čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Kombinovaný multimediální přehrávač Mascom MC A101T/C (test) pracuje s Android TV a poradí si s DVB-T2 i se Skylinkem

Jeden z mála set-top boxů kombinovaných s certifikovaným operačním systémem Android TV nabídne stabilní prostředí a řadu lokálních aplikací IPTV/VoD. Je to ale něco za něco! Foto: autor a Atos Elektro

 

Hodnocení: 80 %

  • pro: slušný obraz, vysoká aplikační kompatibilita (některé se však chovaly nestandardně, těžko říci v čem byl problém), předinstalována je řada lokálních aplikací (!), EPG bez zvukových výpadků, výtečné třídění naladěných kanálů, Wi-Fi 5, stabilní prostřední, včetně aplikace DigitalTV, ale…
  • proti: …s trochu nešikovným ovládáním, set-top box je jen do dobrého signálu, dálkový ovladač tak tak dostačuje pro DVB-T2 (nutnost dokoupit něco s klasickým kurzorem), horší instalace DVB-T2 a problémy se zobrazováním skrytých titulků, slabé menu nastavení bez tlačítka na DO, EPG bez rozumného přechodu na další den, nenaznačené přepínání kanálů v tuneru

Můžete očekávat: Za 2.599 Kč dostanete stabilní prostředí, vysokou aplikační kompatibilitu směrem k IPT/VoD (internetová televize, on-line videotéka) a slušný obraz na DVB-T2 i z hůře vysílaných kanálů. Připravte se na poněkud neuspořádané ovládání, náročnější instalaci a dálkový ovladač, který nemá označeny všechny funkce a některé mu zcela chybí. Jako třeba vstup do menu nastavení. DVB-T2 pak berte jen jako doplněk a příliš si od něj neslibujte.

Krabice se k operačnímu systému Android TV moc jasně nevyjadřuje. Účelem zřejmě bylo tlačit aplikace a ty jsou tu vidět zřetelně. Také se je čím chlubit!

 

Klasicky provedená a lehká (150 g) plastová krabička s externím zdrojem a pasivním chlazením jasně říká o co jde – další z kupy set-top boxů s Androidem a DVB-T2. Výjimkou je to, že tady není obvyklý mobilový Android s poměrně nízkou kompatibilitou v okamžiku výstupu na obrazovku televizoru, tady je Android TV! A ten je k tomu přímo určen a najdete ho i v televizorech značek jako Philips, Sony či TCL. Každý z těchto výrobců pak do ovládání vnáší vlastní prvek, resp. vlastní menu nastavení a i tím se od sebe liší. Přehrávání živého TV vysílání je pochopitelně stále jen další aplikací, a to jak se za provozu chová, jaké má EPG, jak se upravují parametry, apod. je to, o co tu kráčí.

Hardware Mascomu je klasika a nic výjimečného tu nenajdete až na to, že zabudováno je tentokráte Wi-Fi 5 pracující i na 5 GHz, což je vítaná změna; stále se objeví přístroje pouze s Wi-Fi 4 a 2,4 GHz, což do zarušeného činžákového prostředí není to pravé ořechové.

Chlazení je opět pasivní, zdroj externí s kulatým konektorem. „Dálka“ je variací na téma Android a dostanete ji bez baterií, což je vzhledem k ceně zvláštní, takže jsem s lítostí musel sáhnout po svých skvělých dobíjecích Vartách.

Domovská nabídka je klasická (vodorovné pruhy s možností jejich úprav a také ikon – většinou), zajímavější je už předinstalovaná aplikační nabídka, kde je spousta lokální věcí.

 

Přijímač sice pracuje s Ultra HD 4K (internet, USB…), ale nikde se jasně neříká, že ho zvládá i na DVB-T2/HEVC, takže to pro jistotu neuvádím. Zkoušení navíc probíhalo pouze na SD a HD stanicích, 4K se u nás momentálně pozemní cestou nešíří. Zkoušeno bylo také zahřívání boxu při dlouhém provozu (šest, sedm hodin) a stabilita prostředí i aplikací.

Za půjčení děkuji společnosti Atos Elektro, přijímač můžete zakoupit zde (externí odkaz, nové okno).

