pátek 19 duben 2024
Text Size

Myš Logitech Signature M650 (test): tak tohle se nepovedlo

Nová bezdrátová myš má dvě různé velikosti (S/M a L) a návdavkem verzi pro leváky. Její předností má být to, že je „neslyšná“ (ano) a má mít i „praktický design“ (také ano). Hned úvodem je ale znalému našinci zřejmé, že samotné jméno – „Signature“ – naprosto nesedí! Foto: autor a Logitech

 

Hodnocení: 55 %

  • pro: verze pro praváky se výborně drží i v levé ruce, vysloveně tichá tlačítka (kolečko je slyšet je lehce), různé velikosti, včetně verze pro leváky, kvalitní zpracování i materiál, zprovozníte ji (asi) i bez instalace softwaru Logitechu, který je momentálně nehotový
  • proti: vysoká cena a nízká kombinace cena/výkon, příliš lehká (vzhledem k ceně), možné potíže se starší aplikací Logitech Options (pokud ji už používáte, tj. máte jiné zařízení značky), neuvěřitelné instalační martyrium a problematická aplikace Logitech Options+, hodně slabé možnosti nastavení tlačítek

Můžete očekávat: pod Windows 10 momentálně problémy, problémy, problémy. A také drahotu, drahotu a drahotu. Pokud nebudete chtít nastavovat tlačítka (využívat aplikaci Logitechu) a žádnou myš této značky nepoužíváte, nejspíše ji rozchodíte velmi jednoduše tak, že zasunete nový USB adaptér Bolt a myš zapnete. To je ale asi to jediné, co by mohlo klapnout; pokud budete mít štěstí. Po pravdě nikdy jsem netušil, že jedna jediná myš může počítači způsobit tolik problémů. Mimochodem pracovala i pod Windows XP… (samozřejmě bez softwaru).

Myš se sice pod softwarem Logitech Options tvářila že funguje, ale nastavit nic nešlo, včetně základních funkcí tlačítek. A nešla ani vybrat jako prioritní.

 

„Signature“ je u všech výrobců synonymem toho nejvyspělejšího, co dotyčná značka nabízí. V tomto případě je to ale nesmysl. Logitech totiž má podstatně vyspělejší výrobky (moje milované MX…) a tohle rozhodně vrchol není! Můžeme se jen dohadovat, co světoznámého a dlouhodobě výjimečně dobrého výrobce vedlo k použití názvu pro vcelku běžné zboží.

Myš má klasické rolovací kolečko s OK/Enter uprostřed, skutečně neslyšnou dvojici tlačítek a další po stranách. Pod Options+ (zatím pouze betaverze) se daly některé funkce nastavit, ale bylo toho hodně málo! Tlačítka po stranách jsou buď vlevo nebo vpravo podle určení pravák/levák a v tom jediném se myši liší.

ČTĚTE TAKÉ: Logitech MX Master (test): to nejlepší, co si můžete pořídit

Logitech M650 přijde na 1.099 Kč (oficiálně ovšem na 1.249 Kč), část dílů je vyrobena z recyklovaného plastu PCR, což je samozřejmě skvělé! Propojení s počítačem obstará buď malinkatý firemní USB přijímač nové generace, tzv. Bolt (nutný nový ovladač) nebo Bluetooth Low Energy (LE); zkoušena byla pouze první varianta. Software Options se kterým standardně pracuji, protože využívám nedostižnou profesionální myš MX sice s M650 nefungoval, ale daleko horší bylo, že jsem následně zažil skutečné instalační martyrium ke kterému se ještě vrátím. Využít jsem nakonec musel ještě rozpracovaný software Options+ (beta…) a problémy byly nejen s instalací a značné. Bylo také nutno – to už jsem dlouho neviděl – pozastavit funkci antivirového programu na což vás ale Logitech na přebalu nijak neupozorní. Ostatně v balení myši se o skutečné instalaci nedozvíte prakticky nic!

Obě myši se neliší jen barvou. Vlevo vidíte verzi pro praváky, vpravo pro leváky. Provedení se odlišuje pouze postranními tlačítky „na palec“. Protože je ale myš tvarově symetrická, dá se jakákoli ovládat jakoukoli rukou. Pochopitelně s horší dostupností bočních tlačítek.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování a určení: testována velikost L, pro praváky (levá nebyla k dispozici). Poloha všech tlačítek skvělá, design symetrický, pocit v ruce výborný až na značně nízkou hmotnost, která hodně kazí dojem. Myš se v tomto ohledu chová jako levná náhražka za pár korun. Do ruky padne skvěle, zpracování bylo výborné, na spodní straně jsou neoznačená tlačítka. Určena není pro profesionální práci (nedovedu si představit, že bych s ní pracoval osm, deset hodin i když jsem to při zkoušení dělal), ale jako běžný doplněk. Cena velmi vysoká a neodpovídající.
  • Ovládání: základní funkce bez instalace softwaru Logitechu (jakési standardní nastavení) se zdály být bezproblémové (i u Windows XP). Pokud chcete přestavit tlačítka, je třeba jít přes Logitech Options+ (zatím betaverze). Možností ale moc není, takže se to ani nevyplatí. Rychlost kolečka ovlivnit jde, tlačítka jen minimálně, středové OK/Enter upravit nešlo vůbec. Vedle Options+ bylo nutno ještě zvlášť nainstalovat novou komunikaci pro USB adaptér Bolt. V budoucnu má prý být součástí Options+.
Testovaná myš pro praváky z boku. Funkce pro tlačítka ovlivníte jen minimálně a oproti mé Logitech MX staré nějakých sedm let je to skutečně jen slaboučký odvar!

