pátek 19 duben 2024
Text Size

Kávovar Sage Barista Express Impress (test): parádní káva pro (skoro) každého nadšence

Novinka australské společnosti Breville, známé u nás i pod značkou Catler, představuje pomalu plnoautomatické pákové espreso s mlýnkem a pákovým pěchovadlem umleté kávy. Z náročnosti její přípravy na daném druhu kávovaru tak opět ubírá další, významný stupeň a tady jsme zjevně s automatizací na vrcholu. U této kategorie pak už jen asi robot, který by páku s namletou kávou přenesl od mlýnku do bajonetové hlavy a zatáhl… Foto: Fast

Hodnocení: 95 %  

  • pro: cena/výkon (!), skvělé a ještě o kus dále posunuté provedení tradičního pákového espresa, excelentní káva i pro méně znalé a zkušené dalece překračující (!) cenovku kávovaru, bohaté možnosti a snadná údržba, překvapivě tichý chod, a to včetně mlýnku, oproti předchozím modelům výrazně nižší „špinění“ okolí a podstatně nižší nároky na um a pečlivost přípravy
  • proti: tryska spodní hladiny vody měla být min. o centimetr výše, tlačítko zapnutí/vypnutí mělo být buď jinde nebo mělo mít alespoň jiný rozměr či styl

Můžete očekávat: za nijak vysokou cenu naprosto parádní kávu za skoro všech okolností, tedy pokud dodržujete alespoň pár pravidel. Dostanete se k ní podstatně snadněji než dříve a dva veledůležité kroky – mít správný objem umleté kávy v páce a zejména ji správně upěchovat – tu máte často skoro automaticky. Tenhle kávovar boří hned několik mýtů „o pákovém espresu“ a ti znalejší budou překvapeni i nižším hlukem a čistším okolím kávovaru!

I když to vypadá na dvojí bajonetovou hlavu na kávu, je tu obvyklá jedna; ta druhá je jen odraz od zadní, taktéž nerezové stěny. Zcela vpravo vidíte hubici na napěnění mléka. Vedle ní je pak otvor pro výdej horké vody (v základu 93 stupňů).

 

Znám lidi, kteří si neporadí s kávovým plnoautomatem a byl jsem toho svědkem na vlastním písečku s vynikajícím Siemensem, který jsem kdysi měl a který byl ostatně ještě o „pár“ tisíc dražší než tento Sage. Spekulovat nad tím, kdo si poradí pákovým poloautomatem se samostatným mlýnkem na kávu už vůbec postrádá smysl. Pro jisté lidi jsou vrcholem kapslové automaty, ale buďme vlastně rádi! Dostanou se totiž ke kávě, kterou by si jinak doma udělat vůbec nemohli! Džezva je sice džezva, ale espreso to pochopitelně není.

U mého současného taktéž pákového kávovaru, excelentního Catler ES 8012 (recenze se bohužel ztratila ve víru dějin) se kterým budu tento modernější model porovnávat, jsem před lety napsal něco, co se hodí dodnes: „Vyžaduje nalezení správného poměru mezi hrubostí mletí, dávkováním a patřičným udusáním, které se dělá manuálně, to vše pro každé z používaných sítek. Je to tedy v pozici: jeden člověk v domácnosti má na starosti kávovar a pak ho – po několika týdnech intenzivního zkoušení – zvládne a káva bude skvělá. Tahle ´pákovka´ není pro nezkušeného a také není pro zkušeného, který bude kávu vařit jednou za uherský rok. Je ale ideální pro ty, kteří se nebojí učit a zdokonalovat se a pokud máte zájem, je úplně fuk, že si ho pořídíte s jste začátečník. Naopak! Porostete a s vámi poroste i kvalita připravené kávy, takže se klidně vyrovná kávám připraveným na mnohokrát dražších strojích. I v tom je kouzlo tohoto Catleru.“

Tento Sage, což je další značka stejného výrobce, jde oproti zmiňovanému Catleru ještě o kousek dál. A o hodně důležitý kousek dokonce možná takový, který změní váš názor na páková espresa s mlýnkem. Nedivil bych se!

