pátek 29 březen 2024
Text Size

Čistička vzduchu Trulife Air Purifier P3 WiFi (test): šikovná věcička i bez aplikace

„Za vzduch čistější zejména v jednom pokoji.“ Tak nějak by se to dalo ve stručnosti vyjádřit. Ovšem nebýt toho, že za prvé…. a za druhé… Ne, vážně: je to opravdu zajímavé zařízení i bez propojení s aplikací v mobilu, které je – a to je dnes naprostý standard – problematické a u mě bylo i neproveditelné. Mimochodem spíše překvapí, když „něco“ s aplikací funguje, jak má. Foto: autor a elem6

Hodnocení: 80 %

  • pro: kvalitní a mnohonásobná filtrace, všechny filtry umístěny do jednoho (snadná výměna), sterilizace i přes UV-C, výborně poslouží i jako noční lampička, skvělá automatická regulace na základě údajů ze senzorů, elegantní design, ale…
  • proti: …špatně zajištěné víko filtru (!), Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, za dne prakticky nečitelný displej s dotykovým ovládáním, nefunkční napojení na Wi-Fi (proč se prostě nepřipojuje přes WPS a nejede i přes 5 GHz?)

Můžete očekávat: rozhodně nijak levnou záležitost (2.990 Kč) a nijak levné filtry (630 Kč) tedy i provozní náklady. Určena je do menší místnosti a nikoli do celého bytu či domu jakkoli malého, a to veďte v patrnosti (pro děti ovšem ideální…). Filtrace je velmi kvalitní a s velmi snadnou výměnou (vše v jednom), vynikající je výkonová automatika navazující na čidla a elegantní a většinou propracovaný je také návrh bohužel s fatální chybou (zjevnou špatnou kontrolou výroby) při zajištění víka. Pokud se něco nezmění (firmware, aplikace) k Wi-Fi se asi nepřipojíte. Víko s filtrem má tendenci se uvolňovat i při prostém nadzvednutí čističky a výrobce může tvrdit co chce. Čistička je ovšem sama o sobě vynikající a plně by si ocenění „digirevue doporučuje“ zasloužila.

 

Elegantní „věžička“ rozhodně upoutá a také dobře zapadne pomalu do jakéhokoli prostředí. Úvodem je však třeba zdůraznit její určení, aby nedošlo k omylu, což se u tohoto segmentu může lehce stát! Jde v podstatě o osobní čističku vzduchu. Určena je do jedné místnosti, která navíc nemůže být nijak velká, a to i na české panelákové poměry. Výkon je udáván na 120 m3/hod. a místnost má mít rozlohu 12-18 m2, což ale v praxi znamenalo tak patnáct. Její vyzkoušení proběhlo v malém jednoprostorovém bytě o padesáti metrech čtverečních, takže to nebylo ideální a muselo docházet k poměrně častému přenášení čističky. I tady ale Air Purifier P3 ukázal, že v něm přece jen něco je a netrvalo dlouho a přizpůsobil se. Jen při „trochu uniklém zápachu při vaření“ (autor se zapomněl u psaní…) to trvalo déle, ale opět s úspěchem! Vezměme to ale nejprve obecněji…

Čističek najdete na domácím trhu mnoho, a to jak s větrákem, tak bez něj. Trulife  větrák používá navíc napojený na čidla s následnou automatickou regulací výkonu a v tomto ohledu nebylo třeba se nic starat. À propos napůl s kamarádem – on ji potřebuje v létě, já v zimě při topení – používáme výtečnou čističku bez větráku pracující s přirozenou cirkulací vzduchu, což má své výhody i nevýhody. Dnes přijde na něco kolem 3.500 Kč a určena je pro až 70 metrů čtverečních. Tady jsme na 2.990 Kč a zcela jiném principu, přičemž řada filtrů je chytře zabudována do jednoho, ale rovněž přijde na nemalé peníze. Moje čistička žádné filtry ovšem nemá, (čistí se aktivní plochy), je nehlučná a je určena pro menší byt či domek (přízemí) jaký mám já.

