úterý 23 duben 2024
Text Size

Lamax GPS Locator (test): šikovná věcička na dobré cestě

Lokační známky (lokační čipy, lokátory, GPS lokátory – jmen je víc) začínají být populární. Bohužel většina z nich nefunguje jak má, včetně Samsung Galaxy SmartTag, nebo funguje, ale jejich software, jak se dnes populárně říká „aplikace“, nestojí ani za starou belu. Tenhle vypadá podstatně nadějněji i když mouchy ještě má. Vidět je to i na výši mého hodnocení. Foto: autor a Lamax

Hodnocení: 80 %

  • pro: po nákupu můžete okamžitě začít používat (v ceně předplacená SIM), v praxi funkční řešení pro psa (pokud se vejde do obojku), neomezený dosah, nízké měsíční náklady, solidní výdrž (na současnou slabou akumulátorovou technologii), zřetelně viditelné dobíjení s oznámením o ukončení, funkční aplikace s řadou možností, ale…
  • proti: …někdy se chová zvláštně (zejména občasné samovolné přerušování spojení a přepnutí z nastaveného intervalu obnovy polohy na základní minutu, což výrazně snižuje životnost akumulátoru), LED má při dobíjení špatnou barvu (modrá), použity u nás problematické mapy Googlu

Můžete očekávat: Za 1.490 Kč získáte na současnou dobu překvapivě funkční řešení nejen pro vašeho psa, ale třeba i pro kočku (obojek asi bude velký), zavazadlo, dítě, atd. atd. Pokud nezapomenete na dostatečný kredit, pořídíte hlídání „čehosi“ za velmi nízké měsíční náklady. Pamatujte, že dodaný obojek nepostačí pro velkého psa (můj belgický ovčák tak, tak), že můžete použít SIM jakéhokoli operátora a že aplikace ještě není plně dopracována, takže má své mouchy. Pokud by ale byly opraveny chyby, zejména samovolné přepínání na kontrolu po minutě, byla by práce s GPS Locatorem nejspíše skutečně možná ve stylu „připni a zapomeň“. Samozřejmě s pravidelným třeba týdenním dobíjením (pěti dnů jsem dosáhl). Jistá nejistota ještě u mě panuje ohledně výdrže silikonového pouzdra (foto níže) při použití v obojku pro psa. V nijak nízké ceně by mělo být alespoň jedno další, signální barva by se hodila!

Vlevo silikonové pouzdro, vpravo přijímač s červeným tlačítkem SOS, které po převlečení silikonu na lokátor trochu zapadne. Tlačítko slouží i pro zapnutí přístroje, informační LED je pouze modrá.

 

To, co vidíte na perexovém, úvodním, snímku, je přesně ONO (na krku mého chlupatého psa by lokační známka vidět nebyla). „Locator“ má rozměry skoro jako krabička zápalek (52 x 16 x 38 mm – švh), takže jde lehce strčit do kapsy a ani vám ji – se 40g – moc nezatíží. V ceně dostanete jednak obojek pro psa, který taktéž vidíte na úvodním snímku, jednak poutko pro samostatné používání, maličkatý šroubovák na víčko pod kterým je SIM a také předplacenou kartu od T-Mobilu. Použít jde i jiná, ale pamatujte, že nesmí mít PIN a naopak musí mít datový tarif.

Sledování polohy se odehrává přes několik cest, včetně GSM, takže vzdálenost na jakou dokážete v aplikaci na mapě v mobilu najít vašeho zatoulaného psa je v podstatě neomezená (takto jsem lokační známku zkoušel) i když jsou samozřejmě možná i další využití – pro dítě, auto, zavazadlo, kočku, atd., atd. a vlastně mě ještě napadá… kůň. :) 

Druhou výhodou je fakt, že si můžete nastavit dobu aktualizace polohy lokátoru, a to od jedné minuty (udávána výdrž akumulátoru je pak až 1,5 dne) do 60min. (udávaná výdrž až 7 dní). Výrobce doporučuje obnovu po 3 minutách, přičemž výdrž má být v tomto okamžiku až 3 dny.

Provozní doby jsou to slušné až velmi slušné (!), což je další výhoda, a v praxi to zhruba odpovídalo. Výsledek ovlivní zejména to, kolik telefonátů na lokátor provedete (ano, můžete si na něj i zavolat) a jak často budete využívat speciální manuální funkci Live Tracking, která na požádání aktivuje sledování po následující 3 minuty. Takových vychytávek je tu vícero…

Dodaný obojek s připnutým GPS lokátorem. Kvalita slušná, délka asi 44 cm.

