úterý 19 březen 2024
Text Size

Přenosné rádio Sharp DR-P420 Tokyo Portable Digital Radio (test): citlivější DAB, u VKV i skvělá automatická AMS

Malý přijímač digitálního a analogového rozhlasu poslouží i jako reproduktor k mobilu a počítat můžete, subjektivně vzato, i s lehkým nadprůměrem co do citlivosti na signál u DAB. Foto: autor a Fast

Hodnocení: 80 %

  • pro: funkce AMS u VKV/FM, solidní výkon zesilovače, včetně minimálního tlumení u výstupu přes Bluetooth, intuitivní ovládání, pohodové ukládání i vyvolávání stanic z paměti, i bez baterií si sám, po připojení k 230 V, nastavil datum a čas
  • proti: chování tlačítka přepnutí vstupu

Můžete očekávat: nelokalizovaný přijímač (1.399 Kč) se základní tunerovou výbavou VKV/FM a DAB/DAB+ plus audio přes Bluetooth. Ovládání bylo jednoduché a intuitivní, a to včetně ukládání (a vyvolávání) stanic do paměti. Potěší i solidní výkon zesilovače, a to i v okamžiku využití jako Bluetooth reproduktor (to není ani zdaleka zvykem) a zobrazení českých znaků u doprovodných informací z DAB bez výpadků. Naopak se připravte na zvláštní chování tlačítka pro přepnutí vstupu, který se měnil hned po stlačení a nikoli, jak je zvykem, až na další zmáčknutí.

Plně plastový přijímač za 1.399 Kč zakoupíte i u nás v několika barvách (viz výše).

 

Sharp DR-P420, nebo také Sharp Tokyo Portable Digital Radio DR-P420 je malý přijímač s napájením buď přes mobilový zdroj (není v ceně) a konektor microUSB, nebo přes čtyři klasické „tužky“ typu AA, které je taktéž zapotřebí dokoupit. Dále tu najdete teleskopickou anténu, jeden reproduktor napojený na zesilovač o slušném výkonu 2 W (RMS – co to je) a na zadní straně ještě vidíte zmiňované připojení napájení a stereo výstup na sluchátka (prověřeno). Potěší i slušné gumy na spodní straně a rozumné ovládání na straně čelní doplněné o výrazný displej. Vedle Bluetooth můžete využít i dva všestranně nastavitelné budíky s buzením jak tónem, tak stanicí (VKV i DAB) a buzení také můžete odložit. Automatické vypnutí po zvoleném čase, tedy usínání při rádiu (Sleep, Spánek), jde skokově nastavit od 15 do 90min. a vše najdete v části menu zvané System (přijímač není lokalizován ani do češtiny, ani slovenštiny).

Ovládaní na přijímači je snadno pochopitelné a jde opět o kombinaci krátkého stlačení a stlačení s přidržením. Je to o zvyku.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: plně plastový mono přijímač. Zpracování velmi dobré, návrh klasický s ovládáním na čelní straně, teleskopickou anténou a rozhraními na zadní. Dvouřádkový displej výrazný a dobře čitelný.
  • Ovládání: až na chování tlačítka pro přepnutí vstupu (mění ho na první stlačení) pohodové a intuitivní. Řada tlačítek na přijímači má druhou funkci (delší podržení, např. vstup do menu), a to včetně uvedení do pohotovostního režimu. Rovnou k dispozici tři tlačítka pro uložení stanic. Listování v menu, hlasitost či výběr z uložených kanálů obstará multifunkční otočný volič s OK/Enter uprostřed.
  • Tunery a možnosti: příjem rozdílný, u DAB subjektivně vzato citlivější. Velmi krátké vlny (VKV/FM) s funkcí AMS, která sama proladí pásmo a uloží stanice (jejich frekvence) automaticky do paměti od pozice jedna, přičemž ladění lze nastavit na „všechny“ nebo „jen silné“ kanály. U DAB možnosti skoro kompletní, pouze bez řazení automaticky vytvářeného seznamu stanic. Ty se ukládají do paměti stejně, jako u VKV a je to velmi snadné; buď rovnou podržením tlačítka na panelu (krátkým zmáčknutím stanici vyvoláte), nebo přes stlačení a podržení tlačítka se srdíčkem, což jsou tzv. oblíbené položky. Krátké stlačení pak opět slouží k vyvolání uložených kanálů. U DAB jako obvykle vidíte jména stanic, u VKV se ukládají jen frekvence.
Čeština jdoucí s vysílání byla vždy úplná a bez výpadku znaků.

