čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Ústní sprcha TrueLife AquaFloss Compact C300 (test): flexibilní kvalitka, ale pozor na náhodné zapnutí

Kompaktní a poměrně lehce přenosná sprška typu vše v jednom se kterou si vystačíte bez čehokoli dalšího. Tedy s výjimkou nutného doplnění o ústní nástavec, trysku, podle vašeho výběru. V ceně jich máte šest a dostanete i pořadač pro jejich uložení. A také „pytlíček…“ Foto: TrueLife

Hodnocení: 80 %

  • pro: výtečné a velmi snadno vyměnitelné nástavce, skvělá regulace tlaku (včetně nastavení vlastního), pět režimů (i vlastní), všestranný pohyb v ústech plus manuální natočení nástavce, lze přidat i ústní vodu, snadné ovládání, ale…
  • proti: …hodila by se ochrana proti náhodnému zapnutí, tlačítko zapnutí/vypnutí není zvýrazněno nebo barevně odlišeno (nepracuje ani se zpožděním), chybí konektor USB-C (na cesty nutno vozit speciální kabel)

Můžete očekávat: za 1.690 Kč získáte přiměřeně kompaktní (podívejte se však na stolní verze) a účinné provedení náhrady mezizubních kartáčků či nitě se kterým ale dosáhnete ještě více. Díky řadě nástavců se dostanete všude kam potřebujete, tlak lze výtečně (!) regulovat a vlastní režim poskytne i nižší pro ty, kterým volba „Soft“ připadá ještě příliš silná. Škoda absence konektoru USB-C přímo ve spršce (pro dobíjení), protože by odpadla nutnost vozit sebou speciální kabel, a hlavně škoda absence ochrany proti náhodnému stlačení. Tady musíte být opatrní.

Popis ústní sprchy s bohatou výbavou tryskami.

 

Ústní sprcha má nahradit mezizubní kartáček (nit), či spíše kartáčky, a částečně i ten klasický, pokud ho používáte i k masáži dásní, protože tady se rozhodně lépe prokrvují, což je dané už samotnou funkcí s využitím nastavitelného tlaku vody. Představte si ji, v tomto konkrétním provedení, jako takový objemnější elektrický kartáček se slabším nebo silnějším proudem vody (síla/tlak se také může cyklicky měnit) a režimem podle vašeho výběru dokonce i s nastavením vlastního. Tlaková voda proudí příslušným nástavcem (jsou různých druhů a lehce vyměnitelné) do té doby, dokud ji nevypnete. Při náhodném stlačení vám tak klidně může „ohodit“ stěnu v koupelně nebo s ní můžete někoho pokropit a už vidím malé děti, které ji používají jako zdroj zábavy (dětská pojistka tu není).

Výrobce sice mluví o tom, že ji můžete mít, „…díky malým rozměrům neustále s sebou“, ale nepředstavujete si nějaké miniaturní kapesní provedení. Spíše něco do batohu. Nicméně jde o zařízení „vše v jednom“, protože je rozhodně výrazně kompaktnější něž objemné stolní modely. Přímo v ní je už umístěna nádržka na vodu (můžete sem přidat i ústní vodu) a také akumulátor se slušnou výdrží, takže stačí jen připojit vybraný nástavec a jdou se „sprchovat“ zuby a dásně. Cyklus trvá 2 min., můžete ho ale kdykoli přerušit.

Otázkou hlavní je zde to, proč ve sprše s akumulátorem nabíjeným běžnou mobilovou dobíječkou (nemáte ji v ceně), není konektor USB-C, nýbrž konektor speciální à la dvoukolík z klasické spotřební elektroniky? Potřebný kabel typu speciální konektor/USB (A), už v ceně je, ale absence USB-C je tak nějak nepochopitelná.

A když jsem u balení: v ceně máte ještě 6x ústní nástavec k nimž výrobce dodává toto: 3x Standard, 1x Orthodontic, 1x Periodontal a 1x DentalPlaque.

  • Standard odstraňuje plak v mezizubních prostorech a liniích podél dásní.
  • Orthodontic odstraňuje plak ze zámečků a drátků rovnátek a dalších těžko dostupných míst.
  • Periodontal čistí tzv. parodontální kapsy pomocí gumové špičky.
  • DentalPlaque odstraňuje usazený plak okolo implantátů, korunek a můstků.