 

  • Bezdrátové propojení a doba provozu: to druhé díky krátkodobému testu neodhadnutelné, výrobce hovoří o „výdrži při běžném provozu až dva roky, v případě použití Bluetooth o asi 20 měsících“. Připojení buď přes Bluetooth (LE) nebo nový bezdrátový USB adaptér Logitech Bolt. Tlačítko propojení (opět neoznačené) na spodní straně myši. Komunikace přes Bolt, po instalaci samostatného ovladače, už spolehlivá. V softwaru Options+ zatím není.
  • Údržba: plast kvalitní, boční zdrsnění na omak velmi příjemné. Spodní strana hladká až na čidlo, rozměrné nízké gumy apod. Vše stačí očistit prachovkou nebo nějakým hadříkem. Nebo jednoduše vysát…
  • Aplikace: nutnost instalace softwaru Logitech Options+ a také samostatného ovladače adaptéru Logitech Bolt. Se stávajícím Logitech Options myš nejela i když ji sw viděl (foto výše). Nastavení tlačítek možné v minimu funkcích, popis instalace na dodaném balení myši částečná. Doporučuji zcela odinstalovat původní software Options a vypnout na čas antivirový program. Pak máte naději. Veďte v patrnosti, že Options+ je stále v betaverzi, značná část testu byla provedena po jeho odstranění. Test tak probíhal pouze s ovladačem pro Bolt. Funkce myši následně bezproblémová, pouze se ztratila možnost nastavení tlačítek. To je ale v tomto případě stejně jedno, protože volby jsou minimální.
Možností nastavení v Logitech Options+ moc není (na snímku jen některé).

 

To jako fakt?

S myší pracuji většinou bez podložky, a to už léta; od té doby, co to umožňují. Logitech MX s tím ostatně nikdy žádný problém neměla, ať jsem byl na jakémkoli povrchu (pokud si dobře vzpomínám). U M650 jsem většinou také fungoval přímo na dřevěném stole (dýha), vyzkoušel jsem ale i kov, plastový obal na dokumenty, papír a sklo. Až na to poslední, vše bylo v pohodě. Na skleněném stole se chvíli zdálo, že myš funguje, ale postupně začala být víc a víc rozhozená a po chvíli se s ní nedalo pracovat. Mimochodem, a jen tak pro srandu králíkům :), jsem ji připojil k notebooku s Windows XP, který mám čistě za účelem Age of Empires 2, což je jediná hra, kterou už roky hraji. Notebook pochopitelně není připojen k internetu, myš se bez problémů – i přes nový adaptér Bolt – chytla a fungovala.

Zajímavé!

Jak vidíte, povrch není problém, problém je instalace, resp. pokusy o ni, což bylo opravdové martyrium a přitom jde o prostou myš. Nakonec jsem musel, pro instalaci betaverze Options+ na plně aktuálních Windows 10, počítač vyčistit od všeho se značkou Logitech a také pozastavit antivirový program. Vše se zprovoznilo, vyzkoušel jsem i nastavení tlačítek (nula, nula, nic), ale když jsem posléze ještě pro jistotu restartoval, dočkal jsem se dalšího překvapení. Software Logitech Options+ totiž zcela rozhodil mou letitou, ale stále výborně pracující klávesnici Logitech Cordless Desktop Pro. Když jsem ji chtěl přidat mezi zařízení v Options+ bylo tu další překvapení. Software ji totiž vůbec neobjevil a hlásil, že bezdrátová komunikace Logitech napojená přes rozhraní USB není přítomna. Tak se totiž připojovala a jde o malou samostatnou jednotku.

Tak tohle se opravdu nepovedlo. To, co ale vůbec nedokážu pochopit je to, proč tak seriozní firma jako Logitech vypouští něco tak nehotového a nedodělaného.

Počítač můžete mít luxusní i monitor můžete mít luxusní, ale když vám klávesnice místo „potěš“ napíše třeba „s,xě=“ je vám to houby platné.

 

Tabulka vlastností

Číst 1525 krát Naposledy změněno čtvrtek, 03 březen 2022 11:31

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.