středa 1 květen 2024
Text Size

Přívěsek Samsung Galaxy SmartTag2 (test): výrazně lepší, než předchozí verze

„Lokátor“ s oficiálním označením EI-T5600BWEGEU je malý a lehký a zkoušel jsem ho jako nový kus, tedy v rámci prvotní instalace, což snadno zvládl, resp. se bez potíží propojil s mobilem téže značky, což je naprosto zásadní podmínka. Problém předchozí verze spočíval nejvíce právě v reinstalaci… Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 80 %

  • pro: příjemný tvar i design se širokým kroužkem, úchytem, udávaná výdrž (vzhledem k její délce nezkoušeno), při spuštění aplikace si může sám zapnout Bluetooth i Wi-Fi (viz nastavení), funkční, ale…
  • proti: …u mě se na to nedalo vždy spolehnout, párování jen s jedním zařízením, propojení pouze k zařízením Samsung Galaxy, nekompatibilní s otevřeným softwarem Tuya Smart a standardem Matter

Můžete očekávat: za 750 Kč univerzální přívěsek, který se lehce instaloval (více viz níže) a po dobu zkoušení často i dobře fungoval. Se stoprocentní (ani 90%) spolehlivostí však nepočítejte. Někdy si postavilo hlavu i prosté najití mobilu po zmáčknutí tlačítka na přívěsku. Tzv. prvotní instalace už ale byla, na rozdíl od předchozí verze, zcela bez problémů, druhotnou, tedy re-instalaci už jinde použité verze jsem vyzkoušet nemohl, nicméně už alespoň v aplikaci byla na toto téma vidět speciální volba.

Samsung SmartTag2 má necelých 15 g a kryt, který vidíte vpředu (vysouvá se à la karta SIM) skrývá knoflíkovou baterii. Pod nápisem je pak jediné tlačítko, kterým typicky vyhledáváte napojené zařízení. Povšimněte si výrazného kovu u úchytu, který je skvělý, byť někdy může trochu „cinkat, zvonit, ozývat se…“ Celkově je návrh o třídu lepší než u předchozí verze.

 

Je mi jasné, že někteří z vás jsou hodně šťouraví, takže hned úvodem si rovnou řekněme následující: SmartTag nespojíte s jiným zařízením než se značkou Samsung Galaxy (telefony, tablety…). Další požadavek je na o. s. Android 9 a vyšší, nebo ještě může jít o zařízení Galaxy vybavené UWB (Ultra-Wideband – „ultra-širokopásmové“ připojení, více na Wikipedii – nové okno).

Galaxy s UWB mají špičkové modely u nichž také můžete využít funkci vyhledávání pomoci fotoaparátu (popsáno u Samsungu zde – externí odkaz), takže tohle je jen pro někoho.  

Nicméně já zkoušel s výrazně levnějším mobilem; vyšší střední třída, Samsung Galaxy A54 5G, Android 14 (test), který UWB nemá.

Aby toho nebylo málo (já jsem někdy hodně šťouravý), na jiném místě webu Samsungu (otázky a odpovědi, foto níže) se ke kompatibilitě říká ještě trochu něco jiného. Cituji: „Galaxy SmartTag+ je kompatibilní se systémem Android OS 8.0 nebo vyšším. Abyste však mohli používat funkci AR find, váš telefon nebo tablet Galaxy musí podporovat Android 11 nebo vyšší. Tato funkce je aktuálně dostupná na Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultra a Z Fold 2. Zařízení Android a iOS třetích stran nejsou podporována.“

Jak vidíte, funkčnost přívěsku není omezena jen co do zařízení (pouze Samsung Galaxy), ale i co verze operačního systému Android. (Trochu jiná informace na jiném místě webu Samsungu.)

 

Když jsem přívěsek dostal zapůjčen, okamžitě jsem se na něj vrhl, ale bohužel aplikace SmartThings, a později i tzv. dvoustupňové ověření Samsungu, si (znova) postavily hlavu (já to přitahuji…), takže jsem neuspěl a následně to zkoušel namátkou jednou za čas. Klaplo to až někdy v polovině března. Tolik na vysvětlenou, proč je recenze až nyní. Nicméně oproti předchozí verzi, kterou jsem vracel zcela bez recenze je to i tak velký pokrok. Tam ale byl problém s druhotnou instalací (přívěsek dorazil použitý) i když aplikace (a ověření) také nebyly ideální.

Verzi dvě jsem tentokráte dostal zcela novou, při instalaci ale už byla vidět i speciální volba pro připojení už jednou používaného identifikačního přívěsku, takže jsem v problémech zjevně nebyl sám. Dvojková verze se rovněž chlubí výdrží baterie až 500 dní, což se samozřejmě nedá při krátkodobém testu ověřit, a přichází i s vysokým krytím proti prachu a sladké vodě IP67 (co to je), což by mělo stačit i pro psa plavajícího někde v v rybníce.

Výrobce k tomu dodává, cituji… „Testováno v laboratorních podmínkách ponořením do 1 metru sladké vody po dobu 30 minut. Nedoporučuje se používat na pláži, v bazénu nebo v mýdlové vodě. Odolnost zařízení se může během času snižovat a nemusí být trvalá.“

Můj výklad: podle tohoto (jde o skutečnou citaci, nikoli ty pokusy, které nám předvádějí třeba v televizním vysílání) to vypadá, že přívěsek je ještě odolnější, což je z pohledu výrobce pochopitelně rozumné. Samozřejmě v této souvislosti nesmíte zapomenout na slanou vodu (ta mě někdy v devadesátých letech stála třicet tisíc – kamera odvařená na pláži), protože klasické krytí IPxx je POUZE o vodě sladké! Slaná vyžaduje speciální obal.

