pátek 19 duben 2024
Text Size

Zvuková lišta TCL TS8132 (TCL Alto 8e, test) nabídne dobrý zvuk, ale také komplikované Bluetooth

Hodně zajímavá záležitost ve zhruba cenové střední třídě mě upoutala natolik, že jsem s radostí přijal nabídku na její vyzkoušení. V označení sice trochu panuje zmatek (vidíte výše), ale to by nemělo zabránit tomu, abyste jí věnovali pozornost. Ostatně dobré audio přežije televizor klidně i několikrát. Foto: autor a TCL

Hodnocení: 75 % 

  • pro: slušně hraje, cena/výkon (vzhledem k současné ceně), většinou pohodlné ovládání, ale…
  • proti: …zbytečně komplikovaně vyvolatelný noční režim, náročná instalace Wi-Fi (pouze přes dodatečnou aplikaci), chybí linkový audio vstup, problematicky dělané Bluetooth (někdy funkční, jindy ne), slabá příručka

Můžete očekávat: dobře hrající zvukovou lištu za dobrou cenu s jednoduše připojitelným bezdrátovým subwooferem. Pro základní funkce, včetně regulace výšek a basů, je ovládání výborné, instalovat Wi-Fi je ale za trest. Potíže jsem měl i s Bluetooth, které je dělané hodně komplikovaně, ale mohl to být problém kusu. Těžko říci.

Detail zvukové lišty. Přední kryt je nesnímatelný. Škoda, protože „nahota“ jako z vyšší třídy by jí slušela.

 

Jsme v jakési střední cenové třídě což představuje 10.000 Kč (konkrétně zde 8.490 Kč, v průběhu testu zlevněno na 6.890 Kč) a těšit se můžete na bezdrátový subwoofer, ovládání na liště plus dálkový ovladač, pěti segmentový displej (dosti jednoduchý) a řadu reproduktorů, včetně dvou speciálně pro Dolby Atmos. A také na audio systém typu 3.1.2, tedy šestikanálový, a funkci HDMI Pass Thru pro průchozí signál ve 4K a Dolby Vision. Příznivci DTS ať ale raději dál nečtou. Konkurence Dolby tu podporována není.

Před případným nákupem je třeba si ještě uvědomit, že tato zvuková lišta není rozšiřitelná o další reproduktory (někteří to možná čekají), čemuž se v této cenové relaci divit nelze. Promyslete si také, jak budete zvukovou lištu připojovat k televizoru (nebo k zařízení pro které ji pořizujete) a teď mluvím zcela obecně. Chápu, že většina lidí to chce mít jednoduché a chce prostě zmáčknout na ovladači televizoru tlačítko zapnutí a ono jim vše najede, včetně externího audia. Inu, pokud to chcete takto, záleží hodně na vašem televizoru, konkrétní postup nemá smysl rozebírat a podívejte se na to, co vlastně v TV máte (HDMI, HDMI ARC, HDMI eARC, HDMI-CEC). A také si vyzkoušejte, jak je to vlastně funkční, a to zejména u společného ovládání HDMI (CEC), kde zásadně záleží na kompatibilitě obou zařízení. Obecně vzato, to ale stejně moc nefunguje, takže na to nespoléhejte. Tahle technologie je k ničemu už od svého vzniku.

Já beru zvukovou lištu jako audio systém, a ten má být připojen přes klasické digitální audio rozhraní, tedy koaxiální nebo v tomto případě optické, což jsem také udělal a takto jsem lištu TCL i zkoušel. Naštěstí tu je, pokud by nebylo, ani bych ji netestoval, protože v této oblasti si můžete pořídit cokoli a za test to v drtivé většině případů vůbec nestojí (a ani za nákup, pokud tedy chcete něco k TV).

Co se týká HDMI, to vám fungovat nějak bude vždy, ale jak bylo řečeno, konkrétní vlastnosti záleží na tom, jakou verzi v televizoru máte a celé je to až překomplikované. Je to prostě o nákupu, vyzkoušení a případně vrácení. Nebo ještě lépe o důkladném prověření HDMI ve vaší TV.

Bluetooth bylo největším problémem zvukové lišty TCL, ale možná je to o kusu. Jak sami vidíte, jednou se objevovala dvě zařízení, jindy tři navíc některé volby psaly, že funguje pouze přes aplikaci. Snímek je ze Sony XZ, platilo to ale i u TCL Flex a Samsung S20 FE. Ten byl také jediný, který se přes Bluetooth povedlo napojit.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh klasický, repro směrem k posluchači plus dvojice vyzařující vzhůru pro Dolby Atmos). Subwoofer bezdrátový s reproduktorem do podlahy, připojení bylo prakticky vždy automatické (vlastní přenos). Zvuková lišta typu 3.1.2 (levý, pravý a centrální reproduktor plus basák plus repro pro Atmos), kryt textilní, nesnímatelný. Základní ovládání (mikrospínače) na horní straně, čelní displej s rotujícím označením. Rozhraní na straně zadní, na spodu rozměrné a bytelné gumy. Zpracování výborné, bez námitek.
  • Propojení se zařízením: dvojí, buď přes HDMI nebo přes digitální optický audio výstup. V případě HDMI možnost tzv. průchozího propojení (nezkoušeno). Připojení přes Bluetooth zkoušeno se Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Napojit se na TCL povedlo pouze u Samsungu a po několika pokusech. Lišta vždy vyžadovala speciální párovací režim (proč?). Napojení subwooferu (vlastní systém) bezproblémové a často zcela automatické (zkoušeno několikrát) bez nutnosti párovat směrem od něj. K Wi-Fi se povedlo připojit přes aplikaci Google Home, běžným způsobem to nejde.
  • Ovládání: na liště (On/Off, vstupy, Bluetooth, hlasitost) plus dálkový ovladač. Rozložení výborné, tlačítek málo a bohužel bez vlastního pro tzv. Noční režim a pro připojení přes Wi-Fi. Ta prý sice umí streamovat muziku i ze serveru (neodhaleno), ale pouze s aplikací v mobilu. Pak má pracovat à la síťový audio přehrávač (nepovedlo se zrealizovat). Základní ovládání pohodlné. Dodatečné funkce, komplikované.
Google Home potřebujete pro připojení lišty na Wi-Fi. Jedinou následnou výhodou je, že můžete využít přehrávání přes Chromecast.