V tiskové zprávě jsem si přečetl, že Sage SES876 BSS, jak se také nazývá, má udusání kávy přímo po umletí, což je pravda a dělá se pákou po levé straně kávovaru. Podle mého je ale daleko důležitější to, že umí na tlačítko přidat trochu namleté kávy, pokud se splete (nebo se s nastavením objemu spletete vy) a nové celkové množství si zapamatovat.

Pokud zmiňované dvě věci spojíme, vznikne něco, co odfiltruje možná deset dnů učení a v praxi pak také jeden z naprosto nezbytných grifů. Dává tak pákovému poloautomatu nový rozměr práce a co víc! Šetří čas, šetří nervy (minimálně z počátku) a šetří i namletou a následně vyhozenou kávu. Nezanedbatelné není ani to, že rovněž máte „čistší stůl“, a to doslova. Možná se vám zdá nižší špinění okolí málo podstatně, ale ubezpečuji vás, že si na to hodně, ale hodně rychle zvyknete.

Kávovar pracuje, opět využívám zaslané tiskové zprávy, s nízkotlakým předspařením namleté kávy a následné extrakce za vysokého tlaku, tedy 9 barů (je tu přetlakový ventil), s horkou vodou nastavenou na 93 °C (lze upravit). Tu si také můžete rovnou obstarat z otvoru vedle parní trysky pro napěnění mléka. Vycházející pára pak má mít 130 °C, ale to jsem opravdu neměřil. : )

Zleva spuštění mlýnku na kávu (ještě více vlevo je páka na upěchování namleté kávy), dále stupnice ukazující upěchování, resp. objem namleté kávy (úsměv je správně), výběr filtru na kávu (na jednu nebo dvě) a případné manuální nastavení objemu namleté kávy. Stupnice tlakoměru ukazuje rozsah správné extrakce a vše doplňují informační LED (čistění) a obvyklá tlačítka pro jednu/dvě kávy a zapnutí, vypnutí kávovaru.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: vše skvělé, provedení nerezové a velmi kvalitní, a to i v detailu. Samostatný kónický mlýnek, kovové mlecí kameny, 25 stupňů nastavení, na úvod doporučen stupeň 16. Nádržka na vodu v zadní části s možnou výměnnou filtrací (jedna náplň v ceně), samostatná parní tryska (napěnění mléka – nerezová konvička v ceně) a otvor pro výdej horké vody. Jedna hlava s bajonetovým závitem pro páku s namletou kávou.
  • Ovládání jasné a zřetelné, na některé funkce možná ze začátku budete potřebovat příručku, která je v tomto ohledu naštěstí velmi dobrá. Majitelé starších kávovarů Catler si budou muset zvyknout na On/Off na druhém konci kávovaru a na trochu jiný styl práce. To první komplikovalo život mě, a to po celou dobu testu (zvyk je zde zjevně železná košile), to druhé bylo po pár kávách bez problému. Celkově vzato je ovládání v drtivé většině případů intuitivní a lehce zapamatovatelné. Kávovar si často pamatoval objem namleté kávy, takže nebylo třeba ovládání, resp. jak přidat či ubrat kávu, řešit.
Objem namleté kávy je správný, její upěchování pákou (doporučeno dělat 2x) také a vše je tak zcela optimální. Pokud ne, můžete přidat trochu kávy tlačítkem Dose vlevo nebo vpravo přepnout na „manuál“. Pokud potřebujete namletou kávu naopak ubrat, v balení máte nerezový zarovnávač.