Nastavení připojení a výběr zařízení pro zobrazení polohy na mapě. Software, resp. spolupráci s přívěskem chce ještě dotáhnout. Někdy ukazoval, že je stále doma (nebyl), jindy se tvářil, že je v pohybu (nebyl).

 

Přívěsek doprovází aplikace SmartThings určená pro „milion věcí“ a vedle ní se na pracovní plochu mobilu nainstalovala část „Find“ pro přímé vyhledání přívěsku z napojeného zařízení. Zkusil jsem rovněž přívěsek zavést do spolehlivé a hlavně otevřené aplikace Tuya Smart, kterou už přes rok používám (viz např. „zásuvka OmkoTech IP20 – test)“. Ta ho žel nenašla a snad nám v tomto – rovněž „konečně“ – udělá pořádek nastupující standard Matter (co je to)…

S ní tato verze kompatibilní také není.

A instalace firemní aplikace? V okamžiku, kdy se povedlo prorazit pofidérně udělané dvoustupňové ověření Samsungu (potvrzovací kód přicházel pravidelně hodně, ale hodně pozdě) už byla snadná a intuitivní. K dispozici je ostatně i výborný návod a automaticky na mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) přišla i aktualizace, která také byla u zmiňované firemní aplikace SmartThings správně provedena.

Dokoupitelný obal s dalším úchytem na karabinku.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: na omak příjemný (i bez obalu), celkově výrazně lepší (spíše nesrovnatelný) návrh než u první verze. Široký úchyt, který jen tak neodpadne. Přívěsek lze za něj připnout k obojku, klíčence, atd., atd. Možnost dokoupení měkkého obalu s dalším úchytem (foto výše). Základní verze bez měkkého pouzdra může být, díky vnitřnímu kovovému kroužku, slyšet. Uživatelsky snadno výměnná knoflíková baterie, nástroj v ceně.
  • Ovládání a funkce: jediné hardwarové tlačítko (instalace, vyhledání napojeného zařízení…) plus možnost resetu přívěsku. Řada dalších funkcí přes software Samsung SmartThings (pouze ten); prozvonění, najití přívěsku, najití aktivně napojeného zařízení, zobrazení na mapě (pohyb, cesta…), vytvoření maker – zde rutiny – volba vyzváněcího tónu, zobrazení stavu baterie, atd. Možnost umístit ikonu vyhledávání přímo na pracovní plochu Androidu. Špatně navržené vyhledání napojeného zařízení přes dvě zmáčknutí tlačítka na přívěsku, obtížné provádění daného úkonu.
Část možností práce s přívěskem.

 

  • Propojení: přes Bluetooth BLE 5.3 s udávaným dosahem až 120 m, technologii NFC (Near Field Communication, co je to) pracující na velmi krátkou vzdálenost, a (případně) i přes zmiňované UWB pro vybraná zařízení Samsung. Párování vždy pouze vždy jedním zařízením, pro funkce přívěsku musí být zapnuto Wi-Fi nebo mobilní data a Bluetooth.
  • Napájení: lehce výměnná knoflíková baterie pod krytem ve spodní části. Životnost velmi dlouhá (nešlo ověřit). Podle výrobce ji výrazně zkracuje vyhledávání přes rozšířenou realitu (AR – souvisí s UWB, nezkoušeno) nebo, cituji: „…pokud je Galaxy SmartTag+ ponechán bez dozoru po dlouhou dobu“.
  • Provoz: na některé funkce se spolehnout nedalo. Přívěsek např. docela často psal, že je v pohybu a přitom ležel v předsíni. Nepříliš dobře fungovalo i vyhledávání napojeného zařízení (jednou ano, dvakrát ne), potíže byly s mačkáním tlačítka na přívěsku (dosti nespolehlivé). Celkově vzato je přívěsek užitečná věcička, pokud od ní neočekáváte příliš. Snad třetí generace…
Dvě dodávané barvy. Za rozměrný kroužek s kovovou výplní přívěsek snadno přichytíte.

 

Další posun, ale…

SmartTag2 je rozhodně na dobré cestě k plně funkčnímu přívěsku, který nezklame. V současnosti jím ale v této fázi ještě není i když je pokrok oproti původní verzi jasně vidět. Pozastavit se musím i nad tím, že pokud chcete z přívěsku vyhledat napojené zařízení je třeba dvakrát rychle po sobě zmáčknout tlačítko, což se dělá dosti špatně nejen v okamžiku, kdy je v originálním obalu. Tohle je za mě naprosto základní funkce a měla by být buď na prosté zmáčknutí nebo zmáčknutí a podržení. Jednoduše na něco, co je snadno aplikovatelné za jakýchkoli podmínek a situací.

Za vnější návrh je naopak třeba Samsung pochválit! Tým odvedl značný kus práce a proti základní verzi je to doslova nebe a dudy!

Podobný posun poslední dobou pozoruji i u aplikace SmartThings, která se nyní zdála být až slušně použitelná, ale ještě si dám na čas (zkoušel jsem ji v poslední době pouze s přívěskem).

Rutiny, jinak řečeno makra, mají dovolit naprogramovat více činností na jedno zmáčknutí. (Nezkoušeno, vyžaduje více kompatibilních zařízení.)

 

Tabulka vlastností

Číst 136 krát Naposledy změněno čtvrtek, 18 duben 2024 22:52

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.