pátek 29 březen 2024
Text Size

Stolní rádio Gogen DAB 700 (test): dobré ovládání i cena/výkon, výrobce jen zatajil skvělé AMS

Na pohled robustní přijímač upoutá výrazným kovovým držadlem, poměrně rozměrným displejem a také dvojicí vystupujících otočných a jemně přeskakujících voličů. Výrobce ale, podobně jako řada dalších, zapomněl na tu nejlepší funkci u VKV. To prostě nepochopíte. Foto: autor a Gogen

Hodnocení: 85 %  

  • pro: poměr cena/výkon, subjektivně vzato citlivý příjem, při přerušení napájení si pamatuje i uložené stanice, AMS u VKV a celkově výborné funkce, včetně nastavení basů a výšek, většinou dobře vymyšlené ovládání, dobíjí externí zařízení i v pohotovostním režimu, výborná lokalizace, ale…
  • proti: …někdy podivná, pro někoho příliš drobné znaky menu, chybí popis AMS (i v manuálu), nepopsáno tlačítko Preset (!), hodil by se síťový vypínač (nutno vytáhnout ze zásuvky)

Můžete očekávat: pár pomalu školáckých opomenutí, ale také výborný poměr cena/výkon, skoro 10 wattů RMS (!) jdoucích ze zesilovače (subjektivně vzato méně) a rozumné zkreslení i při maximálním vytočení hlasitosti. Nepochopitelná je absence popisu u Preset (zde tlačítko „4+“) a přitom místo je. Hodil by se síťový vypínač a oprava nalezených chybek ve firmwaru. Většina vlastností se vám ale bude líbit, včetně skvělé funkce AMS u VKV, která sama proladí pásmo a sama uloží stanice do paměti. A máte to zadarmo! :)

Ještě jednou zdůrazním, že nejde o rádio přenosné, nýbrž stolní, a to i přesto, že kovové držadlo je výraznou dominantou přijímače stejně, jako barevný LCD displej.

Výbava zahrnuje jednak tunery VKV/FM a DAB/DAB+, jednak streamování přes Bluetooth a přehrávání z linkového audio vstupu. Přepínání mezi těmito základními funkcemi najdete na tlačítku Source. Pokud jde o rozhraní USB, to je určeno pouze pro dobíjení napojeného externího zařízení a byl jsem zvědav, zda to funguje i v pohotovostním režimu.

Mezi oznamovanými doplňkovými funkcemi najdete na stránkách výrobce pouze budík, resp. budíky, ve skutečnosti je tu ještě Spánek, kterému překladatel v menu přidělil podivný „překlad“ „Sleep funkce“. Tím hlavním je však ekvalizér s vlastním nastavením, což jen tak neuvidíte. Na danou cenu slušné!

Po připojení rádia k 230 V vidíte rozměrné „00:00“ a čas se neobjevil ani po půl hodině. Nastavil se až po skutečném zapnutí přijímače, kdy se Gogen přepnul na DAB, proladil si pásmo a z dostupných stanic vytvořil obvyklý seznam. Jiná instalace tu není, dlužno ještě říci, že automaticky naběhl do češtiny.

Ovládání je jasné a přehledné, včetně čtyř (tří) tlačítek přímé volby uložených stanic. Je také pouze na přístroji, „dálka“ v ceně není, což je jen dobře.

