Vytisknout tuto stránku

Monitor Thomson M24FE52201 (test): kvalitní IPS s výbornou cenou, ale to ovládání

AKTUALIZOVÁNO: Levný monitor, ale s velmi kvalitní obrazovkou LCD (IPS) přichází v jednoduchém provedení s pevným stojanem a bez reproduktorů. Má ale také velmi tenký návrh à la OLED a nebýt dvou výtek, byl by vynikající. Foto: autor a Strong

AKTUALIZOVÁNO, 15:00 hod.: sluchátkový výstup označený (na monitoru) jako Phone, pracoval, při napojení notebooku přes HDMI, jako běžný sluchátkový výstup. Reprosystém tu ale skutečně není.

 

Hodnocení: 75 %

  • pro: parádní poměr cena/výkon, levný a IPS, výborný obraz a kvalitní barvy (z principu panelu dlouhodobě stálé), výborná výbava rozhraními (bez USB-C), prakticky všestranně použitelný, tedy i pro staré počítače, velmi nízká spotřeba, včetně pohotovosti (!)
  • proti: problematické ovládání a menu s velmi nevýrazným a tenkým fontem („neviditelná“ je i vybraná položka), nízký úhel naklopení panelu směrem vzad (vpřed z nepochopitelných důvodů podstatně vyšší)

Můžete očekávat: pevný stojan (nic proti ničemu při dané ceně), naklápění ve zbytečně nízkém úhlu ve směru od vás (horní okraj) umístěné přímo v držáku obrazovky a výborné vybavení vstupy, takže monitor je prakticky všestranně připojitelný. Očekávejte kvalitní obraz, stálé barvy a vysloveně kolibří provedení; panel je totiž z valné části tenký jako OLED. Počítejte ale také s dosti problematickým ovládáním, které zavinila nesystémovost v přístupu a hodně špatně vybraný tenoulinký font. Škoda! Velká škoda!

To je ale profil! Našinec by si až řekl, že místo obrazovky LCD je tu OLED nevyžadující podsvícení.

 

Značka Thomson dokáže překvapit a u nás má stále ještě hodně slušný zvuk. Tady se jí to povedlo skoro na jedničku nebýt dvou věcí, které zmiňuji výše a ke kterým se ještě dostanu.

Monitor s obrazovkou LCD (IPS) je ke koupi ve dvou verzích (jinak parametry stejné): té zapůjčené s úhlopříčkou 24 palců (23,8"), tedy 60,5 cm, a 27" (68,6 cm). Je postaven, nejen co do rozhraní, klasicky, takže tu není USB-C a připojíte se tedy zejména přes HDMI (nové počítače), ale také i z těch starých, resp. hodně starých, a na jednom takovém píšu i já (stále výborné repasované HP). V tomto okamžiku využijete tradiční VGA (D-SUB, PC).

Monitor je levný (3.460 Kč) a především provedení stojanu tomu plně odpovídá. Ten je pevný, náklon obrazovky se provádí přímo ve spojení obou částí. Zespodu jsou na stojanu solidní gumy, nějakých odřenin stolu se ani v této ceně bát nemusíte. V patrnosti ale veďte, že monitor je bez reproduktorů i když výdechy na spodní straně obrazovky jsou a je tu i výstup na sluchátka (ovšem zvláštně označený…).

ČTĚTE TAKÉ: Test podobně koncipovaného monitoru Thomson M27FC12401 (stejné menu, stejný profil)

Jak vidíte na snímku z boku, také profil je hodně zajímavý i když tím nejdůležitějším jsou pochopitelně zmiňovaná rozhraní a tady se nezanedbalo nic stejně, jako u plných pohledových úhlů a dalších základních parametrů, které najdete v tabulce. À propos „výstup na sluchátka“. Na výrobku bylo označeno jako „Phone“ (jde o konektor typu jack, 3,5 mm), v technickém listě pak jako „Headphones“. Když tu ovšem chybí audio systém, tak… Škoda, že jsem to nemohl vyzkoušet při napojení přes HDMI, v době testu s konečnou platností odešel notebook.

Za pozornost ještě stojí zejména spotřeba v pohotovostním režimu udávaná výrobcem na pouhých 0,2 W, ostatně i energetická třída E a spotřeba 18 kWh na 1.000 hod. provozu je výborná!