 

  • Další výbava: zmiňována už byla, to nejdůležitější, přehrávání přes Bluetooth, jsem zkoušel s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6), TCL Plex (Android 10, test) a TCL 30+ (Android 12). Párování mobilu a rádia bylo vždy rychlé a bezproblémové, zvukový výstup prakticky netlumený. Hlasitost se vždy regulovala na obou propojených zařízeních současně, nejlépe si (co do podání audia) vedlo Sony.
  • Práce na baterie a 230 V: chování vynikající, po připojení k 230 V (uvnitř nebyly baterie) si rádio samo nastavilo datum a čas (je tu i volba v menu). Na displeji jsou v případě napájení z 230 V vidět hodiny a datum (vše v našem správném formátu – foto u konce článku), u baterii displej zcela zhasne. Rádio sice vypíše „Power Off“, ale skutečné vypnutí (fyzické oddělení od 230 V) tu není.
  • Provoz, zvuk a zesilovač: audio podání vcelku standardní, poměrně často cítíte výkonovou rezervu, a to i u Bluetooth i když tady hodně záleží na napojovaném zařízení. Provoz jak na baterie, tak – kupodivu – i pouze na síť (zcela bez baterií) překvapivě pohodlný (baterie nejsou dobíjeny!). Citlivost na rušení vyšší, u mě vadil fyzicky vypínatelný pětipes s dvojicí USB pro nabíjení dalších zařízení. Po asi půl metru cyklický zvuk slyšitelný při ztlumení rádia slábl a následně zcela zmizel.
Zadní strana s teleskopickou anténou, napájením (microUSB) a stereo výstupem na sluchátka. Vidíte i místo pro uložení tužkových baterií. Pokud použijete skvělé akumulátorové Varty, jako já, nebudou po připojení na 230 V dobíjeny, což je nepochybně správně.

 

Možná citlivější, ale stále dobrý

Vyšší citlivost na signál u DAB byla pozorovatelná, ale pochopitelně o ní mluvím jako o subjektivní. Nic jsem neměřil a ani nemám jak. Citlivost na rušení byla také nadstandardní (o ni jde výše…) a v případě zmiňované zásuvky jsem ji nikdy dříve nepozoroval, a to mi projde rukama slušná řádka rádií. Netroufám si ji ale přijímači moc vytýkat, protože ji lze těžko identifikovat. V každém případě se například u mého Technisatu DigitRadio BT 1 (test) nikdy neobjevila, což není myšleno jako srovnání. Bavíme se tu o jiné třídě i když ceny jsou dnes poněkud pomatené.

Přenosný Sharp DR-P420 Tokyo Portable Digital Radio potěšil jak možnostmi DAB, kde je příjem i citlivější, než je běžně zvykem, tak funkcí AMS u VKV, která vám stanice sama naskládá do paměti, aniž byste se o cokoli starali. Ale nemylte se! Funkce to není zcela běžná ani u „velkých“ značek i když podle mého u přenosného přijímače patří k těm nejdůležitějším.

Zejména dnes, když nám „strana a vláda“ pěkně zakonzervovaly analogové rozhlasové vysílání. A řekněme si po pravdě: to už, co do kvality, zdaleka není to, co bývalo v osmdesátých a devadesátých letech.

Nezdá se vám, že jde vše tak nějak do kytek?

Takovýto obrázek uvidíte po přepnutí do pohotovostního režimu, jestliže máte přijímač napájen z 230 V. Pokud jede z baterií, displej automaticky zhasíná a na dané verzi firmwaru s tím nešlo nic dělat (tu a tam je to možné ovlivnit).

 

Obsáhlejší recenzi jsem připravil pro Televizní web.

Tabulka vlastností

Číst 1282 krát Naposledy změněno středa, 16 listopad 2022 14:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.