce: hodiny (zálohované baterií), dva budíky s opakovaným buzením a odložením buzení libovolným tlačítkem. Dále nabíjení přes USB (max. 1 A) a bezdrátové nabíjení Qi (až 10 W). Podsvícení hodin má několik režimů, udávána také automatika podle denní a noční doby (nenalezena, podsvícení se vždy vypnulo). Osvětlení celého vnitřního profilu „U“: řada barevných režimů plus barvy modelu RGB.
  • Nabíjení: zařízení kompatibilní se standardem Qi stačí ho pouze položit na horní stranu (pokud bliká modrá LED, je nekompatibilní). Jestliže budete dobíjet přes rozhraní USB (klasické „A“), je nutné mít přichystaný kabel; součást dodávky je pouze kabel pro síťový adaptér. Hodláte-li zaměnit dodaný síťový adaptér za jiný, mějte na paměti kompatibilitu! Ten v balení vyhovuje systému Qualcomm QC (Quick Charge) v podobě QC 3.0 a např. dobíječka s USB PD nebyla kompatibilní a zařízení se vůbec nenapájelo.
Pokud váš mobil (typicky) není kompatibilní se zabudovaným bezdrátovým dobíjením, můžete ho nabít přes běžný konektor USB. Stačí si jen nachystat kompatibilní kabel. S výhodou tu uplatníte klidně i miniUSB.

 

Jaká je? Výborná, ale to modré světlo…

Modrou barvou označovat nabíjení není podle mého právě košer. Také slova ze stránky produktu o „prolínání RGB barev“ si nepředstavujte tak, že se barvy nějak automaticky mění mezi sebou. Nikoli! Vedle například bílé, máte možnost barvu manuálně změnit na některou diskrétní z modelu RGB (červená, zelená nebo modrá). Počítejte rovněž s tím, že budíky (jsou tu dva) jsou jednodušší a na styl práce si asi budete muset trochu zvyknout. Nedá se u nich nastavit v podstatě nic, tón byl pouze jeden. Nicméně odklad buzení tu je, a to o pět minut, a libovolným tlačítkem. To ovšem možná bude v praxi znamenat trochu šmátrání…

Hodiny jsou skvěle viditelné klidně i na pět metrů, automatický jas, resp. osvícení displeje v tomto režimu, má podle příručky fungovat podle přednastavené doby (žádné světelné čidlo tu není), ale v mém případě funkce nepracovala a displej na jeden z režimů jednoduše zhasnul, takže šlo o úplné vypnutí osvětlení.

Důležitá je ještě jedna věc. Totiž kompletní dodávka, a to včetně kabelu a poměrně výkonné dobíječky. Když jsem totiž budík vyzkoušel s dobíječkami přes USB-C (USB PD), budík nefungoval, výrobce na to ale také sám upozorňuje. Za mě byla příjemnou vlastností schopnost nabíjet současně dva mobily. Jeden přes Qi (Samsung Galaxy S20), druhý přes kabel; zkoušen jak Samsung S10 Lite (Android 11.0), tak Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Tabulka vlastností

 

Číst 2715 krát Naposledy změněno sobota, 06 srpen 2022 10:06

1 komentář

  • Odkaz Komentáře pavel dvorak čtvrtek, 29 duben 2021 08:47 napsal(a) pavel dvorak

    vypadá to dobře. kde zjistím zda mám kompatibilní mobil?
    dekuji

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.