 

  • Funkce: příprava kávy do hlavy s výměnným filtrem pro jednu nebo dvě dávky, použity byly vždy filtry s dvojím dnem (dostanete dva druhy misek), což je v našich podmínkách často nejlepší. Napěnění mléka, výdej horké vody typicky na čaj nebo jiný nápoj, který nevyžaduje vysloveně vařící vodu. I tohle je po ruce a snadno ovladatelné otočným voličem na pravém boku kávovaru. Výdej je ošetřen i časovým spínačem.
  • Údržba snadná a dobře popsána v příručce. Propláchnutí trysky na mléko snadné, nutnost občasného vyčistění nádržky na vodu, nelze dávat do myčky (více dále). Nutné pravidelné čistění nádoby na odpadní vodu a její naplnění ukáže šikovný plovák. Hlava mlýnku dobře vyjmutelná (otočením), dodaný štěteček napomůže odstranění drobných ulpělých trochu mírně olejnatých nečistot.
  • Provoz pohodlný a prakticky vždy bezproblémový. Drobné komplikace mohou nastat s dávkováním kávy, které se tu a tam splete; třeba 4x ji namele správně, 1x nikoli, ale po opravě často už byla další dávka v pořádku. Úprava asi bude nutná při změně druhu kávy; zkoušeny dvě – 100 % Arabika a směs Arabiky s Robustou, což se pochopitelně může týkat i stupně mletí. Doplnění vody snadné, vyjímání a opětné zasouvání nádržky bezproblémové a na „první namáčknutí“. Po krátkém zácviku „automatizovaný“ ranní : ) provoz zcela bez problémů. Celý test probíhal bez vodního filtru, který v mém případě nebyl (vzhledem ke kvalitě vody) zapotřebí.
Boční pohled ukáže páku na pěchování kávy a nastavení stupně hrubosti mletí.

 

Pár poznámek od autora a dovozce

  • Kávovar nemá žádný udávaný limit na počet zapnutí, nebo na počet připravených káv. Společnost Fast uvedla, že na něm, například, během čtyř hodin zvládla připravit asi 500 nápojů. Výrobce pouze upozorňuje na možnost přehřátí.
  • Namletá káva se lehce ovladatelnou pákou (zvládne to i dítě) pěchuje pod tlakem asi 20 kg a na závěr se ještě pěchovadlo pootočí o 7° tak, aby káva byla na povrchu co „nejhladší“. Vypadá to výborně!
  • Pokud chcete namlít jinou dávku kávy než tu nastavenou, můžete si ji upravit ručně, samozřejmě můžete použít dávku pro jednu kávu a připravit ji jako „velkou“ nebo třeba můžete připravit snídaňovou kávu tak, že hrnek naplníte horkou vodou z trysky a pak si do velkého šálku pustíte velký nápoj přes objemnější filtr, atd., atd. Je tu také možnost upravit si objem připravované kávy na obou tlačítkách, tedy pro jeden a dva šálky, ale je to pochopitelně omezeno, protože kdyby byla doba extrakce příliš dlouhá, káva by byla hořká, což nejspíše znáte.
  • Kávovar během intenzivního testu překvapivě často zvládal namlít přesný objem, který šel následně jednoduše upěchovat s oznámením správného výsledku. Občas se sice stalo, že bylo zapotřebí namlít malinkatý doplněk, ale kávovar si to pro příště zapamatuje a většinou se také strefí. Sage v tomto ohledu také pochopitelně reaguje na kávu jako takovou. Zvládl třeba 2x či 4x vše udělat správně a pak se, při stejném druhu kávy, spletl. Vedle samotných zrn může být důvodem prý i velmi  dlouhé používání, jinak řečeno hodně zahřátý přístroj, ale tohle v domácnosti nehrozí ani při nějakých deseti, patnácti kávách po sobě a velké návštěvě.
  • Výměnný filtr na vodu (jeden máte v ceně) používat můžete nebo nemusíte. Já jel celý test bez něj, protože u mě není zapotřebí. Filtr je jinak, podle výrobce, na asi 3 měsíce provozu nebo 40 l vody, cena nového je kolem 400 Kč.
  • Do myčky můžete dát nerezové věci (konvička, vrchní  mřížka odkapávače), dále samotnou odkapávací misku, včetně středového plastového mezikusu, tedy kompletně celou. Rozhodně se nedoporučuje tam dávat páku (místo s namletou kávou), nádobku na vodu a nádobku na kávu. A do myčky bych nedával ani kovové filtry u nichž by ne zcela dokonalé vypláchnutí mohlo ovlivnit chuť kávy. Tohle jsem kdysi vyzkoušel jednou a moc mě to neuspokojilo. Ostatně oba filtry stačí jednoduše opláchnout vodou a nedělat s tím žádnou vědu.
  • Objem nádoby na zrnkovou kávu má být 250 g, v praxi počítejte, že vám z takovéhoto, řekněme standardního objemu balení něco málo v pytlíku zbude. Alespoň u mě se to u dvou zkoušených druhů kávy vždy stalo.
Názorné vysvětlení příčiny a důsledku. Princip kauzality v praxi.