Jak bylo řečeno, vše má svá pro a proti a sami si musíte rozmyslet, zda její výkon odpovídá její ceně a možnostem. Z mého úhlu pohledu je to trochu málo i když možnosti jsou značné, včetně sterilizace vzduchu přes záření typu UV, což je dnes

Lampa UV navíc pracuje na frekvenci 200-275 nm, takže by měla zahrnovat i nejdůležitější pásmo UV-C (253,7 nm, včetně virů), tedy  to, co je zabudováno do malého zařízení Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test) určeného pro mobily, dálkové ovladače, klíče, apod. Tohle už samozřejmě pro řadu zájemců cenu vyvážit může, navíc se lampa pro UV-C ještě – asi pro jistotu – dodává i samostatně. Výhodou je také to, že výrobce v malém papírovém rychlém návodu (bohužel standardní nikde ke stažení nebyl) jasně uvádí jméno aplikace, což dnes – z nepochopitelných důvodů – vidíte hodně málo! Bohužel je ale také na další údaje skoupí, a to mu ke cti právě neslouží!

À propos aplikace. Ta se jmenuje Tuya Smart a při instalaci vyžaduje účet (bez toho se dnes ani neupr…) a také potvrzení o zaslání registračního kódu. Bohužel na něj čeká asi minutu a vše se tak povedlo až na čtvrtý pokus, protože kód vždy dorazil později. Tohle mi opravdu hlava nebere a takto nemyslně to snad nedělá nikdo. Aplikace sice na pohled vypadá hezky, ale bohužel naprosto zklamala při připojení na domácí Wi-Fi, a to byl telefon násilně přepnut na 2,4 GHz.

Tohle je to nejdůležitější a čistička výborně funguje i bez Wi-Fi.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: návrh propracovaný, všechny filtry v jednom a tudíž s velmi jednoduchou výměnou přes spodní část. Kryjící víko ale velmi špatně zajištěno a mělo tendenci vypadnout i při prostém nadzvednutí čističky (při přenášení bylo nejlepší ho držet). Výborně fungující čidla ovzduší, základní signalizace kvality vzduchu číslem a barvou LED osvětlení (nožní lampička). Napájení přes interní zdroj, pevná šňůra (asi 2 m).
  • Ovládání – výborně pracující dotykový displej na horní straně, ale za běžného denního světla velmi špatně viditelný (někdy vůbec, nutnost zakrytí rukou). Nabízí zapnutí/vypnutí, reset filtru, časovač, manuální či automatické nastavení rychlosti ventilátoru, dětský zámek, zapnutí/vypnutí UV lampy (ionizátor jede stále) a zprovoznění (napojení) Wi-Fi na mobilní aplikaci. Nedlouho po zapnutí čističky se objeví číselný ukazatel kvality vzduchu (viz dále), kterou signalizuje společně s barvou osvětlení LED.
  • Bezdrátové propojení – Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, verze nezjištěna, propojení má zajišťovat aplikace v mobilu. Zprovoznit Wi-Fi se přes veškerou snahu nepodařilo, použit výborný a osvědčený Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde). Nedařilo se to i přesto, že telefon byl přepnut na „pouze 2,4 GHz“ a aplikace byla nainstalována pracovala. Běžný router zkoušen nebyl, žádné oznámení vydáno nebylo a zaslaný videonávod nijak nepomohl. Za vše hovořili komentáře u aplikace na Google Store.

 

Aplikace Tuya Smart: potvrzení práce s Wi-Fi pouze na 2,4 GHz a přidání zařízení. Zkoušena jak volba „Čistička vzduchu (Wi-Fi)“, tak verze s BLE i když tu Bluetooth není.

 

  • Údržba: prakticky žádná, jen otřít prachovkou. Za vypnutého stavu je možné opatrně vysát se sníženým výkonem, informace v příručce. Životnost filtrů udána nebyla (je tu signalizace), výměna je snadná. Spodní víko doporučuji přelepit, tedy pokud s ním na tom budete jako já a bude mít tendenci se neustále uvolňovat.
  • Aplikace: Tuya Smart se na mobil Samsung S20 FE instalovala jednoduše, ale nebylo možné se – přes některou ze zde uvedených čističek – napojit na domácí síť, resp. jak píší v „příručce“ na mobil. Bluetooth podle výrobce k dispozici není i když aplikace psala, že ho chce povolit. Napojení na Wi-Fi buď klapne nebo ne. U mě přes všechnu snahu nejelo, což může být i tím, že v podstatě není nikde rozumně popsáno a vysvětleno (kdyby se použilo WPS, bylo by to snadné…).
  • Provoz: zcela pohodový, čističky si netřeba nijak všímat. Výměnu filtru vám oznámí (měla by – nezkoušeno), při znečistění vzduchu si také sama zvýší výkon (pokud je v patřičném režimu), což se může stát klidně i v noci. Pokud o to nemáte zájem, stačí využít časovač (po dané době se vypne) a je tu i noční režim i když u mě znečistění vítězilo, což je podle mého správně, takže následně hlučnější provoz. Občas je dobré udělat visuální kontrolu stavu vzduchu podle následujícího klíče:

