pátek 29 březen 2024
Text Size

Přenosné rádio Gogen DAB 300 N (test) zvládá i věci, které byste nečekali

Jednoduchý „plasťák“, ale co všechno se do něj vešlo! Příjemné pro mnohé budou ale i malé rozměry a zanedbatelná hmotnost. A to ještě nemluvím třeba o skvělé funkci AMS u VKV, kterou abyste pohledali a kterou výrobce poněkud tají! Foto: autor a Gogen

Hodnocení: 90 %  

  • pro: slušný zvukový výkon často s naprosto minimálním zkreslením, funkce AMS u VKV (!), subjektivně vzato lehce nadprůměrně citlivý na příjem VKV i DAB, výborná lokalizace, slušná doba provozu, většinou pohodové ovládání, možná až na…
  • proti: …problematicky umístěnou šipku nahoru, pro někoho to, že výstup na sluchátka je mono

Můžete očekávat: Lehounké rádio skoro kapesních rozměrů s nadstandardně citlivým příjmem analogového i digitálního rozhlasu, dobře čitelným displejem a většinou pohodlným a intuitivním ovládáním. Provedení je sice plastové, ale použitý materiál i zpracování ceně 999 Kč rozhodně odpovídají.

Materiálem je plast, reproduktor je za ním vlevo od dobře čitelného displeje. Otočný knoflík hlasitosti ovšem otočný není – jen „ťuk“ doleva a snížení, nebo „ťuk“ doprava a zvýšení hlasitosti.

 

Gogen DAB 300 N je prvním přijímačem digitálního rozhlasu systému DAB/DAB+, který byl certifikován CRA pro provoz na našich vysílacích sítích. To mimo jiné obnáší i správnou lokalizaci, bezchybný příjem vysílání v použitém standardu a správnou interpretaci textového doprovodu. Více se o tom dozvíte v samostatném článku na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

ČTĚTE TAKÉ: Certifikován první rozhlasový přijímač s promítáním obrázků…

Jak bylo naznačeno, rádio je přenosné – jeho šířka je 150 mm a hmotnost 260 gramů. Na snímcích vidíte poměrně rozměrný, modře podsvícený displej, ovládací tlačítka a jedno rozměrnější s nápisem Volume, což ovšem není otočný knoflík i když to tak vypadá.

Akumulátor najdete na zadní straně a je běžným způsobem nevýměnný. Dobíjení obstarává rozhraní microUSB na pravém boku a USB-C by jistě bylo lepší.

Malá ukázka velmi povedené češtiny… Je v menu i v doprovodných informacích přicházejících s vysíláním.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední bez problémů stejně, jako spasování jednotlivých dílů. Provedení na výšku, bez držadla, nožičky na spodní straně s výrazným plastem (nadstandardní). Rádio nemá tendenci, i když je dosti lehké, přepadávat ani při zcela vytažené a vodorovně umístěné anténě. Reproduktor je za nesnímatelným krytem, rozhraní pouze na pravém boku, ovládání na čelní straně.
  • Tunery a možnosti: VKV/FM s funkcí AMS – automatické proladění pásma a automatické uložení všech nalezených stanic do paměti. Nastavit lze ladění pouze silných nebo všech stanic. DAB/DAB+ s kompletní sadou funkcí, včetně promazání vytvořeného seznamu naladěných kanálů. Citlivost na příjem mírně nadprůměrná u obou tunerů (subjektivně vzato).
  • Další výbava: funkce Spánek (Sleep – usínání při rádiu), dva všestranně nastavitelné budíky s buzením třeba jen v pracovní dny a buď tónem, nebo některou ze stanic VKV/DAB. Nastavení času a datumu u DAB okamžité, jestliže zapnete rádio na VKV vidíte, že nenaběhnou. V menu je přitom volba říkající odkud si rádio má čas a datum brát a vybrat si můžete i volbu pouze FM; v základu nastaveno „Vše“. Tady je třeba mít trpělivost, většinou se čas přes VKV natáhl za nějakých pět, šest minut.
Přes tlačítko Info přepínáte údaje jdoucí s vysíláním, zde konkrétně jde o VKV. Na displeji můžete mít i datum, druh pořadu či frekvenci, u DAB například datový tok, tedy vysílací kvalitu.

 

  • Ovládání: tlačítka (mikrospínače) na předním panelu, „knoflík“ hlasitosti (dvě polohy, mikrospínače v každé z nich) bez OK/Enter. Tlačítka mají někdy zdvojené funkce – krátké stlačení vs. dlouhé stlačení. Tím prvním například přepínáte informace z vysílání, druhým způsobem se dostanete do menu nastavení. Ukládání stanic u obou tunerů stejné a jednoduché; delší podržení Preset, výběr paměťové pozice a potvrzení přes Select.
  • Práce na baterie: na pevno zabudovaný akumulátor, při vypnutém rádiu (ve skutečnosti zřejmě jen jakýsi hlubší pohotovostní režim) se na LCD nezobrazují žádné informace, displej je zcela vypnut. Naběhnutí přijímače do provozu rychlé (asi 6 s). Dobíjení přes dodaný USB kabel a mobilovou dobíječku (není v ceně), počítač nebo power banku. Vyzkoušeno s výbornou Varta Power Bank Fast Energy 15000 (test).
  • Zvuk a zesilovač: výkon je 1 W (RMS), což je na tak malý přijímač více než dostatečné (jde o RMS). Zvuk je někdy až plný (plnější), bez zkreslení nebo s často naprosto minimálním zkreslením i při nejvyšší hlasitosti. Rádio je mono, a to i do sluchátek.
Rozhraní jsou pouze na pravém boku, mikrospínače (ovládací tlačítka) na čele.

 

Hezká práce…

Gogenu se tenhle přenosný mazlík rozhodně povedl. Namítnout bych sice mohl proč dobíjení přes microUSB a nikoli pohodlnější USB-C, nebo proč je tlačítko šipky nahoru tak blízko hlasitosti a možná by se našla ještě další drobnost. Nicméně tyto námitky skutečně vcelku drobnostmi jsou. Největší potíží tak z mého úhlu pohledu zůstávají chybné informace v příručce a na webové stránce produktu. Ty na jednu stranu slibují něco, co tu není (úprava zvuku v menu), na stranou druhou zapomínají na naprosto zásadní funkci AMS u VKV/FM, která představuje další výhodu v porovnání s většinou konkurence nemluvě o tom, že je u přenosného (velmi lehce přenosného…) přijímače klíčová.

Tohle zasluhuje urychlenou úpravu!

A ještě jedna zásadní věc. Byla vidět perfektní lokalizace, ať už v menu nastavení nebo v příchozích informacích jdoucích s vysíláním. Tady je vidět, že certifikace „DAB ověřeno“ (více zde, externí odkaz) má smysl!

 

Tabulka vlastností

 

Číst 3826 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 říjen 2021 17:35

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.