 

A jak to funguje v praxi?

Zprovoznění je piplačka. Tu odklepnout tamto, tu pojistit víčko SIM „neviditelným“ šroubkem a fušku dá ho i správně zasunout. Aplikace, kterou máte stáhnout (Android, iOS), je naštěstí v balení jasně označena, což je dnes – světe div se – hodně, ale hodně vzácné i když by se to zdálo naprosto samozřejmé. Navíc byla – v instalační části – udělána prakticky bezchybně až na neoznačené tlačítko zapnutí/vypnutí (zejména na něj), které nese pouze název SOS. V příručce už ho sice naznačeno najdete, tam ale pro změnu zase chybí návod, jak připevnit lokátor na obojek, který máte v ceně. Navíc po zasunutí SIM karty nelze lokační známku přímo na něm vypnout a dělá se to pouze na dálku přes aplikaci. Výrobce to vysvětluje nebezpečím náhodného vypnutí a vcelku bych souhlasil i když to v praxi nejspíše skutečně nehrozí (sichr je sichr…).

Aplikace rozhodně patří k těm lepším, což je dnes velká pochvala! Její menu nabízí řadu funkcí a jednu z nich vidíte na snímku vpravo – můžete si vytvořit vlastní neustále monitorovanou oblast. To je výborné a na zahradě (s případnou dírou v plotě, podhrabáním, apod.) se to hodí. Pokud objekt zónu opustí, jste upozorněni...

 

Vše bylo testováno následovně: můj pes je belgický ovčák, Tervueren, tedy nějaké střední plemeno s výškou v kohoutku asi 60 cm s hmotností kolem 27 kg (další informace na Wikipedii). Využit byl dodaný obojek, který je na takovéhoto psa tak akorát, ale na velké plemeno by už nedostačoval (jeho plně rozvinutá délka byla asi 44 cm). Obojek se provleče dodaným silikonovým pouzdrem do kterého vložíte lokační „známku“. Otázkou nejpodstatnější samozřejmě je to, jak dlouho při neustálém pobíhání psa vydrží (moc bych na to nesázel – možná víte, jak to po čase dopadá s obecní známkou na psa), navíc Tervueren není právě klidné plemeno. Tady může mít design poměrně zásadní problém, ale neříkám, že tomu tak skutečně je a v krátkodobém testu to ani nezjistím.

Dodaná SIM karta byla opatrně vložena do přístroje, víčko přišroubováno a akumulátor dobit. Pak se můžete věnovat instalaci aplikace, což bylo ve spojení s telefonem Samsung Galaxy S20 FE vcelku jednoduché i když to pečlivost rozhodně vyžadovalo.

Aplikace a asi nejdůležitější informace. Nenechte se zmást u nás nepoužívaným výrazem LBS (Location-Based Service – více níže), nejpodstatnější jsou časy obnovy polohy vpravo a následná výdrž akumulátoru.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování, ovládání: celoplastová krabička s případným přetaženým silikonovým pouzdrem za které ji uchytíte na obojek (nebo bez něj použijete poutko). Zpracování bezproblémové, obtížnější montáž víčka karty SIM. K informaci o stavu slouží LED hlásící: zapnuto (chvíli svítí modře), připojování na signál (bliká modře, po připojení zhasne) a dobíjení (trvale svítí modře). Odolnost, krytí, IP67 (co je to), dovoluje používání za skoro všech okolností (více na odkazu), do vody bych s ním ale psa nepouštěl.
  • Ovládání jediným tlačítkem označeným jako SOS, které funguje i pro zapnutí/vypnutí (tyto funkce nejsou naznačeny). Vedle toho je tu Reset a možnost vzdáleného vypnutí přes aplikaci; vypnutí na přístroji není po zasunutí SIM možné (ochrana). Delší podržení tlačítka SOS volá na zadané číslo, před tím slyšíte (na SIM T-Mobilu) hlášení o stavu kreditu. Po přijetí volání je možné komunikovat, GPS Locator má jak mikrofon, tak reproduktor.
  • Bezdrátové propojení: lokalizace se obecně vzato zajišťuje přes služby zvané LBS (Location-Based Service) i když používání této zkratky je spíše matoucí. Zde je využita běžná mobilní síť GSM, resp. i její datová, a vyspělejší, část; udáno je, že potřebujete… „balíček dat okolo 50 MB a počet volných minut dle vlastního uvážení“. Dále se pracuje s GPS a Wi-Fi (bez udání parametrů a druhu). Vzdálenost lokace neomezená, závislá pouze na signálu GSM. Cena měsíčního provozu udána na… „okolo 50 Kč“, více nezkoumáno, záleží na SIM. Možnost volání na GPS Locator plus například vydání hlasového povelu zvířeti (reproduktor i mikrofon). Opačný směr zajištěn přes tlačítko SOS. Informace o poloze máte v aplikaci (měli byste mít – občas se samovolně odpojí).
Vzadu vidíte konektor pro dobíjení (magnetický, propojení jen jedním směrem), vpředu výdech reproduktoru. Povšimněte si víčka pod nímž je SIM a úchytů v silikonovém pouzdře. Těmi provlečete obojek.