1-50 – zelená barva světla – velmi dobrá kvalita,

51-100 – modrá barva světla – dobrá kvalita,

101-150 – žlutá barva světla – špatná kvalita,

151 a více – červená barva – velmi špatná kvalita.

Při výraznějším (nebo hodně vysokém) znečistění se vše vracelo do normálu (u mě pod 10, 15) překvapivě rychle.

Shrnuté základní údaje. Tzv. automatickým čistěním je míněno přepnutí do režimu automatiky větráku v němž si čistička sama reguluje výkon na základě své kontroly ovzduší.

 

Až na Wi-Fi a viditelnost ovládacího displeje…

Trulife Air Purifier P3 WiFi naprosto nereagoval na připojení přes Wi-Fi, o připojení přes tlačítko WPS nikde ani zmínka a lze tak jen zmáčknout tlačítko na dotykovém displeji, které se rozbliká, jakoby navazovalo spojení (ale nic…), nebo Wi-Fi resetovat. Trulife se nepovedlo připojit ani po zprovoznění aplikace a přepnutí mobilu na nucených 2,4 GHz, což je jediná frekvence se kterou pracuje a nutno říci, kterou také vyžaduje, což je samo o sobě naprosto nepochopitelné!

Tím nejdůležitějším, a zároveň obrovskou výhodou, je podle mého kompletní sada filtrů a zejména sterilizace zpracování přes záření UV, včetně UV-C (mj. koronavir). A také to, že všechny filtry jsou umístěny do jednoho, takže vyměňujete pouze ten. Možná se to bude zdát ne zcela úsporné a drahé, což je pravda, ale z praktického hlediska je to zásadní pro drtivou většinu lidí. Věřím, že pokud by to bylo děláno jinak, vyměňovat filtry postupně bude u zařízení tohoto typu dělat málokdo a výsledek může být možná až kontraproduktivní.

Připravte se na to, že data/ovládací prvky na displej nejsou pomalu vidět ani za běžného denního světla a jakmile vysvitlo trochu sluníčka, nebyly vidět vůbec. Výrobce tvrdí, že je vše v pořádku (ve sklepní místnosti s malým okénkem bude…), což je úsměvné, u mě pomáhalo zakrytí displeje rukou, takže jsem alespoň něco přečetl.

Čistička vzduchu je zvláště ve městech – a při současné mizerné kvalitě ovzduší na kterou stát opět nedbá (ke své škodě, pochopitelně) – bohužel potřebnou záležitostí. Tahle je skvěle vybavená a s několika senzory, včetně kvality ovzduší, a hlavně s následným automatickým přizpůsobením filtračního výkonu. Ukazatel znečištění je jasný (pokud ho pochopíte – názorně jsem to raději připojil výše) a jakmile jsem udělal průvan, po chvíli jsem cítil – a slyšel – jak si sama zvýšila výkon. Někdo si stěžuje na slyšitelnost v noci, pokud máte vyčistěno, nebyl to problém, pokud se něco objevilo, většinou jsem se vzbudil (spím ve vedlejší místnosti, čistička byla většinou v asi třiceti metrovém obýváku s kuchyní a předsíní).

A ještě drobnost: výrobce udává, že – cituji: „Zároveň s barevným znázorněním kvality vzduchu senzor přesně detekuje počet částic menších než 2,5 mikrometru (PM2,5) a znázorní je na displeji.“ I to vidíte na úvodní, perexové, fotografii, kde je také rozměrné číslo označující kvalitu ovzduší. Čím více se  blíží nule, tím lepší to je!

Tabulka vlastností

Číst 1687 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 červenec 2022 13:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.