 

  • Zesilovač, osazení reproduktory: podle informací TCL jich je 8 (kryt nesnímatelný) a jde o… 2x levý kanál, 2x pravý kanál, 1x střed (centr), 2x pro Dolby Atmos (vyzařují vzhůru), 1x basový v externím subwooferu (průměr 13,4 cm, vyzařování do podlahy). Rozložení výkonu zesilovače nezjištěno (neudává se) stejně, jako například zkreslení či jiné parametry zesilovače.
  • Další vlastnosti: bez klasického ekvalizéru, samostatné nastavení basů a výšek. Tři přednastavené a snadno vyvolatelné zvukové režimy Movie, Music a TV, podstatně hůře vyvolatelný (a zrušitelný) „Noční režim“ (Night). Ten utlumí dynamiku poslechu v noci (méně problémů se sousedy), ale dělá to tvrdě a nekompromisně. Současné ceně to asi odpovídá (nemám zkušenosti). Při přehrávání přes USB se na displeji neobjevuje nic než jakési číslo (pořadí skladby to není, protože se v jejím průběhu měnilo) a jakási stopáž, ale opět to není stopáž, protože se počítá od „00“ do „60“ a pak se opět začne od počátku (na vině je zjevně omezený displej). Nekoná se ani pohyb po adresářové struktuře, nevidíte názvy skladeb, apod. Lišta si zjevně jen vytvoří (přes všechny adresáře) vlastní seznam muziky z média a začne ji přehrávat, přičemž přeskakuje ty, které neumí.
  • Zvuk často plný, výrazný a dobře reagující na různé formy, včetně televizního vysílání, muziky, filmu nebo signálu jdoucího z VoD či internetového rozhlasu. Basy někdy až příliš neladné s nutností utlumení, což vyžadovalo častější zásah. Výšky nastavitelné pohodověji pro většinu produkce, občas drnčivé. Zkreslení vždy minimální. Ukázkové snímky s Dolby Atmos přehrány velmi dobře.
Připojení k Wi-Fi následně dovolí využít v liště zabudovaný Chromecast. Můžete tak posílat muziku z mobilu přímo na ní a obejít málo funkční Bluetooth. Tady vidíte hudbu jdoucí z Youtube.

 

Škoda Bluetooth a komplikované Wi-Fi, pro běžné věci velmi dobrá

Zvuková lišta je pro ty, kteří vědí, co chtějí. Vědí, že chtějí mít snadné zapojení a nejsou na nějaké dodatečné kabely, či vedení. Vědí, že jim nevadí samostatný ovladač k liště (možná tiše doufají, že s televizorem alespoň klapne současné zapnutí/vypnutí) a podle mého také nejspíše vědí, že ji nebudou chtít rozšiřovat i když někteří na to jistě myslí. To si ale musí připlatit! A samozřejmě jim v tomto konkrétním případě nesmí vadit absence DTS a nesmí mít odpor ke Googlu, jako mám já. Tady se bez něj, pokud budou chtít Wi-Fi, bohužel neobejdou, protože napojení na domácí Wi-Fi jinak neuděláte. Je tedy třeba využít aplikaci Google Home, která vám následně zpřístupní streamování přes Wi-Fi a také další funkce nichž nejdůležitější je Chromecast. A ten fungoval výborně. Mimochodem hlasoví asistenti jsou – jako obvykle – k ničemu, protože češtinu stejně neumí. Všude se ale dočtete jak jsou skvělí…

TCL také hovoří o tom, že lišta ve vaší TV vyžaduje, cituji, „podporu HDMI-eARC/ARC a HDMI-CEC“, ale není tomu tak! Hrát bude i přes úplně obyčejné HDMI, navíc je tu optické rozhraní, a to je samozřejmě zdaleka nejlepší. A ještě něco. Po nočním režimu jsem vysloveně pátral a když jsem ho našel, byl jsem z toho dokonale vedle! Je totiž na tlačítku ztlumení jasu displeje (delší podržení) a tohle prostě nepochopím! Nejen že jsem si ho na dálkovém ovladači prakticky nevšiml, ale když jsem ho našel, nechtěl jsem tomu věřit. Je to přece jeden ze základních přednastavených režimů tak proč se nevyvolává jako ostatní?

S Bluetooth je to v tomto ohledu jednodušší. Má samostatné tlačítko, delším podržením se dostanete do párovacího režimu, který byl pro připojení vždy zapotřebí. Škoda komplikací, možná to ale byl jen problém daného kusu.

Tabulka vlastností

Číst 2710 krát Naposledy změněno čtvrtek, 10 březen 2022 18:35

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.