 

Káva jako od profesionála

Připravte se na to, že si kávovar více než jiné hlídá spodní úroveň hladiny vody v nádržce a začínal ochabovat už lehce nad ní, někdy však kupodivu dojel i pod ní. V každém případě by buď chtělo najít příčinu, nebo rysku o asi centimetr zvednout. Já jsem raději vodu doplňoval už hodně nad ní, protože tohle může vést k problematickému výsledku a klidně i k vylití připravené kávy. Ostatně v příručce se praví, že byste měli vodu měnit každé ráno, což je sice dobrá rada, ale kolik domácností to bude dělat nebo dělá; ani já ne. A když jsem u zvěstí z jinak dobře zpracované příručky: pěchování namleté kávy neprobíhá zcela tak, jak se zde píše. Páka po levé straně kávovaru (kvůli ní bylo tlačítko zapnutí/vypnutí, resp. pohotovosti, přesunuto vpravo) jde ze tří čtvrtin zcela volně, takže ji můžete směle mačkat jak chcete rychle a „ne-plynule“, což je  v rozporu s návodem. Poslední úsek už je znát, ale nepředstavujte si, že tlak vyvíjíte fyzicky. Jde spíše o jakési hodně hladké zpřevodování (tak to alespoň na mě působilo), které nejspíše zvládne i pětileté dítě. Nicméně protože příručka uvádí, že je dobré páku mačkat 2x dodržoval jsem to a spokojenost.

Sage Barista Express Impress zapůsobil skvělým dojmem a cena se zdá být – na takovou úroveň kvality – nízká, za čímž si stojím. Už teď mohu říci, že pokud bych si měl vybrat mezi tímto modelem a například SES878 (nebo modely vyššími) s displejem LCD, vždy bych sáhnul po tomto. LCD jednak kazí dojem (pardon, ale kávovar podle mého vypadá o poznání hůře) a jednak je cítit i horší přehlednost. Mě osobně stačí pár tlačítek a kontrolní ukazatel tlaku při přípravě a jsem spokojen. Ale já jsem v tomhle konzerva…

Tabulka vlastností

Číst 1944 krát Naposledy změněno pátek, 11 listopad 2022 13:34

3 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig pátek, 04 srpen 2023 11:26 napsal(a) Bohumil Herwig

    tak to bylo rychlé - start má trvat 20 s

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig pátek, 04 srpen 2023 11:14 napsal(a) Bohumil Herwig

    Za tento kávovar nejsem schopen odpovedet (už je vrácen) ale vznesl jsem dotaz.
    Ja mam vynikajici Catler ES 8012 a tak jsem vam to zmeril (stejny vyrobce, jina znacka). Je to necelých 30 s (28, 29 s). Myslím že u tohoto espresa to bude podobne.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Petr pátek, 04 srpen 2023 10:10 napsal(a) Petr

    zdravím a děkuji za recenzi. Měl bych malý dotaz. Na různých fórech se dočítám o delším čase na nahřátí vody v bojlerech kávovarů,ale nikde jsem nenarazil na alespoň orientační čas,jaký potřebuji na výrobu jedné kávy ráno po spuštění studeného stroje. Rádi bychom si na vánoce s ženou nadělili pákový kávovar a mně po hodinách gůglení nejvíce padl do oka právě Barista express ses876. Teď máme Philips Lattego a přístroj je nastartován cca do minuty, ale jestli bych měl čekat ráno 15 minut na nahřátí,to fakt nevím :( Ještě jednou díky za recenzi a přeji hezký víkend. Petr

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.