Rozhraní jsou výborná, „Phone“ by měla být sluchátka, ale reprosystém tu není a přes HDMI jsem monitor tentokráte bohužel vyzkoušet nemohl.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Koncepce vzhledem k ceně klasická tak, jak ji známe z levných LCD monitorů a vlastně i z prvních uvedených. Stojan zcela pevný a neregulovatelný. Směrem k vám (horní strana o 15 st.) nebo vzad (o 5 st.) je displej natočitelný přímo v úchytu obrazovky. Zpracování výborné, montáž bezproblémová a rychlá. Možné potíže pouze se „zamrznutím“ natočitelného úchytu v obrazovce (můj případ) za který tak bylo zapotřebí po smontování prostě „vzít“.
  • Ovládání: jediné na operace velmi citlivé multifunkční joystickové tlačítko s OK/Enter uprostřed je umístěno na zadní straně. V praxi vyžadovalo soustředění (to celý ovládací styl), při mačkání snadno přecházelo do jiné polohy. Ovládací styl svůj, někdy poměrně neuchopitelný i když samotné joystickové tlačítko je výborně dosažitelné pravou rukou a je také osvícené (okrasa…). Menu na obrazovce lokalizované do češtiny, použitý font extrémně tenký a špatně čitelný, zvolený parametr nebyl skoro vidět. Někdy monitor navíc nereagoval na daný povel, typicky na přejetí na další položku v řadě, a operaci tak bylo nutné opakovat.
  • Nejdůležitější rozhraní: všechna umístěna na zadní straně vlevo (bráno samozřejmě od obrazovky) a směrem dozadu, a to včetně napájení (externí zdroj). Rozhraní dostatečně daleko od sebe a tudíž dobře dostupná.
  • Údržba obrazovky: při otírání hlavně pozor na to, že většina panelu má hloubku pouhých 7 mm! Naštěstí je navržena výborně a je také slušně odolná na zkrut. Tady výrobce situaci nepodcenil.
  • Provoz, obraz: To první ovlivňuje, při usazení monitoru do správné polohy (což bude s ohledem na náklon možná problém), zejména občasná nutnost přepnout obrazový režim nebo upravit nějaký parametr. Po celou dobu velmi intenzivního zkoušení (nějakých deset dnů, ale i přes dvanáct, třináct hodin denně) jsem si na ovládací styl a hodně jemný joystick nezvykl, čemuž napomáhala i občasná chybka ve firmwaru (nereagování, přeskočení, atd.). Vždy jsem se na provedení operace musel soustředit a tohle je asi největší výtka. Obraz je však vynikající, doufat můžete, oprávněně, v dlouhodobý provoz za stálých barev. Je tu i výborná automatická úprava parametrů, která po dobu testu držela.
Menu, resp. písmo, je jaké je. Bohužel obdobně komplikovaný je i ovládací styl a také přehnaně citlivě reagující joystickové tlačítko s OK uprostřed. Na ovládání bylo třeba se hodně soustředit, zvyknout si asi bude potíž (mě se to nepovedlo).

 

Výborný obraz, škoda špatného ovládání a nízkého náklonu vzad

Po instalaci bylo standardně nastaveno automatické vypnutí v situaci tzv. bez signálu, ale monitor si nebyl  schopen ohlídat příchozí signál na konektoru VGA (D-SUB), takže pokud ho budete připojovat takto, je třeba automatické vypnutí v menu odstranit, resp. nastavit volbu jako neaktivní. Jinak na tom budete jako autor – více práce a co pár hodin nutnost zmáčknout přímo na monitoru nějaké tlačítko. To znamená joystick…

Tady asi už při prvním sáhnutí uvidíte, jak vám sedí a troufnu si říci, že moc nebude. Menu bylo stejně nevyzpytatelné, jako joystick. Někdy totiž nereagovalo, jindy jsem zjistil, že jsem volbu přehlédl a přejel jinam. Hodně záleželo i na osvětlení místnosti a tohle je uděláno hodně špatně i když aktualizace by to měla snadno napravit stejně, jako místy zvláštní ovládací styl, který měl být intuitivnější, průhlednější a také spolehlivější. Navíc je přece jednoduché ho navrhnout (a zkontrolovat si font), takže vůbec nechápu, jak se mohlo někomu povést přijít s něčím takovým a jinému to odsouhlasit! Tohle se přece nemůže líbit nikomu!

Tedy myslím…

Až ho budete mít doma (kupujte tam, kde ho můžete bez udání důvodu vrátit), na tohle se zaměřte a pokud zjistíte, že jste na tom lépe než já, nebo vám to nevadí, bude tenhle Strong výbornou koupí!

Úchyt pevného stojanu v obrazovce.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 976 krát Naposledy změněno středa, 05 říjen 2022 14:51