 

  • Akumulátor: udáno až 10 dnů provozu (podle nastavení a počtu hovorů), v samotné aplikaci ale uvedeno „až 7 dnů“. Dobíjení běžným USB adaptérem (1 A, 5 V, není v ceně) a dodaným kabelem typu USB (A – běžné) se speciálním magnetickým konektorem na druhé straně (doba kolem 4 hod.). Lokační známku přitom nemusíte vytahovat z pouzdra. LED při dobíjení svítí trvale modře, při zahájení zazní tón, při ukončení pak zhasne. K dispozici automatické upozornění na nízkou kapacitu akumulátoru zprávou v aplikaci.
  • Aplikace Lamax Tracking: české rozhraní, správa až 20 různých lokačních známek, historie 30 dnů, definování vlastní zóny (okruhu) s automatickým upozorněním při překročení. Zdůrazněná ochrana dat – výrobce mluví o tom, že se… „údaje ukládají na naše vlastní servery v srdci Evropy“. Aplikace však využívá Google Mapy, takže je třeba počítat s povolením i pro ně, resp. možným využíváním dat jinde (Google a Facebook solidností právě neprosluly). Aplikace funkční, občas se spojení s GPS Locator samovolně vypnulo a v aplikaci v mobilu to bylo vidět. Poté (někdy/většinou) zase samovolně naběhlo, důvod nezjištěn, a to ani u výrobce. Aplikace se také v dané verzi pravidelně a samovolně přepínala z nastaveného intervalu na ten základní (1 min.), prý by to mělo být odstraněno v další verzi. Na zobrazené mapě někdy údaje o lokaci zabraňují vidět typicky označení ulice a nejdou nijak posunout. Tohle je prý vlastnost a jedinou možností je přepnutí mapy Googlu na jiný režim – na leteckou mapu. Ne vždy to ale v mém případě šlo.
Možná použití…

 

Použitelný? K mému překvapení, ano!

Idea z webu, že lokační známku využijete třeba k hlídání kola je sice poněkud iluzorní (každý by ji hned naše), ale řada dalších možnost je naprosto reálná. Mimochodem šikovná může být i pro malé děti, které ještě nezvládají mobil anebo ho zvládají, ale neustále zapomínají dobíjet, apod. V aplikaci můžete mít naštěstí registrováno více známek.

Některé věci by však určitě opravit chtělo! Modré světlo označující dobíjení? To jako vážně? Samovolné přepínání obnovy polohy (lokátor bez energie nenajdete!)? Cena 1.490 Kč a jedno silikonové pouzdro? U psa podle mého vydrží tak rok, možná méně a pak ho budete hledat, protože tyhle věcičky vždycky odpadnou na tom nejnevhodnějším místě.

Výhrou nejsou ani použité mapy Googlu. Ty u nás nejsou příliš přesné a dokonce ani v případě ulice ve které bydlím. Mimochodem snažil jsem se to Googlu říci několik let a několika způsoby a hádejte jak jsem dopadl (arogance moci je řádově výše než kdysi byla u Microsoftu)? S tím ale pochopitelně Lamax nic nenadělá i když orientace na český mapový podklad by byla vhodnější. Alespoň pro použití v rámci Česka a možná i Evropy.

To, k čemu by se měl, podle mého, Lamax GPS Locator dopracovat by bylo už zmiňované používání ve stylu „připni a zapomeň“. K tomu je ale nutné dotáhnout software a také zamezit samovolnému odpojování od mobilu, resp. od aplikace. V každém případě je to ale i v této fázi hezká věcička a poměrně dost dotažená, což dnes jen tak neuvidíte, včetně zmiňovaných „tagů“ od Samsungu (měl jsem dva a ani jeden nebyl funkční).

Lamax GPS Locator – aplikace v praxi a její chování v průběhu zhruba čtyř dnů. Plus použití funkce Live Tracking.

 

Tabulka vlastností

Číst 1452 krát Naposledy změněno čtvrtek, 28 červenec 2022 13:54

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.