Tolik úvodem…

Nastavitelný tlak vody a displej.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: to druhé výborné a také výborně spasované. Návrh skvělý, vymontování spodní nádobky s vodou jednoduché stejně, jako výměna nástavců. Nad ničím nemusíte přemýšlet, jde to vysloveně intuitivně, což platí i o nastavení režimu DIY (viz dále). Rozměry pak představuje rozumnou kombinaci mezi přenosností (převodností) a velikostí nádržky na vodu, která při plném zaplnění vydrží jeden automaticky nastavený cyklus, tj. 2 min.; pokud nemáte například nastaven režim Strong (silný), kdy se vyčerpá za asi minutu. Ústní sprcha má krytí IPX7 (co je to) a podle výrobce je možné používat ji i ve „velké“ sprše.
  • Ovládání: režimy se mění velmi jednoduše opakovaným mačkáním tlačítka. Tlačítko napájení pracuje jako zapnuto/vypnuto (krátké stlačení) a není ho tedy třeba pro fungování ústní sprchy držet (na to si možná budete zvykat stejně, jako já). Dvouminutový časovač je jednoduchý, bez závislosti na nastaveném režimu sprchy a spouští se sám od sebe při každém jejím použití. Konec cyklu oznámil tónem, vyčerpání nádržky, resp. dočerpávání vody je navíc dobře slyšitelné předem. Nástavce se lehce zasouvají a jsou plně otočné. Vyndání zajistí tlačítko uvolňující pojistku. Nádržku na vodu naplníte buď jejím sejmutím, což jde velmi snadno, nebo díky odklopení víčka na boku, což je složitější a v praxi zcela zbytečné a pomalé. Spolu s vodou můžete přidat i ústní vodu (zkoušen Listerin).
  • Nabíjení, výdrž na akumulátor: druh nezjištěn, v ceně nedostanete dobíječku, pouze speciální kabel (USB/spec. koncovka). Doba provozu udávána na 14 dnů, výdrž v praxi bez problému delší. Lze dobíjet i z powerbanky.
Otočení nástavce je snadné a operativní.

 

  • Režimy práce: k dispozici máte pět variant (popis angličtina) s různou intenzitou proudění vody (cyklický, měkký, střední, silný a DIY dovolující nastavit tlak vody podle svého v deseti stupních), přepnutí vždy snadné. Pokud nemáte praxi, jako já, doporučuji začít na měkkém režimu Soft, který mě nezkušenému i tak připadl ze začátku trochu silný, ale to bylo zjevně nedostatkem praxe (budu věřit výrobci, že tlak má nastaven rozumě). Nevýhodou podle mého je, že po zprovoznění zcela nového kusu je zapnut hodně výrazný cyklický režim. Režim vidíte na displeji, kde je ještě stav akumulátoru, sprška si po vypnutí pamatuje poslední. Stav vody vidíte přímo na nádržce.
  • Provoz a údržba: Zabudovaný automatický časovač (2 min.) pracoval, resp. se vypínal spolehlivě, sprcha si také pamatovala poslední použitý režim. Za provozu se někdy objevil problém s náhodným zapnutím spršky v okamžiku jejího vzetí do ruky (zvyk nebezpečí snižoval). Vypínač není barevně odlišen a nemá zpoždění při zapnutí (mělo by tu být minimálně zapnutí na delší podržení). Výrobce doporučuje měnit trysky po třech měsících. Trysku jako takovou, lze proplachovat vodou a prý také čistit alkoholem. Vyvařovat, jako kartáček nelze, ale může se ponořit do horké vody, která nesmí mít více než 90 stupňů (několikrát vyzkoušeno, i nástavec se silikonem a s kartáčkem). Vyzkoušeno bylo rovněž odstraňování choroboplodných zárodků u nástavců v zařízení Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test zde).
Základní funkce a možnosti.

 

Skvělé režimy i příslušenství, problematické zapínání

Největší problém na který jsem během zkoušení narazil, bylo občasné náhodné zapnutí sprchy při neopatrném vzetí do ruky. Tlačítko zapnutí/vypnutí totiž není barevně odlišeno, což by rozhodně chtělo, a osobně bych ocenil i nějaké zpoždění při zapnutí, čímž by se zamezilo náhodnému spuštění spršky (nebo by se alespoň omezilo). Možná by se to dalo udělat i tak, aby sprcha začala pracovat (s mírným zpožděním) v okamžiku stlačení a držení On/Off. Následným „povolením“ tlačítka by asi také předešlo „sprchovacím haváriím“.

To je jediná zásadní výtka, protože ovládání i údržba jsou snadné a snadné je dokonce i nastavení síly tlaku uživatelského režimu a je vynikající, že tu vůbec nějaký je. Zařízení se sice nedobíjí přes konektor USB-C, takže sebou musíte vozit speciální kabel, ale budiž. A když jsem u toho, možná by se, vzhledem k ceně, hodil i „chytřejší“ časovač nepracující pouze s časem, ale reagující i na nastavený provozní režim, resp. tlak.

Jinak se TrueLife dobře drží v ruce (pro děti asi nebude – přece jen je objemnější) a se sprchou se také výborně operuje v ústech, kde může pomoci i snadné natočení hubice nástavce.

Jen taková kacířská myšlenka: „nedala by se zubní sprška spojit s ušní sprškou?“ Nedivte se, že mě to napadlo. Zánět v dospělosti vás docela vyučí…

 

Tabulka vlastností

 

Číst 1851 krát Naposledy změněno neděle, 09 říjen 2022 13:12

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.