Jak vidíte, dálkový ovladač nemá hned několik tlačítek (mj. EPG) na jaká jste zvyklí ze set-top boxů a televizorů s Android TV. Jiná jsou neoznačená. Jako například vyvolání seznamu naladěných stanic (šipka vlevo).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: ryze plastové provedení, nízké plastové nožičky na spodu by měly být vyšší. Zpracování bezproblémové. Koncepce s externím zdrojem, odvod tepla pasivní. Přijímač se i po mnoha hodinách provozu hřál tak nějak přiměřeně.
  • Tunery, ladění, třídění: to poslední vynikající s možností výběru více kanálů, a to i na přeskáčku. Před laděním DVB-T2 nutno myslet na to, že je třeba spustit aplikaci, vstoupit do nastavení a změnit parametry na Česko. Pak teprve ladit, resp. předělat ladění na automatické. Box vám nijak nepomůže, přednastaveno je Německo a manuální ladění, nápověda zcela chybí, pořadí položek je v menu tuneru nelogické.
  • Ovládání: dvě menu nastavení, jedno samostatné v tuneru, druhé obvyklý Android v nabídce Home. Tlačítko na DO chybí. V menu tuneru neupravíte obraz, problém byl s vypnutím tzv. skrytých titulků v DVB-T2, které se po instalaci na některých kanálech automaticky spustí i když rychlé volby menu tvrdí opak (je nutné jít do tzv. formátování titulků, což je pochopitelně špatně). Dálkový ovladač je bez některých tlačítek, jiné nejsou popsané. Postupnou volbu stanic zajišťuje šipka nahoru/dolů, vyvolání seznamu naladěných kanálů šipka vlevo. OK v tuneru funguje jako Info (ukáže informace o aktuálním pořadu a stanici), a zároveň vyvolá menu s EPG, nastavením, atd.
  • Nahrávání: nezkoušeno, nedovedu si představit, že by si někdo kupoval přijímač s Androidem a pak přes něj nahrával. Nicméně podle výrobce, můžete jeden program nahrávat a druhý (ze stejného multiplexu) sledovat.
EPG je bez nápovědy a také rozumného přechodu na další den. Nabíhá ale rychle, zvuk se většinou vůbec nepřeruší. Potíže mohou být se zobrazením popisku pořadu; nebylo jak přejít na další stránku.

 

  • Obraz a zvuk: Zvuk s převodem Dolby Atmos na Digital Plus, Mascom ovšem uvádí, že na výstupu není audio typu 5.1. Při napojení na plazmu nejvyšší třídy Panasonic VT20 (Full HD) byl obraz výborný i z hůře vysílaných stanic DVB-T2, resamplování a pohybová ostrost na velmi slušné úrovni.
  • Aplikační kompatibilita a zrcadlení obrazovky: To druhé zkoušeno nebylo, zaměřil jsem se především na aplikace a prověření stability chodu a ovládání. Aplikace pro iVysílání (ČT) tu není, HBO GO, Lepší.TV, Pohádky, Skylink Live TV, SledovaniTV, VLC Player, Youtube a Youtube Kids jsou už k dispozici rovnou od výrobce. Všechny pracovaly, občas byl ale problém s ukončením některých z nich (zejména Lepší.TV, částečně i SledovaniTV), Skylink tu a tam (delší pausa, ale někdy i při přehrávání) končil na černé obrazovce. V obou případech ale byla vidět nová verze aplikace na což u mobilového Androidu snad ani nenarazíte. HBO GO, Pohádky a Youtube pracovaly bez problémů. Nejen u Lepší.TV a HBO GO bylo nutné využít „myšový“ kurzor, použita byla bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

 

Vodorovné nabídky v tuneru DVB-T2. Na „Kanály“ najdete i vyvolání EPG, v „Možnosti TV“, „Nastavení“ a dále pak formátu titulků skutečně zakážete tzv. skryté titulky. Hned po instalaci jsou povoleny i když zde rychlá volba „Titulky“ říká opak. „Obraz v obraze“ tu pochopitelně není, to nám jen Google opět maže med kolem…

 

Jde především aplikace, DVB-T2 spíše jako doplněk

Kombinovaný multimediální přehrávače Mascom MC A101T/C je slušný stroj, který ještě potřebuje opravit pár firmwarových chyb, což je snad na cestě. Sladěnost hardwaru se softwarem byla slušná, stabilita chodu výtečná. Oproti běžnému Androidu má navíc nepochybnou výhodu v lepší kompatibilitě s video aplikacemi, které tu jsou často navíc oficiálně (typicky Skylink Live TV).

Opravit chce především samovolné zobrazování DVB titulků po instalaci, úvodní parametry pro ladění a možná by stálo za to zkontrolovat i některé aplikace, resp. jejich nastavení pro spuštění. Jak vidíte, nějaká práce ještě výrobce čeká, ale základ je výborný i když nejspíše budete muset ještě dokoupit polohovací zařízení s klasickým kurzorem, protože jinak některé aplikace nezvládnete, resp. nezvládnete všechny jejich funkce. To ale není nic nového a v tomto světě to platí všude.

S některými věcmi na druhou stranu nic udělat nepůjde (chybějící, případně neoznačená tlačítka na DO), takže bude nutné se s tím smířit. Pamatujte ale – takto vybavených STB na trhu moc není. Důležité je tedy si promyslet, co vlastně chcete a čemu dáváte přednost.

Klasická rozhraní na zadní straně doplňuje, mimo jiné, dvojice USB na boku. Jak je možná vidět, nožičky mohly být vyšší.

 

Tabulka vlastností

Číst 4064 krát Naposledy změněno pondělí, 16 srpen 2021 14:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.