čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Monitor Thomson M24FE52201 (test): kvalitní IPS s výbornou cenou, ale to ovládání

AKTUALIZOVÁNO: Levný monitor, ale s velmi kvalitní obrazovkou LCD (IPS) přichází v jednoduchém provedení s pevným stojanem a bez reproduktorů. Má ale také velmi tenký návrh à la OLED a nebýt dvou výtek, byl by vynikající. Foto: autor a Strong

AKTUALIZOVÁNO, 15:00 hod.: sluchátkový výstup označený (na monitoru) jako Phone, pracoval, při napojení notebooku přes HDMI, jako běžný sluchátkový výstup. Reprosystém tu ale skutečně není.

 

Hodnocení: 75 %

  • pro: parádní poměr cena/výkon, levný a IPS, výborný obraz a kvalitní barvy (z principu panelu dlouhodobě stálé), výborná výbava rozhraními (bez USB-C), prakticky všestranně použitelný, tedy i pro staré počítače, velmi nízká spotřeba, včetně pohotovosti (!)
  • proti: problematické ovládání a menu s velmi nevýrazným a tenkým fontem („neviditelná“ je i vybraná položka), nízký úhel naklopení panelu směrem vzad (vpřed z nepochopitelných důvodů podstatně vyšší)

Můžete očekávat: pevný stojan (nic proti ničemu při dané ceně), naklápění ve zbytečně nízkém úhlu ve směru od vás (horní okraj) umístěné přímo v držáku obrazovky a výborné vybavení vstupy, takže monitor je prakticky všestranně připojitelný. Očekávejte kvalitní obraz, stálé barvy a vysloveně kolibří provedení; panel je totiž z valné části tenký jako OLED. Počítejte ale také s dosti problematickým ovládáním, které zavinila nesystémovost v přístupu a hodně špatně vybraný tenoulinký font. Škoda! Velká škoda!

To je ale profil! Našinec by si až řekl, že místo obrazovky LCD je tu OLED nevyžadující podsvícení.

 

Značka Thomson dokáže překvapit a u nás má stále ještě hodně slušný zvuk. Tady se jí to povedlo skoro na jedničku nebýt dvou věcí, které zmiňuji výše a ke kterým se ještě dostanu.

Monitor s obrazovkou LCD (IPS) je ke koupi ve dvou verzích (jinak parametry stejné): té zapůjčené s úhlopříčkou 24 palců (23,8"), tedy 60,5 cm, a 27" (68,6 cm). Je postaven, nejen co do rozhraní, klasicky, takže tu není USB-C a připojíte se tedy zejména přes HDMI (nové počítače), ale také i z těch starých, resp. hodně starých, a na jednom takovém píšu i já (stále výborné repasované HP). V tomto okamžiku využijete tradiční VGA (D-SUB, PC).

Monitor je levný (3.460 Kč) a především provedení stojanu tomu plně odpovídá. Ten je pevný, náklon obrazovky se provádí přímo ve spojení obou částí. Zespodu jsou na stojanu solidní gumy, nějakých odřenin stolu se ani v této ceně bát nemusíte. V patrnosti ale veďte, že monitor je bez reproduktorů i když výdechy na spodní straně obrazovky jsou a je tu i výstup na sluchátka (ovšem zvláštně označený…).

ČTĚTE TAKÉ: Test podobně koncipovaného monitoru Thomson M27FC12401 (stejné menu, stejný profil)

Jak vidíte na snímku z boku, také profil je hodně zajímavý i když tím nejdůležitějším jsou pochopitelně zmiňovaná rozhraní a tady se nezanedbalo nic stejně, jako u plných pohledových úhlů a dalších základních parametrů, které najdete v tabulce. À propos „výstup na sluchátka“. Na výrobku bylo označeno jako „Phone“ (jde o konektor typu jack, 3,5 mm), v technickém listě pak jako „Headphones“. Když tu ovšem chybí audio systém, tak… Škoda, že jsem to nemohl vyzkoušet při napojení přes HDMI, v době testu s konečnou platností odešel notebook.

Za pozornost ještě stojí zejména spotřeba v pohotovostním režimu udávaná výrobcem na pouhých 0,2 W, ostatně i energetická třída E a spotřeba 18 kWh na 1.000 hod. provozu je výborná!