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh elegantní s poměrně rozměrným LCD, s pevným sklopitelným a kovovým držadlem. Koncepce klasická, dva k posluchači vyzařující širokopásmové reproduktory, bassreflex na zadní straně společně s veškerými rozhraními. Zpracování bez námitek, lokalizace částečná (většinová), čeština jdoucí s vysíláním bez problémů.
  • Tunery a možnosti: příjem se zdál být (subjektivně vzato) nadstandardně citlivý a naladil jsem v místech, kde minimálně u tří čtvrtin přístrojů nenaladím prakticky nic. DAB nabízí standardní možnosti, včetně promazání seznamu naladěných stanic od těch neaktivních (nejjednodušší ale bývá přeladit). VKV ladí po jedné stanici, při delším podržení OK/Enter spustí funkci AMS (uloží u stanic pouze frekvence) o které se ale na webové stránce výrobku a dokonce ani v příručce nic nedozvíte. V menu u VKV nastavíte pouze styl ladění (silné stanice, všechny) a stereo/mono (vynucené). Zdálo se však, že rádio po volbě „pouze silné stanice“ reaguje při ladění stejně, jako na výběr všech stanic.
Písmo menu může být pro někoho hůře čitelné, lokalizace není zcela dotažena a jak vidíte, je tu i čistá angličtina.
  • Další výbava: Spánek (automatické vypnutí po 15-90 min.) a dva budíky s opakováním ve všední dny, či třeba každý den. Možnost buzení tónem nebo z tunerů, lze nastavit i délku trvání a hlasitost. Buzení lze také odložit. „Ekvalizér“ s několika režimy a možností nastavit vlastní (pouze výšky a basy). Zobrazení rozměrných hodin a menšího datumu je ve správném formátu a po zapnutí přijímače naběhlo samo. Pokud rádio nezapnete (je jen připojené k 230 V), hodiny ani datum se nezobrazí. Bluetooth zkoušeno u tří mobilů (tři verze o. s., včetně 6 a 12),  párování vždy bezproblémové. Rozumně hlasitý poslech, nutno ale obě zařízení více vytočit k maximu (cca 85 %), zkreslení vždy příjemně nízké. Napojení přes kabel se chovalo stejně.
  • Ovládání bez dálkového ovladače a pouze na přední straně. Spočívá zejména na levém otočném voliči s OK/Enter uprostřed. Je určen pro manuální ladění a pohyb v menu s kolováním. Volba hlavních funkcí přes tlačítko Source (vedlejších přes menu), ovládání doplňuje Back (Zpět). Výše uložené stanice vyvoláte přes „4+“ (nahrazuje Preset), menu vyvoláte delším podržením Info/Menu. To nabídne drobné a tenké písmo, které zvětšit nelze, možnost výběru mezi barvou pozadí.
Ovládání a výrazné hodiny v pohotovostním režimu.
  • Práce na baterie a 230 V: pouze 230 V, simulovaný výpadek po dobu 10 min. ukázal, že čas na LCD naběhl – po opětném připojení napájení, vypínač tu není – vysloveně za okamžik. Paměťové pozice u VKV i DAB zůstaly zachovány a platilo to i po 30minutách a také po zhruba osmi hodinách. Po uvedení do pohotovostního režimu se objeví výrazné hodiny (viz foto).
  • Zvuk a zesilovač: vysoký výkon se projevuje u VKV a DAB, méně už u Bluetooth, kde je třeba hlasitost více vytočit k maximu na obou zařízeních. Náběh hlasitosti je příjemně pomalý, takže si nastavíte i hodně tichý poslech. Podání audia je solidní, někdy je však cítit kovová mřížka reprosoustavy (skoro nejvyšší hlasitost). Zvukový projev je však stále nad průměrem, vzhledem k ceně.
Na zadní straně vidíte jediná rozhraní rádia – audio vstup, výstup na sluchátka a USB pro dobíjení napojeného zařízení. To funguje i když je přijímač uveden do pohotovostního režimu.

Par chybek ve firmwaru, ale nic zásadního

Zpočátku vše fungovalo, ale postupně se začalo ukazovat, že u DAB i VKV někdy dlouhé zmáčknutí tlačítka přímé volby stanici neuloží, ale napíše, že paměťové místo je prázdné. Jakoby rádio v tento okamžik nerozeznalo krátké stlačení od dlouhého. Stávalo se mi to zejména při ještě nezaplněné pozici. Druhou drobností na kterou jsem narazil, je již zmiňované nereagování na ladění pouze silných stanic. Tady se totiž vždy objevovaly i kanály dosti zašumělé, jakoby volba nepracovala.

A ještě drobnost: rádio zapnete krátkým stlačením Power a vypnete dlouhým. Trochu zmatek a mělo by to být v obou případech stejné. A protože nejsme u přenosného přijímače v pohodě by stačilo krátké stlačení. Pokud ovšem výrobce původně nechtěl udělat opatření proti nenechavým dětským prstíkům. Pak by to ovšem měl dát najevo a sáhnout v obou případech po stlačení s podržením.

Hlavní menu je jednoduché a dá se v něm kolovat jako ve všech ostatních. Paráda!

Tabulka vlastností

Číst 3605 krát Naposledy změněno středa, 23 únor 2022 14:00

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig (za Gogen) sobota, 11 červen 2022 11:44 napsal(a) Bohumil Herwig (za Gogen)

    zpráva od výrobce (můj názor je stejný - problémy jsem neměl):
    "Žádný problém s ukládáním stanic není. Stačí zvolit stanici, kterou chci uložit, dlouze přidržet tlačítko 4+, vybrat číslo předvolby, na kterou chci stanici uložit a potvrdit tlačítkem SELECT."

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře VÁCLAV VESELÝ středa, 08 červen 2022 00:19 napsal(a) VÁCLAV VESELÝ

    ZAKOUPIL JSEM RÁDIO Gogen DAB 700 BTCS,DO PAMĚTI JSEM DOSTAL JEN ČTYŘI STANICE PAK DÁL UŽ TO NEFUNGLUJE.MÁM NÁROK NA VÝMĚNU NEBO NA VRÁCENÍ PENĚZ

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.