Rozhraní jsou výborná, „Phone“ by měla být sluchátka, ale reprosystém tu není a přes HDMI jsem monitor tentokráte bohužel vyzkoušet nemohl.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Koncepce vzhledem k ceně klasická tak, jak ji známe z levných LCD monitorů a vlastně i z prvních uvedených. Stojan zcela pevný a neregulovatelný. Směrem k vám (horní strana o 15 st.) nebo vzad (o 5 st.) je displej natočitelný přímo v úchytu obrazovky. Zpracování výborné, montáž bezproblémová a rychlá. Možné potíže pouze se „zamrznutím“ natočitelného úchytu v obrazovce (můj případ) za který tak bylo zapotřebí po smontování prostě „vzít“.
  • Ovládání: jediné na operace velmi citlivé multifunkční joystickové tlačítko s OK/Enter uprostřed je umístěno na zadní straně. V praxi vyžadovalo soustředění (to celý ovládací styl), při mačkání snadno přecházelo do jiné polohy. Ovládací styl svůj, někdy poměrně neuchopitelný i když samotné joystickové tlačítko je výborně dosažitelné pravou rukou a je také osvícené (okrasa…). Menu na obrazovce lokalizované do češtiny, použitý font extrémně tenký a špatně čitelný, zvolený parametr nebyl skoro vidět. Někdy monitor navíc nereagoval na daný povel, typicky na přejetí na další položku v řadě, a operaci tak bylo nutné opakovat.
  • Nejdůležitější rozhraní: všechna umístěna na zadní straně vlevo (bráno samozřejmě od obrazovky) a směrem dozadu, a to včetně napájení (externí zdroj). Rozhraní dostatečně daleko od sebe a tudíž dobře dostupná.
  • Údržba obrazovky: při otírání hlavně pozor na to, že většina panelu má hloubku pouhých 7 mm! Naštěstí je navržena výborně a je také slušně odolná na zkrut. Tady výrobce situaci nepodcenil.
  • Provoz, obraz: To první ovlivňuje, při usazení monitoru do správné polohy (což bude s ohledem na náklon možná problém), zejména občasná nutnost přepnout obrazový režim nebo upravit nějaký parametr. Po celou dobu velmi intenzivního zkoušení (nějakých deset dnů, ale i přes dvanáct, třináct hodin denně) jsem si na ovládací styl a hodně jemný joystick nezvykl, čemuž napomáhala i občasná chybka ve firmwaru (nereagování, přeskočení, atd.). Vždy jsem se na provedení operace musel soustředit a tohle je asi největší výtka. Obraz je však vynikající, doufat můžete, oprávněně, v dlouhodobý provoz za stálých barev. Je tu i výborná automatická úprava parametrů, která po dobu testu držela.
Menu, resp. písmo, je jaké je. Bohužel obdobně komplikovaný je i ovládací styl a také přehnaně citlivě reagující joystickové tlačítko s OK uprostřed. Na ovládání bylo třeba se hodně soustředit, zvyknout si asi bude potíž (mě se to nepovedlo).

 

Výborný obraz, škoda špatného ovládání a nízkého náklonu vzad

Po instalaci bylo standardně nastaveno automatické vypnutí v situaci tzv. bez signálu, ale monitor si nebyl  schopen ohlídat příchozí signál na konektoru VGA (D-SUB), takže pokud ho budete připojovat takto, je třeba automatické vypnutí v menu odstranit, resp. nastavit volbu jako neaktivní. Jinak na tom budete jako autor – více práce a co pár hodin nutnost zmáčknout přímo na monitoru nějaké tlačítko. To znamená joystick…

Tady asi už při prvním sáhnutí uvidíte, jak vám sedí a troufnu si říci, že moc nebude. Menu bylo stejně nevyzpytatelné, jako joystick. Někdy totiž nereagovalo, jindy jsem zjistil, že jsem volbu přehlédl a přejel jinam. Hodně záleželo i na osvětlení místnosti a tohle je uděláno hodně špatně i když aktualizace by to měla snadno napravit stejně, jako místy zvláštní ovládací styl, který měl být intuitivnější, průhlednější a také spolehlivější. Navíc je přece jednoduché ho navrhnout (a zkontrolovat si font), takže vůbec nechápu, jak se mohlo někomu povést přijít s něčím takovým a jinému to odsouhlasit! Tohle se přece nemůže líbit nikomu!

Tedy myslím…

Až ho budete mít doma (kupujte tam, kde ho můžete bez udání důvodu vrátit), na tohle se zaměřte a pokud zjistíte, že jste na tom lépe než já, nebo vám to nevadí, bude tenhle Strong výbornou koupí!

Úchyt pevného stojanu v obrazovce.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 951 krát Naposledy změněno středa, 05 říjen 2022 14:51

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.